Tgrt Haber
26 May 2017 16:46

Üretici ile market arasında fark: Yüzde 519,90

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısı ile Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatlarını açıkladı.

Üretici ile market arasında fark: Yüzde 519,90
üretici market farkı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen yıl ve bu yılki Ramazan ayı öncesi fiyatlar karşılaştırıldığında market raflarında en fazla fiyat düşüşünün yüzde 17,95 ile kuru incirde görüldüğünü, fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 103,25 ile domates olduğunu kaydetti.

Bayraktar, söz konusu dönemde üretici fiyatlarında en fazla fiyat düşüşünün yüzde 38,64 ile yeşil soğanda tespit edildiğini, buna karşılık, fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 280 ile patates olduğunu, bunu yüzde 175 ile kuru soğan, yüzde 114,75 ile domatesin takip ettiğini açıkladı.

Bayraktar, Ramazan ayında görülebilecek yüksek gıda fiyatları konusunda tüketicilere uyarılarda bulundu.


ET FİYATLARI

Ramazan ayı boyunca kesimlik hayvan sayısında sıkıntı olmayacağını ifade eden Bayraktar, “Et fiyatlarında artış beklentimiz yoktur. Fiyatların bu şartlarda mevcut seviyesini koruyacağını düşünüyoruz. Aksi değişimler spekülatif hareketlerin habercisi olacaktır” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ İLE MARKET ARASINDAKİ FARK YÜZDE 519,90

Konuşması sırasında genel bir değerlendirmede bulunan Bayraktar, ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkın en fazla yüzde 519,90 ile elmada görüldüğünü, elmadan sonra fiyat farkının sırasıyla kuru kayısı, marul, maydanoz, kuru incirde izlendiğini kaydetti.

Bayraktar, üreticiden 67 kuruşa alınan elmanın markette 4 lira 15 kuruşa, 6 lira olan kuru kayısının 29 lira 90 kuruşa, 25 kuruş olan maydanozun 99 kuruşa, 54 kuruş olan marulun 2 lira 16 kuruşa, 6 lira 50 kuruş olan kuru incirin 24 lira 26 kuruşa, 2 lira 40 kuruş olan pirincin 5 lira 97 kuruşa, 3 lira 48 kuruş olan yeşil mercimeğin ise 8 lira 70 kuruşa, 1 lira 7 kuruş olan sütün 3 lira 66 kuruşa satıldığına dikkat çekti.

Bayraktar, konuşmasının arından gazetecilerin sorularını da cevapladı. Et fiyatları ile ilgili sorulan bir soruya Bayraktar, “Ciddi bir artış olmadığını görüyoruz. Elimizdeki rakamlar bizi bu sonuca götürüyor. Elimizde yeterli mal var. Spekülasyona dikkat etmek lazım. Bununla alakalı da tedbirler alınmalı” yanıtını verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...