Tgrt Haber
26 Ağustos 2016 18:28

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı, müjde geldi

Yapımına 39 ay önce başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreni gerçekleşti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı, müjde geldi
yavuz sultan selim köprüsü, açılış,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu millet neye layıksa bunların hepsi olacak. Zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak öyle lafla olmuyor icraatla oluyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bu köprü, hem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü, böyle bir özelliğe sahip. Şu anda iftiharla gördüğümüz, seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz. Bunu göreceksiniz, dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız. Bu yola bunlarla devam edeceğiz."  şeklinde konuştu.

"Yeni hazırlıklarımız var. Ne yapıyoruz? İnşallah Kanal İstanbul'un da hazırlıklarını bitiriyoruz." diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu da yetmeyecek. Şimdi Çanakkale'ye de bir gerdanlık lazım. Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarını yapıyoruz. İnşallah bütün bunlarla birlikte dünyada Türkiye farklı bir konuma erişecek. Niye hazmedemiyorlar bizi? Niye kıskanıyorlar bizi? İşte bunlardan dolayı."

"Türkiye hedeflerine adım adım ilerliyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye tamamlanan, inşası süren, başlanacak olan projelerle hedeflerine adım adım ilerliyor. Ekonomide tüm göstergeler, onca badireye rağmen olumlu yönde seyrediyor, sıkıntılı bir yıl olsa da olumlu yönde seyrediyor." dedi.

"Devlet içinde devlet hevesine kapılanlar pılısını pırtısını toparlayıp gidiyor"

"Devlet içinde devlet asla. Böyle hevese kapılanlar, pılısını pırtısını toparlayıp gidiyorlar" diyen Erdoğan, "Ne dedik? İnlerine gireceğiz. Girdik mi? Girdik." ifadelerini kullandı.

"15 Temmuz defalarca tekrarlanan oyunun bozulduğu tarihtir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birliğimizi, beraberliğimizi bozmak için, milletimizin arasına her dönem farklı fitne tohumları ekilmek istenmiştir. Kimi zaman bu Alevi-Sünni fitnesi olmuştur. Kimi zaman Türk-Kürt fitnesi, kimi zaman ilerici-gerici fitnesi, kimi zaman sağcı-solcu fitnesi olmuştur. Kavramlar değişmiştir ama amaç hep aynı olmuştur. Geçmişte bu sebepten çok acılar yaşadık. Kardeşi kardeşe düşman ettiler, bizi birbirimize vurdurdular, ardından ellerini ovuşturdular. Biz her defasında akan gözyaşımızla, kanımızla, daralan yüreğimizle baş başa kaldık. 15 Temmuz uzun zamandır, defalarca tekrarlanan bu oyunun bozulduğu tarih olmuştur." şeklinde konuştu.

"Pazar günü Gaziantep'e gidiyorum"

Erdoğan, "Pazar günü Gaziantep'e gidiyorum, başsağlığına gidiyorum, oradaki şehitlerimizi anmaya gidiyorum, çünkü şunu unutmayın; Eğer lider taşın arkasına gizlenirse millet, ordu dağın arkasına gizlenir. Bu bir kelam-ı kibardır, onun için üzerine üzerine yürüyeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugünden geriye doğru baktığımızda, millet olarak 2 bin 200 yıllık bir devlet ve ordu geleneğine, bin 400 yıllık bir medeniyet müktesebatına, bin yıllık bir coğrafi devamlılığa sahibiz. Bu kadim tarihin en önemli vasfı, birlik ve beraberlikle hareket ettiğimizde üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorunun, ulaşamayacağımız hiçbir hedefin olmayışıdır. Daha 100 yıl önce Çanakkale Zaferi'ni, ardından İstiklal Harbi'ni millet olarak birliğimiz, beraberliğimiz sayesinde kazandık. 15 Temmuz'da yine milletimizin tek vücut olarak darbecilerin karşısına dikilmesi sayesinde neticeye ulaştık. İnşallah bundan sonra da ihtilafa, tefrikaya düşmeden, aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz."

"31 Ağustos gecesine kadar geçişler ücretsiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah 31 Ağustos gecesine kadar köprüden (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) geçiş ücretsiz olacak." dedi.

'BUGÜN İSTANBUL İÇİN TARİHİ BİR GÜN'

Başbakan Binali Yıldırım ise törende yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

"Bugün İstanbul için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için, demokrasimizin yaşaması için canını veren şehitlerimizin canı şad olsun. Terör örgütünün saldırılarına göğüslerini siper eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diyoruz.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ardından boğaza yeni bir gerdanlık takıyoruz. Yavuz Sultan Selim geliyor.

'O GÜN BUNLARI YAZAN ŞİMDİ GELİP GÖRSÜN'

29 Mayıs 2013'te burada bu köprünün temelini attık. O büyük günde dedik ki bu köprü 3 yılda bitecek. 2 yıl sonunda gazetenin birinde köprüden 2 kule kaldı diye başlık attı. O gün bunları yazanlar bugün gelip Yavuz Sultan Selim'i görsünler.

Köprü için karar vermeden önce 4 güzergah inceledik ve sonunda en doğru yeri bulduk. Bu köprü sadece İstanbul'a hizmet etmiyor. Bu köprü Uzakdoğu'dan Çin'den yola çıkıp Londra'ya kadar giden tarihi İpek yolundaki yolculuğa hizmet ediyor. Medeniyetleri buluşturan en güzel eserlerin başında geliyor.

'OTOBÜS, TIR VE KAMYONLAR YARINDAN SONRA ŞEHİR İÇİNE GİREMEYECEK'

Yavuz Sultan Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün  kamyonlar, otobüsler, tırlar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecekler ve İstanbul'un trafiği rahatlayacak.

Bugün İstanbul'un çok önemli bir eserini hayata geçiriyoruz. Ama daha çok işimiz var."

'EN BÜYÜK KATKI DEĞERLİ CUMHURBAŞKANIMIZIN'

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı konuşmada "Böyle bir mutlu günde hep beraber olmaktan büyük bir sevinç duyuyorum" dedi. Bu köprünün isminin Yavuz Sultan Selim olduğunu açıklama onuruna sahip olduğunu ifade eden Gül, "Bütün insanlığa hayırlı olsun. Sadece köprü değil, köprü ile birlikte otobanların da açılışı yapılıyor." dedi. Gül konuşmasında şunları kaydetti:

Köprünün yapılmasında en çok emeği geçenleri en yakınen bilen benim. Değerli Cumhrubaşkanımızın bu köprü ve diğer tüm projelerin hayata geçmesinde en büyük katkı onun."

TBMM Başkanı İsmail Kahraman açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Değerli Cumhurbaşkanım bugün 3 yıl önce temelini sizin attığınız eserin açılışını yapmak bahtiyarlığını yaşıyoruz. İstanbul'un Fethi'nde temelini attığımız projeyi açıyoruz, hayırlı olsun. Ağustos ayı bizim zafer ayımızdır, şimdi de teknolojik bir zaferin açılışındayız. 26 Ağustos 1071 Anadolu'ya giriş yılımızdır. Köprülerimiz tarihi taşıyor, eğer biz tarihe sahip çıkmazsak köksüz ağaç gibi kururuz. İnşallah bu eserlere daha nicelerini katacağız. Bütün emek verenlerden Allah razı olsun."

'ARTIK DÜNDEN DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ'

Eski Başbakan ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu yaptığı konuşmada "Bugün burada bir tarih yazıyoruz. İstanbullu her şeye layıktır. İstanbullular her şeyin en güzeline layıktır. Bugün bayram günüdür. Bu bayrak azizdir. Bu ülke ebediyen özgürdür ve özgür kalacak" dedi.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ise şunları söyledi:

"15 Temmuz bizim omuzumuza yeni bir yük yüklemiştir. Artık dünden daha çok çalışacağız. Dünden daha çok bu milletin hizmetinde olacağız. Kamu kaynağı kullanmadan bunun gibi daha çok projelere imza atacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ülkemize hayırlı uğurlu olsun."

AÇILIŞA DAKİKALAR KALA YAĞMUR SÜRPRİZİ

Yavuz Sultan Selim Köprüsünün açılış törenine kısa bir süre kala sağanak yağmur vatandaşlara ve gazetecilere zor anlar yaşattı.

Yağmur saat 15.45’te aniden bastırdı. Vatandaşlara tören alanına girişinde yağmurluk dağıtıldı. Hemen herkes yağmurlukları giyme telaşına girdi. Üzeri kapalı olan protokol çadırının dışında kalanlar yağmurlukları giyerek ıslanmaktan kurtulmaya çalıştı.

PLATFORM ALTINA SIĞINDILAR

Gazeteciler de kendileri için kurulan basın platformunun altına sığınmak zorunda kaldı. Yaklaşık 5 dakika süren ve etkisini yitiren yağmurun ardından güneş açtı ve resmi program başladı. İlk olarak sahneye TSK mehteran takımı çıktı.

UÇAKSAVARLAR VE RADAR SİSTEMİ YERLEŞTİRİLDİ

Köprünün açılış töreni öncesinde güvenlik önlemleri de üst seviyeye çıkarıldı. Tören için havadan, karadan ve denizden önlem alındı. Jandarma helikopteri köprü üzerinde sürekli uçuş yaparken, köprüye karşı yapılacak olası saldırı ihtimallerine karşı da ayrıca üs bölgelerine uçaksavarlar ve radar sistemi yerleştirildi. Bir savaş gemisi ve sahip güvenlik ekipleri de boğazda tur atarak güvenliği sağlıyor. Törende ayrıca Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi'ne (JAKEM) bağlı 6 atlı jandarma, tören alanına giren vatandaşların geçiş güzergahında güvenlik önlemi aldı.

DEV EKRANLAR KURULDU

Vatandaşların alana girişleri saat 14.30 itibarıyla başladı.

Kendileri için ayrılan güvenlik kapılarından geçerek tören alanına giren vatandaşlara Türk bayrakları dağıtıldı. Törenin yapılacağı Garipçe'ye çıkan yollarda trafik yoğunluğunun arttığı görüldü. Polis helikopteri de güvenlik amaçlı uçuşlar gerçekleştiriyor.

Konuşmaların yapılacağı kürsünün her iki yanına dev ekran kuruldu. Başta Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmak üzere birçok yere Türk bayrakları asıldı.

Vatandaşların ihtiyaçları için tuvalet ve mescit gibi alanlar oluşturulurken, çok sayıda ambulans da hazır bekletiliyor.

REKORTMEN KÖPRÜ

Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalışarak tamamladığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü unvanına sahip. Türkiye'nin 8 şeritli karayolu, 2 şeritli raylı sisteme sahip ilk asma köprüsü olan Yavuz Sultan Selim, aynı zamanda deniz üzerindeki bin 408 metre uzunluğu ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü. Dünyanın en yüksek kulelerine sahip olmasıyla da köprü ayrı bir rekora sahip. Avrupa Yakası'nda Garipçe'deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu Yakası'nda Poyrazköy kesimindeki kuleninki ise 318 metre. Projede yaklaşık 230 bin metre küp beton, 50 bin ton inşaat demiri, 57 bin ton yapısal çelik ve 28 bin ton çelik kablo kullanıldı. Köprü ve otoyollara yaklaşık 8 milyon metreküp asfalt döküldü. Dünyada "kuleler arası açıklığı en fazla" köprü özelliğine sahip mega proje "en kısa sürede tamamlanan köprü" unvanını da elinde bulunduruyor.

HAVALİMANLARINI BAĞLIYOR

Projede Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3'üncü Havalimanı da birbirine bağlanacak. 3'üncü Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi, 7 yıl 8 ay 20 gün süre ile IC İçtaş - Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na teslim edilecek. İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yanı sıra Odayeri-Paşaköy kesimi ile Mahmutbey-Odayeri, Reşadiye-Çamlık, Paşaköy- Sancaktepe bağlantı yolları da bugün trafiğe açılacak.

TRAFİK RAHAT NEFES ALACAK

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen 116 kilometrelik otoyolun 13.5 kilometrelik kısmı viyadüklerden oluşuyor. Projede yer alan ve bazılarının yüksekliği 85 metreyi bulan 64 viyadükteki inşaat çalışmaları geçen ay tamamlanmıştı. Projede yer alan 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyollarının ise 2018'in sonunda tamamlanması bekleniyor. Köprüden küçük araçların geçiş ücreti 3 dolar+KDV olacak. Özellikle büyük araçların zorunlu olarak yönlendirileceği köprünün İstanbul'un trafiğini rahatlatması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...