Tgrt Haber
04 Ocak 2018 11:48

Yeni kimlik kartlarından alanların sayısı 16 milyona yaklaştı

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi ile 2017'de 15 milyon 742 bin 126 kişi yeni kimlik kartını aldı.

Yeni kimlik kartlarından alanların sayısı 16 milyona yaklaştı
kimlik kartı,

AA muhabirinin İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel  Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemeye göre, çipli kimlik kartları pilot il  seçilen Kırıkkale'de 14 Mart 2016'da verilmeye başlandı, 2 Ocak 2017'den itibaren  de tüm iller kapsama alındı.

"https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr" internet sitesinden ve "Alo 199"  çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine,  yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek alınabilen kimlik kartına  vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Güvenliğinin üst seviyede olması nedeniyle herkes tarafından tercih  edilmeye başlanan yeni kimliklerden, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi  kapsamında 2017'de 15 milyon 742 bin 126 kişi aldı.

1,5 MİLYON KİŞİ KİMLİĞİNİ KAYBETTİ

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü  verileri, kimlik kartlarının cinsiyete ve veriliş nedenlerine göre dağılımını da  ortaya koydu.

Buna göre geçen sene 7 milyon 201 bin 775 erkek, 5 milyon 442 bin 438  kadın "değiştirme" nedeniyle yeni kimliklerini aldı.

Kimliğinin "kayıp" olması nedeniyle 901 bin 414 erkek ile 597 bin 463  kadın, nüfus müdürlüklerine başvurdu. Toplamda 1 milyon 498 bin 877 kişi,  kimliğini kaybettiği için değiştirmek zorunda kaldı.

673 bin 186 erkek ile 642 bin 772 kız olmak üzere toplam 1 milyon 315  bin 958 kişiye "doğum" nedeniyle yeni kimlik kartı verildi.

TÜRKİYE'NİN NÜFUSU 83 MİLYONA YAKLAŞTI

Kişilerin ikametgah yerleri nüfus bilgilerine göre 2015'te Türkiye  nüfusu 78 milyon 741 bin 53 kişiyken, bu rakam 2016'da 79 milyon 814 bin 871 kişi  oldu.

2017'nin verilerine göre ise Türkiye'nin nüfusu 82 milyon 835 bin 90  kişiye ulaştı.

GEÇEN YIL 137 BİN KİŞİ BOŞANDI

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün  evlenme, boşanma, doğum ve ölüm istatistiklerinde de toplumsal değişikler dikkati  çekti.

Buna göre geçen yıl 603 bin 976 bin kişi evlenirken, 136 bin 808 kişi  boşandı.

İstatistiklere göre, 1 milyon 341 bin 831 kişi doğdu, 447 bin 342 kişi  ise hayatını kaybetti.

SOKAKTA "ÇİÇEK", BULVARDA "SİYASİLER"İN İSİMLERİ

Türkiye'de en çok kullanılan cadde, sokak, bulvar ve mahalle isimleri  de 2017 istatistiklerinde yer aldı.

Mahallelere en çok "Yeni" ismi konulurken, bunu "Cumhuriyet", "Orta"  ve "Yukarı" isimleri takip etti.

Caddelere ise sırasıyla en çok "Atatürk", "Cumhuriyet", "İnönü" ve  "Fatih" isimleri konuldu.

Sokaklar için daha çok çiçek isimleri tercih edildi.  "Merkez", "Gül",  "Karanfil" ve "Lale" en çok kullanılan sokak isimleri oldu.

Bulvarlarda "Atatürk", "Adnan Menderes", "Turgut Özal" ile "Alparslan  Türkeş" isimleri ilk sıralarda yer alırken, daha çok siyasilerin adları  kullanıldı.

KANUNLA VATANDAŞIN BAZI İŞLEMLERİ YAPMASI KOLAYLAŞTI

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 3 Kasım'da yürürlüğe girmesiyle vatandaşın  bazı işlemleri yapması kolaylaştı.

Buna göre, e-devlet üzerinden güvenli kimlik doğrulama aracılığıyla  alınan nüfus kayıt örneği, vukuatlı nüfus kayıt örneği ve yerleşim yeri belgesi  gibi ıslak imzalı belgeler, nüfus idarelerinden alınmışlarla aynı hukuki değerde  olacak.

Göçmen olarak Türk vatandaşlığına alınanlardan doğum yeri ve tarihi  hatalı olanların kayıtlarında, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5  yıl içinde usulüne göre onaylanmış doğum belgeleri ile müracaat etmeleri  durumunda nüfus müdürlüğünce düzeltmeye gidilecek.

Vatandaşlıktan düşürülen kişiler, başvurmaları halinde, milli güvenlik  bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak kaydıyla Türkiye'de ikamet  etme şartı aranmaksızın bakanlık kararı ile yeniden Türk vatandaşlığına kabul  edilebilecek.

Bakanlıkça belirlenecek teknolojik alt yapısı uygun sağlık  kurumlarında doğan çocukların, nüfus kütüklerine anne ve babalarının talebi  halinde kaydı, doğumu gerçekleştiren hastanede yapılabilecek.

18 yaşını tamamlayıncaya kadar herhangi bir nedenle aile kütüklerine  kayıt edilmemiş ve yabancı bir devletle vatandaşlık bağı bulunmayan kişiler, ana  veya baba, bunların ölmüş olması halinde, varsa kardeşleri ile hısımlığını  gösterir tıbbi rapor ibraz etmeleri durumunda Türk vatandaşlığını kazanacak.

Yeni bir adrese taşınan vatandaşın, su, elektrik ve doğalgaz aboneliği  yaptırdığı sırada verdiği adres beyanı, nüfus müdürlüğüne gerek kalmadan adres  değişikliği olarak sisteme kaydedilebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...