Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Ekim 2018 12:56

Yüz binlerce kişiyi ilgilendiriyor! O maaşları devlet ödeyecek

Takvim Gazetesi'nden Faruk Erdem'in haberine göre işverenleri ve işçileri koruyacak çalışma ödeneği sürprizi çıktı.

Yüz binlerce kişiyi ilgilendiriyor! O maaşları devlet ödeyecek
enflasyonla mücadele

Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nda işverenleri ve işçileri koruyacak kısa çalışma ödeneği sürprizi de çıktı. Zordaki firmaların personel ücretlerini devlet ödeyecek. İşçi çıkartma önlenecek.

Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı getirdiği indirim ve desteklerin yanında işverenlerle çalışanları koruyan bir uygulamayı da programına aldı. Programa katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk çalışanları enflasyona ezdirmeyeceklerini, işverenleri de teşviklerle destekleyeceklerini açıkladı. Bu arada zora düşen işletmeler için kısa çalışma ödeneği müjdesi de verdi.

Programı açıklarken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da konuya değinerek, kısa çalışma ödeneğinin daha etkin kullanılacağını belirtti.

İŞÇİ ÇIKARILMASI ÖNLENİYOR

Kısa çalışma ödeneği zor duruma düşen işletmeler için uygulanıyor ve çalışanların ücretlerinin devlet tarafından ödenmesini kapsıyor. Böylece zordaki işletmelerin işçi çıkartmadan toparlanmaları sağlanıyor. İşte kısa çalışma ödeneği ile ilgili detaylar:

Kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanır?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde uygulanıyor. Bu durumdaki işyerlerinin İŞKUR'a başvurması gerekiyor.

Zora düşme durumu nasıl belirleniyor?

Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisi ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlar genel ekonomik kriz olarak tespit ediliyor.Ulusal veya uluslararası olaylardan dolayı belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı durumlarda bölgesel krizi belirliyor. Aynı şekilde sektörel bazdaki etkide sektörel kriz olarak adlandırılıyor.

ZORLAYICI SEBEPLER NELER?

İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler de zorlayıcı sebep olarak kısa çalışma ödeneğine konu oluyor.

Hangi destekler sağlanıyor?

İşçilere kısa çalışma ödeneği ile birlikte Genel Sağlık Sigortası primleri de ödeniyor. Bu ödemeler 3 ay süreyle yapılıyor.
Hükümet bunu isterse 6 aya kadar uzatabiliyor.

Hangi destekler sağlanıyor?

İşçilere kısa çalışma ödeneği ile birlikte Genel Sağlık Sigortası primleri de ödeniyor. Bu ödemeler 3 ay süreyle yapılıyor.
Hükümet bunu isterse 6 aya kadar uzatabiliyor.

Ödemeler nasıl hesaplanıyor?

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı kadar oluyor. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini (3.044,25 TL) geçemiyor.

Bu yıl için asgari ücretli bir işçi için kısa çalışma ödeneği damga vergisi kesildikten sonra 1.208 lira 46 kuruş oluyor. Böylece 1.603 lira asgari ücret alan bir işçiye 1.208 lira 46 kuruş ücret ödeniyor.

Daha yüksek ücretli işçilere buna göre ödeme yapılıyor.

Kısa çalışma ödeneği, işçinin kendisine, aylık olarak her ayın sonunda ödeniyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...