Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Mart 2017 17:36

Zeybekci'den FED açıklaması

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Ben bu sonuçtan dolayı Fed’in Amerika Birleşik Devletleri’ndeki reel sektörün görüşlerine kulak vermek zorunda kalacaktır." dedi.

Zeybekci'den FED açıklaması
zeybekci, fed, faiz kararı,

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'nin Bekilli ilçesinde gazetecilerin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed)  ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK), politika faizi kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye ekonomisinin Fed'in faiz artırımlarından yoğun olarak etkilenen bir ekonomi olmadığını vurgulayan Zeybekci, "Biz ticaretinin yüzde 50’sini Avrupa Birliği ile yapan, doğrudan sermaye girişinin yüzde 75’ini Avrupa’dan alan dolayısıyla Avrupa Birliği Merkez Bankasının kararlarından ve uygulamalarından daha yoğun etkilenen bir ülkeyiz." diye konuştu.

Zeybekci, Fed'in faiz artırımı kararının piyasalar tarafından beklendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu karar zaten beklenti olarak satın alınmıştı ama ben hala söylüyorum faiz artırımı Amerika Birleşik Devletleri ve onun dış ticareti için sürdürülebilir değildir. Yüksek faiz ve değerli dolar, Amerika Birleşik Devletleri’nin dış ticaretinin rekabet gücünü zayıflatan bir yaklaşımdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde ihracat düştüğünde üretim, istihdam ve büyüme de gerileyeceğinden bu sürdürülebilir değildir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki faiz artışı, doların getirisini yani doların diğer paralar karşısında değerinin artması demek. Bu da Amerika Birleşik Devletleri ürünlerin dünyada pahalı hale gelmesi demek. Bu da rekabet şansını kaybetmesi demek. Ben bu sonuçtan dolayı Fed’in Amerika Birleşik Devletleri’ndeki reel sektörün görüşlerine kulak vermek zorunda kalacaktır."

Merkez Bankasının faiz kararı

TCMB Para Politikası Kurulu'nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8'de sabit tuttuğunu hatırlatılması üzerine Zeybekci, "Bizim Merkez Bankamızın da aldığı kararları destekliyoruz. Şu anda para piyasalarıyla ilgili uygulamaya koyduğu enstrümanlar var. Bu konuda yeterli zenginliğe sahiptir, uygulama konusunda aldığı kararların arkasındayız." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...