Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 May 2016 12:11

'Trafik kazası tazminatları standart olacak'

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) 26. Meslek Komitesi (Sigorta) Meclis üyesi İbrahim Sertel, trafik kazası tazminatının standart olacağını belirtti.

'Trafik kazası tazminatları standart olacak'
standart, tazminat, trafik kazası

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) 26. Meslek Komitesi (Sigorta) Meclis üyesi İbrahim Sertel, trafik kazası tazminatının standart olacağını belirterek, “Tazminat konusundaki belirsizlikler sebebiyle, kazada yakınlarını kaybedenler, aracılar vasıtasıyla yüksek tazminatlar talep edebilmek için doğrudan mahkemelerde dava açabiliyordu. Yeni yasayla tazminat talepleri öncelikle sigorta şirketine yapılacak” dedi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Nisan ayı meclis toplantısında bir sunum yaparak sigorta sektöründeki son gelişmelerle ilgili üyelere bilgiler veren TTSO 26. Meslek Komitesi (Sigorta) Meclis üyesi İbrahim Sertel, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Kanunu’nda kamuoyunun dikkatini çekecek 3 önemli değişiklik olduğunu vurguladı.
Sertel, “Şu andaki uygulamada trafik kazalarında hayatını kaybedenler için yakınlarına ödenecek tazminatlar konusu belirgin değildi. Mahkemeler, kişiden kişiye değişen tutarlarda tazminatlara hükmediyor, sigorta şirketleri de bunları ödemek zorunda kalıyordu. Yeni yasa ile birlikte trafik kazalarında hayatını kaybedenler için sigortadan ödenecek tazminat miktarları, yani yakınlarına yapılacak ödeme tutarı, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenecek olan hesaplama yöntemi ile netleştirilecek. Bu değişimle birlikte kaza sonucu hayatını kaybedenler için tazminat ödemeleri mahkemelerde dava konusu olmaktan çıkacak” dedi.
“KUSURLU SÜRÜCÜYE TAZMİNAT YOK”
Yasadaki bir diğer önemli değişikliğin kusurlu sürücülere ve yakınlarına ödenecek tazminatlar olduğunu kaydeden Sertel, “Bugüne kadar yapılan uygulamada, sürücü alkollü olarak kaza yapsa bile tazminat hakkına sahip oluyordu. Yani kusurlu sürücüler de trafik sigortasından tazminat haklarını kullanabiliyordu. Yeni yasa ile birlikte kusurlu sürücülere ve yakınlarına tazminat ödenmeyecek. Bu değişimle birlikte sigorta şirketleri kusurlu sürücülere ödedikleri tazminat yükünden kurtulmuş olacak” ifadelerini kullandı.
“TAZMİNAT TALEBİ İÇİN ŞİRKETE BAŞVURULACAK”
Yeni yasayla birlikte tazminat talipleri için öncelikle sigorta şirketlerine başvurma şartı getirildiğini de vurgulayan Sertel, “Tazminat konusundaki belirsizlikler sebebiyle, kazada yakınlarını kaybedenler, aracılar vasıtasıyla yüksek tazminatlar talep edebilmek için doğrudan mahkemelerde dava açabiliyordu. Yeni yasayla tazminat talepleri öncelikle sigorta şirketine yapılacak. Sigorta şirketinin başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde başvurulara yazılı cevap vermesi zorunlu olacak. 15 gün içinde cevap alınamaz veya sigorta şirketinin önerdiği tazminat ödemesi yeterli bulunamazsa mahkeme yolu açılacak” diye konuştu.
Hükümetin yeni yasayla şirketlerin istediği değişiklikleri yaptığını da sözlerine ekleyen Sertel, “Bundan sonra şimdi sıra şirketlerde. Fiyatlarda ne tür indirimlere gidecekleri merakla bekleniyor” ifadelerini kullandı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...