Tgrt Haber
26 May 2016 03:09

'Türkiye, Afrikalıların kalkınma arayışında yanındadır'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye, Afrika'nın her tarafındaki diplomatik temsilcilikleriyle, Afrikalıların daha fazla kalkınma ve gelişme arayışında yanındadır." dedi.

'Türkiye, Afrikalıların kalkınma arayışında yanındadır'
çavuşoğlu,

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Afrika'nın her tarafındaki diplomatik temsilcilikleriyle, Afrikalıların daha fazla kalkınma ve gelişme arayışında yanlarında olduğunu bildirdi.

Çavuşoğlu'nun, Afrika Günü vesilesiyle yazdığı, "Türkiye-Afrika Kalkınma Ortaklığı: İnsan Merkezli Bir Yaklaşım" başlıklı makalesi, Afrika basınında yer aldı.

Bakan Çavuşoğlu makalesinde, Türkiye'nin, Afrika'nın meselelerine Afrikalı çözümler bulunmasını desteklediğini belirtti.

Afrika ülkelerinin karşılaştıkları tüm zorlukları kendi kaynaklarıyla ve kendi mekanizmalarıyla çözmek için çaba gösterdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Türkiye, Afrika'nın her tarafındaki diplomatik temsilcilikleriyle, Afrikalıların daha fazla kalkınma ve gelişme arayışında yanındadır. İnsani diplomasi Türkiye'nin Afrika'ya yaklaşımının ana unsurlarındandır. 23-24 Mayıs tarihlerinde ilk Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapması Türkiye'nin bu alandaki seçkin konumunu gösterir." görüşünü ifade etti.

Çavuşoğlu makalesinde, "Dünyanın her yerinde olduğu gibi Afrika kıtasındaki insani girişimlerimiz de yapısal problemler için geçici çözümler yerine kalıcı çözümler sunmayı amaçlıyor. Türkiye'deki sivil toplum ve iş dünyasının aktif katılımıyla yürütülen ve sosyal sorumluluk projeleriyle uyumlu bu insani politika, kıtadaki sayısız insanın hayatını geliştirdi." görüşüne yer verdi.

Türk STK'larının, su yetersizliğinin insanların yaşamını etkilediği ve hatta bazı durumlarda kabileler arası çatışmalara neden olduğu bölgelerde binlerce su kuyusu açtığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu kuyuların yerel ekonomiye ve güvenliğe katkı sağladığını belirtti. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türk işadamları ve yatırımcılar, gençler için işgücü oluştururken, doğal ve insan yapımı felaketlerden etkilenen halkın acılarını dindirmek için kurumsal sorumluluk projeleri de geliştirdi. Örneğin, Etiyopya'daki Türk şirketleri El Nino'nun yol açtığı kuraklık için son zamanlarda bir kampanya başlattı. TİKA ve Addis Ababa Büyükelçiliği'nin işbirliği ve Türkiye'de okuyan Etiyopyalı Öğrenciler Birliği'nin katılımıyla, Etiyopya'daki iş adamları 350 bin dolar bağışta bulundu. Bu bağışla kuraklığın en fazla etkili olduğu Afar bölgesinde 3 bin aileye gıda, 5 bin aileye de hayvan yemi sağlandı."

Türk Hava Yollarının da Afrika'da 48 ülkeye tarifeli uçuşuyla, kıtanın en büyük hava yolu taşımacısı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bunun kurumsal sosyal sorumluluğun eşsiz bir örneği olduğunu, THY'nin Nijer'de 600 aileye sürdürülebilir gelir kaynağı sağladığını, Uganda'da yerel sağlık klinikleri kurduğunu ve Burkina Faso'da 2 yetimhaneyi ıslah ettiğini bildirdi.

Son olarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde Ankara'da 25 Mayıs'ta, Türkiye'deki Afrika Günleri kutlamalarıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Afrika El Ürünleri Pazarı kuruyoruz. Afrikalı kadınların sosyal gelişim çabalarına mütevazi, fakat örnek bir katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu projenin asıl amacı Afrika kadınlarının ürettiği el sanatı ürünlerin piyasaya sürülmesine yardım olmaktır. Bu proje, Afrika toplumları için geliştirilen sosyal sorumluluk projelerinde kamu ve sivil toplumun iş birliğinin iyi bir örneğidir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...