Tgrt Haber
19 Kasım 2015 10:52

1 Kasım seçimlerini en iyi bilen anketçi canlı yayında açıkladı

Adil Gür, 'AK Parti aldığı 49,5'in yüzde 2’sinden fazlasının CHP’den geldiğini gördük. Yani AK Parti, CHP’den bile oy alabilir hale geldi'

1 Kasım seçimlerini en iyi bilen anketçi canlı yayında açıkladı
Anayasa,Ak Parti, adil gür, anketçi, 1 kasım seçimleri,

A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür, "Anayasa için 330 oyla referanduma gitmek mümkün, Meclis'teki partilerden bir tanesi destek verirse olur. CHP'nin destek vermeyeceğini biliyoruz, HDP'nin desteğinde olursa sandıkta sürpriz bir sonuç çıkabilir, burada MHP'nin tavrı önemli. Türkiye'de Anayasa değişikliğinin gerekli olduğuna toplumun büyük bir bölümü inanıyor" dedi.
A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür, TGRT haber ekranlarında yayınlanan "Neler Oluyor" programına konuk oldu. İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sorularını cevaplayan Gür, önemli açıklamalarda bulundu. Ak Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde oylarını yüzde 10'a yakın oranda artırmasının en önemli nedeninin seçmenin istikrar beklentisi olduğunu kaydeden Gür, "Türkiye, 7 Haziran ile 1 Kasım günleri arasında çok gergin günler yaşadı. Hem ekonomi alanında, hem Türkiye'de asayişle ilgili, terör alanında çok ciddi problemler oluştu. Seçmende bir gelecek endişesi oluştu. AK Parti'nin 7 Haziran'dan 1 Kasım'a 10 puanlık oy farkının en büyük etkeni istikrar beklentisiydi. Dolayısıyla seçimden önce yapılan çalışmalarda ‘Türkiye'nin 6 ay sonrasını nasıl görüyorsunuz' diye sorduğumuzda seçmen de karamsardı. Halbuki, 1 Kasım'dan sonra yapılan araştırmalarda sadece Meclis'te değil, toplumun her kesiminde daha iyimser bir havanın hakim olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE KUTUPLAŞMA 5-6 AY ÖNCESİNE GÖRE DAHA DA AZALDI"
7 Haziran seçimlerinden sonra seçmende kutuplaşmanın azaldığını, oy geçişlerinin daha fazla yaşandığını vurgulayan Gür, "7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında yaptığımız araştırmalarda şunu gördük; seçmendeki kutuplaşma, 7 Haziran öncesine göre hem 1 Kasım'dan önce hem 1 Kasım'dan sonra daha da azaldı. ‘AK Parti 2011'de de yüzde 49 oy almıştı, AK Parti aslında kendi Oyunu aldı' deniliyor. Halbuki Türkiye'de 2011'den bu yana 5,5 milyon yeni seçmen var. Yani AK Parti sadece 2011'deki oyunu alsaydı yüzde 40'lar civarında bir oy alması lazımdı. Türkiye'de kutuplaşma 5-6 ay öncesine göre daha da azaldı, partiler arasındaki oy geçişi kolaylaştı. Bu, inşallah uzun süreli devam eder, Türkiye'de kutuplaşma daha da azalır. Biz, araştırmalarda AK Parti'nin aldığı yüzde 49,5 oyun yüzde 2'sinden daha fazlasının CHP'den geldiğini gördük. Yani AK Parti, CHP'den bile oy alabilir hale geldi. Bu da kutuplaşmanın azaldığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA
Anayasa değişikliği için halka gidilebileceğini belirten Gür, halkın büyük çoğunluğunun anayasa değişikliğini istediğini söyledi. Anayasa değişikliğini halka götürmek için muhalefet partilerinin birinin AK Parti'ye destek vermesi gerektiğini ve bunun için en doğru partinin MHP olduğunu dile getiren Gür, "Anayasa için 330 oyla referanduma gitmek mümkün, Meclis'teki partilerden bir tanesi destek verirse olur. CHP'nin destek vermeyeceğini biliyoruz, HDP'nin desteğinde olursa sandıkta sürpriz bir sonuç çıkabilir, burada MHP'nin tavrı önemli. Türkiye'de anayasa değişikliğinin gerekli olduğuna toplumun büyük bir bölümü inanıyor. Siyasi partiler uzunca bir süredir iktidarıyla, muhalefetiyle bir anayasadan bahsediyor. Halkın da yüzde 70'inden fazlası ‘yeni bir anayasa olmalıdır' diyor. Türkiye 2007'de bir anayasa değişikliği yaptı ama altını dolduramadı, devamını getiremedi. Türkiye aslında bu tartışmalara 2007'de girdi. Yani meselenin yüzde 60'ı 2007'de halledildi" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...