Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Eylül 2014 11:12

Çavuşoğlu, ‘IŞİD konusunda dünyayı uyarmıştık’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD'le mücadele konusundan, dış basındaki Türkiye operasyonlarına, Suriye ve Irak'taki karışıklıktan, tutuklu rehinelere, paralel yapıdan, dış politikadaki yeni yol haritalarına kadar her konuda açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, ‘IŞİD konusunda dünyayı uyarmıştık’
TGRT Haber, IŞİD, Mevlüt Çavuşoğlu

Çavuşoğlu, dünyayı ayağa kaldıran IŞİD için "Esad rejiminin neticesidir" değerlendirmesini yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan ‘Neler Oluyor’ programına konuk oldu. Çavuşoğlu, TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın sunduğu programda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
"IŞİD İÇİN BİZ DÜNYAYI UYARMIŞTIK"
Çavuşoğlu, 'Bugün dünyayı tehdit eden IŞİD tehlikesi konusunda müttefiklerimizi 4 yıl önce biz uyarmıştık' diyen Çavuşoğlu, "Sebepleri ile, doğuracağı sonuçlar üzerine ve olası senaryoları ile, bugün 'harekete geçelim' diyen ülkelere, dost devletlere, hepsine bölgedeki sancıları anlattık. Esad rejiminin nelere yol açabileceğini detaylarıyla izah ettik ve bugünkü terör örgütlerine zemin hazırlandığını dile getirdik. Maliki rejiminin de bölgede istikrarsızlığa yol açabileceğini, Irak'a barış, huzur getiremeyeceğini anlattık. O zaman bize Maliki ve Esad'ı savunanlar, ABD de dahil, herkes anladı ki; bunlarla mücadele etmemiz gerekiyor. Şimdi de bu gruplarla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini kapsamlı bir şekilde yine biz anlatıyoruz" ifadelerini kullandı.
"ESAD REJİMİ DEVRİLMEDEN KAOS BİTMEZ"
Bakan Çavuşoğlu, Irak ile Suriye arasında fiili olarak bir sınır kalmadığını dile getirerek, "IŞİD'i Birleşik Suriye Ordusu'na karşı destekleyen Suriye'deki mevcut rejim iken, şimdi terörist grup güçlenince, ABD'den yardım bekleyen mektup gönderildi. Esad rejimi değiştirilmeden bölgedeki kaos ve karışıklığın önüne geçilemez görünüyor. İstikrarsız ve güvenilir olmayan bu coğrafyada, insanlar acı çekiyor; gözyaşı, kan ve zulüm var. Farklı din ve farklı mezhep gruplarını da kapsayacak, kucaklayacak bir yeni yönetim gelmeli" uyarısında bulundu.
"HACI BAYRAM'DAN TERÖR DEĞİL, BARIŞ ÇIKAR"
New York Times ve Wall Street Journal gibi gazetelerdeki haberler ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin açıklamaları ile ilgili Çavuşoğlu şunları dedi:
"17 Aralık Darbe girişiminin hazırlayıcısı 'paralel yapı'nın da içinde olduğu Türkiye'ye karşı bir algı operasyonu yürütülüyor. Bunun kasıtlı olduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın Hacı Bayram-ı Veli Camii'nden Cuma namazı çıkışını bile 'IŞİD militanları, teröristler işte burada yetiştiriliyor' diye haberleştirmek saçmalıktır, haddini aşmaktır, seviyesizliktir ve yalandır. Kardeşliğin sembolü Hacı Bayram'dan terör çıkmaz, olsa olsa barış çıkar."
"TÜRKİYE'Yİ ARKASINDAN HANÇERLEYENLER VAR"
Today's Zaman Gazetesi'nin yayın politikasını eleştiren Çavuşoğlu, "Hayal ürünü ve iftira haberler eskiden yurt dışında yapılır, bizde manşet olurdu. Bunlar işbirliğini öyle geliştirmişler ki; artık Türkiye'de yazılıyor, ertesi gün aynı başlık ve aynı fotoğraflarla başka ülkelerde çıkıyor. Türkiye'nin imajını alt üst etmek, iftira dolu algı operasyonlarıyla küresel güçlerle işbirliği içinde oldukları net ortada... Türkiye'yi arkasından hançerliyorlar. AK Parti İktidarı'na zarar vermek için gerekirse Türkiye'ye yansın diye bakıyorlar" diye konuştu.
"NEW YORK TİMES'E REST VE RET"
New York Times Gazetesi'nin genel yayın yönetmeninin görüşme talebini reddettiklerini açıklayan Çavuşoğlu, "Mesnetsiz haberler yapanlarla konuşulacak bir şey yoktur. Kasıtlı algı operasyonlarını açık ve net olarak yürütenlerle görüşmenin bir anlamı yoktur. Onların her fırsatta hedefleri farklı... Türkiye'ye karşı operasyon yürütülüyor. Türkiye'yi teröre destek veren ülke ve hükümet olarak göstermek istiyorlar" yorumunda bulundu.
"VATANDAŞLARIMIZI SAĞ SALİM KURTARACAĞIZ"
Irak'taki tutuklu rehineler konusunda da değerlendirme yapan Mevlüt Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızı sağ salim kurtarmak konusunda her türlü çalışmayı ve çabayı gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz. Umut ediyoruz ki; iyi bir netice alalım. Biz terör gruplarıyla her zaman mücadele ediyoruz, şimdi her zamankinden fazla mücadele ediyoruz. Bizim bu konularda veremeyeceğimiz cevabımız yoktur. Bizim politikalarımız hep açık, şeffaf, tarafı belli, barışçıl ve insancıldır" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...