Tgrt Haber
21 Kasım 2014 08:42

Türkiye ve ABD birlikte santral kuracak

Atlantik Konseyi Enerji Zirvesi'nde imzalanan anlaşma ile Türk ve ABD şirketleri önce rüzgâr enerjisi santrali kuracak, enerjide iş birliği gelecek

Türkiye ve ABD birlikte santral kuracak
türkiye,abd,mücahit ören,atlantic konseyi,taner yıldız,ihlas holding,

Türkiye ile ABD arasında, 3 bin megabayt gücünde rüzgar enerji santrali kurulacak. Söz konusu anlaşma, İstanbul'da dün başlayan 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi sırasında imzalandı. Anlaşmaya göre, ABD'li şirketler Türkiye'de faaliyet gösterecek, yerli şirketlerle iş birliği yapacak. Dün Grand Tarabya Oteli'nde ilk günü gerçekleştirilen “Atlantik Konseyi 2014 Enerji ve Ekonomi Zirvesi”ne, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujhan Nishani, ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, ABD Büyükelçisi Francis Ricardione, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Atlantik Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mücahid Ören ve çok sayıda davetli katıldı. Zirve kapsamında imzalanan mutabakat zaptı hakkında bilgi veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, “ABD'li şirketlerin enerji alanında ülkemizde faaliyet göstermesini, yerli şirketlerle iş birliği yapmasını hedefliyoruz” dedi. Yıldız, “12 yıl önce 19 megavatlık güç şu anda 3 bin 600 megavata çıktı. 11 bin megavatlık da şu anda lisanslandırıp, realize edilmesini, yatırıma dönüşmesini sağlayacak yapıyı kurguladık. Önemli olan Türkiye'de bunu yerli ekipmanlar ile yapmaktır” diye konuştu. Türkiye ile ABD arasında pek çok fırsat bulunduğunu söyleyen ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz de, “Temiz enerji açısından hedeflerimize ulaşmada güçlü kararlılıklarımız var. ABD'de rüzgar enerjisine büyük önem veriyoruz, üretimi artırıyoruz. Bu durum maliyetleri düşürüyor. Birlikte çalışırken tabii ki uzmanlarımızın Türkiye'de devreye girebileceğine eminim” dedi. Konuk bakan, bir soru üzerine de, “Türkiye ile iş birliğine büyük önem veriyoruz. Türkiye nükleer enerjiye sahip oldukça, bu iş birliğimiz sürecek” diye konuştu. Enerji güvenliği, küresel enerji görünümü, 21'inci yüzyılda enerji sorunları, enerji arzı ve talebi, jeopolitik unsurlar ve stratejiler, petrol ve doğalgaz, enerji finansmanı ve yatırımları, yenilenebilir enerji gibi konuların tartışılacağı zirvenin ikinci ve son gününde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in katılımı da bekleniyor.

Türkiye ve ABD birlikte santral kuracak
Zirveye katılan İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı A. Mücahid Ören, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüştü.
Rusya'dan gelen gaz azaldı
Enerji Bakanı Taner Yıldız, bir soru üzerine Rusya'dan gelen doğalgazda azalma yaşandığına dair haberleri doğruladı. Yıldız, “Değerli meklektaşım Novak'la yapacağımız görüşmede gündeme gelecektir. Şu anda 42 milyon metreküplük günlük miktarın 27-28 milyon metkeküplere kadar düştüğünü söylemeliyiz. Bu bizim için iyi bir şey değil. Normalde tüketimimiz var. Talebimiz ise her geçen gün daha da artıyor. Kontrat değerlerine mutlaka çıkılması lazım” dedi. “AB ülkelerinin Ukrayna kriziyle ilgili Rusya'yla yaşadığı problemden dolaylı olarak etkilenen ülkenin Türkiye olmasını istemiyoruz” diyen Yıldız, Türkiye'nin kontratlarına bağlı, aldığı gazın parasını zamanında ödeyen bir ülke olduğunu söyledi.
Akdeniz'de  gaz Kıbrıs'ın tamamının
Doğu Akdeniz'deki gaz potansiyeli ve taşınmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Bakan Yıldız, “Doğu Akdeniz'de bir gaz potansiyeli var. Kıbrıs halkının tamamına ait olan bir gelirden bahsediyoruz. Biz nasıl Irak'taki gazın, Irak'ın tamamına ait olduğunu söylüyorsak, Kıbrıs için de benzeri olmalı. Bunun Güney Kıbrıs yerel yönetimi üzerinden, Yunanistan'dan Avrupa'ya aktarılmasıyla, Kuzey Kıbrıs'tan Türkiye üzerinden aktarılmasından, hangisinin daha fizibıl olduğunu, bu işi bilenler çok iyi takdir ederler” diye konuştu. ABD'li Bakan Moniz de Kıbrıs'ta eşit paylaşımdan yana olduklarını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...