Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Kasım 2014 10:04

Akbil, yerini İstanbulkart’a bıraktı

İstanbul’da şehir ulaşımında 1995’ten bu yana kullanılan Akbil, yerini İstanbulkart’a bıraktı. Akbil, 31 Aralık 2014’ten sonra ulaşımda geçerli olmayacak.

Akbil, yerini İstanbulkart’a bıraktı
akbil, istanbul, istanbul kart, şehir ulaşımı, akbil kalktı mı,

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şehir ulaşımında entegrasyonu sağlamak için 1995’ten bu yana uyguladığı Akbil (Akıllı Bilet) sistemi yerini yılbaşından itibaren İstanbulkart’a bırakıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BELBİM tarafından geliştirilen, patenti ve marka tescili Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Akbil, 2008 yılında toplu ulaşım için temassız kart teknolojilerinin kullanıma sürülmesi ile birlikte ikinci planda kalmıştı. İstanbulkart’ın pratik, geliştirilebilir ve kullanım alanlarının daha fazla olması nedeniyle daha çok tercih edilmesi Akbil’in tarihteki yerini almasına neden oldu. İETT Elektronikkart Yönetim Müdürü İsmail Durman 19 yıldır ulaşımda kullanılan Akbil’in, 2009 yılında yapılan AR-GE çalışmalarıyla yerini İstanbulkart’a bıraktığını söyledi. 15 milyon insanın cebinde İstanbulkart taşıdığını açıklayan İsmail Durman konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “İstanbulkart’ın Akbil’e göre teknolojisinin daha gelişmiş olması, güvenli, temassız özelliği ve en önemlisi farklı alanlarda kullanılabilir olması yolcularımız tarafından da benimsendi. Dolayısıyla 15 milyon gibi bir sayıya ulaştık. Akbil çok az sayıda bir yolcumuzda kaldı. Son olarak bu yolcularımız 31 Aralık tarihinde İstanbulkart’a geçmesini istiyoruz. 31 Aralık’tan sonra İstanbul’da İstanbulkart’ı tek bilet haline getiriyoruz.”
AKBİL SAHİPLERİ ÜCRETSİZ KART ALABİLECEK
Durman, halen Akbil kullananların, Akbil’lerini İstanbulkart ile değiştirmeleri için çeşitli yolları belirlediklerini söyledi. İstanbulkart yükleme bayilerinden Akbil’lerini teslim etmeleri durumunda İstanbulkart’ı ücretsiz alabileceklerini belirten Durman, bayilere gitmek için vakit bulamayan vatandaşların internet üzerinden mavi kart başvurusu yapmaları halinde adrese ücretsiz kargo ile ulaştırdıklarını söyledi.
İSTANBULKART’IN KULLANIM ALANLARI GENİŞLİYOR
İstanbul’da hali hazırda 280 bin kişinin Akbil kullandığını açıklayan İsmail Durman, İstanbulkart’ın birçok alanda kullanıma açmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Durman açıklamasında, “Yolcularımızın birden fazla kart taşıması yerine, tek kart ile çeşitli imkanlardan yararlanmasını istiyoruz. Bu kapsamda yolcularımız İSPARK’larda İstanbulkart’ı kullanarak otopark ücretlerini ödeyebilecekler. Şu an altyapı çalışmaları var. Bunun gibi spor tesislerinde, üniversitelerde benzeri çalışmalarımız var. Yolcularımız İstanbulkart ile spor tesislerinden ve üniversitelerdeki tesislerden yararlanabilecekler” dedi. Halen Akbil kullananlara uyarılarda bulunan Elektronikkart Yönetim Müdürü İsmail Durman, Akbil’lerin 31 Aralık 2014’e kadar kullanılabileceğini ve 30 Kasım 2014’e kadar da yükleme yapabileceklerini söyledi. Aralık 1994’te pilot otobüs hatlarında denemelerine başlanan Akbil, 2 Nisan 1995 günü ilk defa İDO’ya bağlı deniz otobüslerinde, daha sonra ise M1 hafif metro hattı ve bağlantılı çalışan İETT hatlarında hizmete sunulmuştu.
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...