Tgrt Haber
28 Aralık 2014 14:41

TOKİ Nevşehir'de yeraltı şehri buldu

Toplu Konut İdaresi, 1500 konut yaptığı bölgede yeraltı şehri buldu. Projeler taşındı, bölge SİT alanı ilan edildi. Antik kentin uzunluğu 7 kilometreyi buluyor

TOKİ Nevşehir'de yeraltı şehri buldu
toki,nevşehir,yeraltı şehri,

TOKİ'nin 600 metrekarelik alanda kentsel dönüşüm başlattığı Nevşehir'de, bütün planları alt-üst eden bir gelişme yaşandı. Bin 500 dairenin yıkıldığı ve vatandaşların başka yerlere taşındığı dönüşüm alanında önemli bir yeraltı şehri bulundu. Şimdiye kadar 90 milyon lira harcayan TOKİ, üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen yeraltı şehrinin Nevşehir'e kazandırılması için inşaat çalışmalarını durdurdu.
YERALTI ŞEHRİ BULUNDU
Nevşehir'de kentsel dönüşüm yürütülen çalışmalar, bölgenin altında bulunan yeraltı şehri nedeniyle TOKİ Başkanı Ergün Turan'ın talimatıyla durduruldu. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ile de yapılan değerlendirmeler sonucunda, TOKİ kentsel dönüşümü başka bir alanda yapma kararı aldı. Bulunan yeraltı şehrinin Nevşehir'in hem tarihine hem de turizm açısından gelişmesine büyük katkılar yapacağı göz önünde bulunduruldu. Kentsel dönüşümü başka bir yerde yapma kararı alan TOKİ Başkanı Turan, bölgedeki son durumu şöyle anlattı:
7 KİLOMETRELİK TÜNELLER VAR "
Gelişmeyle birlikte bölge 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Ama bu bilinen bir yeraltı şehri değil. 7 kilometrelik tünel yollarından bahsediliyor. Şimdi biz bu alanlara inşaatlar yapacakken bu yeraltı çıkınca bu Nevşehir'e nasıl değer katar onun çalışmasını yapıyoruz. İnşaat çalışmalarını durdurduk. Projeyi şehrin dışına taşıyacağız. Sayıştay'a takılmaz. Bu proje için harcadığımız 90 milyonu zarar olarak görmüyoruz." Turan, Ürgüp'te yöresel mimariye uygun 960 konut yapıldığını belirterek , bunların şubat- mart gibi teslim edileceğini belirtti.
TURİZME KAZANDIRILACAK:
Kentsel dönüşün için bin 500 konutun yıkıldığı bölgede bulunan yeraltı şehri planların değişmesine neden oldu. Tüm böyfe sit alanı ilan edildi. Konutlar başka yere taşınacak. Sit alanı ise turizme kazandırılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...