Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Aralık 2015 05:10

500 yıllık mirası PKK’lılar mahvetti

Osmanlı'nın Diyarbakır'daki ilk eseri olan 500 yıllık Kurşunlu Camisi'nde hasar büyük. Caminin tarihi kapısı, duvarlardaki orijinal hatlar ve minber teröristlerin ateşiyle yandı

500 yıllık mirası PKK’lılar mahvetti
pkk, cami, yangın,

Terör örgütü PKK'lı militanların geçen pazartesi el yapımı patlayıcılarla hedef aldığı Diyarbakır Sur'daki tarihi Fatih Paşa Camisi'ndeki (Kurşunlu Cami) hasar ortaya çıktı. Kentin ilk Osmanlı eseri olan 500 yıllık camiye yönelik terör saldırısında yapının orijinal kapısının tamamen yandığı belirlendi. Altın varaklı minber de terörün kurbanı oldu. "Türkiye Kültür Mirasları" arasında yer alan camide, PKK'lı teröristlerin silahlı saldırıları nedeniyle halen hasar tespiti yapılamazken, gelen ilk değerlendirmelere göre camide ciddi oranda hasar meydana geldi

TARİHİ KATLETTİLER
Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen caminin bu durumunun kendilerini sarstığını belirterek, "Bu eserleri korumamız lazım, bunlar ata yadigarıdır. Bu kimliğe, Diyarbakırlıların sahip çıkması lazım. Fatih Paşa Camisi'nde çıkan yangın nedeniyle büyük tahribat var" derken saldırıya STK'lardan da büyük tepki geldi. Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin ise "UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Diyarbakır Surları'nın bulunduğu Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırıları, tarihi dokuyu ortadan kaldırıyor" dedi. İşte tepkiler:

EMNİYET, YÜKSEKDAĞ'A YANIT VERDİ
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın "camiyi polis helikopteri bombaladı" iddiasını yalanlayan Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, "Elimizde bomba atan helikopter yok. Helikopterler bölgeden sadece görüntü alıyor" dedi.

Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen:
Dünyadaki bütün camiler, Kâbe'nin şubeleridir. Öyle bakmak ve saygınlığını muhafaza etmek lazım. Çatışma ortamından camilerin de etkilenmesinden büyük üzüntü duymaktayız.

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (GENÇKONFED) Genel Başkanı Bilal Okudan:
İbadet hane lerin hedef alınması insanlığın hedef alınmasıdır. İslam dininde, savaşlarda bile mabetlere dokunulmamış, dokunulmayacaktır. Halkın inanç değerlerine, ibadethanelere ve kültürel mirasa yapılan saldırı kabul edilemez.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz:
Saldırıyı lanetliyor, camilerimize yapılan saldırıları sadece bir ibadethaneye değil aynı zamanda inançlarımıza yapılmış saldırı olarak görüyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...