Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Ocak 2015 10:03

Meteoroloji'den çok önemli fırtına uyarısı

Bu akşam başlıyor, hafta sonu kabusa dönecek... Bozcaada ve Gökçeadaya 3 gün ulaşım yok. Fırtına İstanbul'da da yıkıcı bir güçte olacak.

Meteoroloji'den çok önemli fırtına uyarısı
THY,Rize,Bursa,Adana,İzmir,Artvin,Ankara,Samsun,Yalova,Marmara,Anadolu,Erzurum,Trabzon,Akdeniz,Antalya,bozcaada,İstanbul,Yenikapı,Gökçeada,Çanakkale,Karadeniz,Diyarbakır,Meteoroloji,Türk Hava Yolları,Meteoroloji Genel Müdürlüğü

Marmara’da ve Ege’de son ayların en kuvvetli fırtınası etkili olmaya başlıyor. Cuma akşamından itibaren fırtına başlıyor. Cuma denizdeki sürati 60 km/s, İstanbul Bursa Çanakkale merkezlerinde 35 km/s sürate ulaşacak.
HAFTA SONU KABUSA DÖNECEK
Lodos asıl Cumartesi ve Pazar kabusa dönecek, kabus diyoruz çünkü şehir içinde saatte 75 km sürate ulaşacak rüzgardan bahsediyoruz. Daha önce İstanbul’da böyle bir hava hareketi yaşandığında inşaat iskeleleri çökmüş hatta bazı ağaçlar yerlerinden sökülmüştü. İstanbul’da Cumartesi ve Pazar tam fırtına dediğimiz (rüzgar hızının 100 km’ye ulaşması) yıkıcı güçte bir fırtına yaşayacağız. Rüzgar hamlesi olarak bilinen, kısa süreli ama çok kuvvetli esintilerin sürati ise 100 km’yi de aşabilir, bu durum çatıların uçmasına bahçelerden eşyaların havalanmasına, esnafın tabela ,masa sandalye gibi eşyalarının uçmasına sebep olabilir. Haftasonu uçabilecek tüm cisimlere açık alanda bulunan riskli eşyalara dikkat edilmeli. Deniz ve hava ulaşımında uzun süreli, tahmini Pazartesi sabahına kadar, iptaller olacaktır.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde yağmurlu 9
İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu 15
İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların gece saatlerinde kuvvetli (21-50 mm) olması bekleniyor. 13
Adana: Parçalı çok bulutlu, sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 13
Antalya: Çok bulutlu, sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların; ilk saatlerde merkez ve doğu ilçelerinde kuvvetli (21-50 mm) olması tahmin ediliyor. 14
Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 16
Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 14
Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu -1
Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu 10

PROGRAM YAPMADAN ÖNCE SEFER İPTALLERİNE BAKIN!

 Plan program yapmadan önce bu iptaller kontrol edilmeli. Bursa Yenikapı Yalova deniz seferleri ile İstanbul’dan yapılacak pek çok uçak seferi de iptal olacaktır. Lodos fırtınası aynı zamanda sıcaklığı da 7-10 derece birden yükseltecek, İstanbul’da termometre 20 dereceye ulaşacak. Bu mevsim normallerinin tam 11 derece üzerinde bir sıcaklık, Mayıs ayında ölçebileceğimiz bir değer. Sıcaklıklar haftaya Çarşamba gününe kadar yüksek seyretmeye devam edecek. Sıcaklıkların yükselmesi İç ve Doğu bölgelerde geçtiğimiz hafta yağan karların hızla erimesini sağlayacak. Kar örtüsünün hızlı erimesi ve gevşemesi Doğu Karadeniz başta olmak üzere bölgede yeni çığ düşmelerine sebep olabilir. Artvin Erzurum Rize yüksek kesimlerinde bu yaşanabilir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ndan yapılan açıklamada ise, "30.01.2015 Cuma günü öğle saatlerinde Ege Denizi’nde, akşam saatlerinden itibaren Marmara bölgesi ve Kıyı Ege’de rüzgarın hızını arttırarak güney ve güneybatı yönlerden (Kıble ve Lodos) kuvvetli ve fırtına (50-70 km/saat) şeklinde eseceği; 31.01.2015 Cumartesi ve 01.02.2015 Pazar günleri rüzgarın şiddetini daha da arttıracağı, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’de (60-80 km/saat), Marmara bölgesinde ise yer yer (80-100 km/saat) hızla fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın etkisini azaltarak Salı gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Kuvvetli lodos fırtınası ve hava sıcaklıklarındaki hissedilir derecedeki artış ile birlikte kar örtüsü bulunan yerlerde kar erimeleri meydana gelebileceği tahmin edilmektedir." denildi.

THY 103 SEFERİNİ İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları da cumartesi günü yapacağı iç ve dış hatlarda toplam 103 seferini olumsuz hava şartları nedeniyle iptal etti. Konuyla ilgili bir duyuru yapan THY,"Meteorolojik raporlar ışığında, beklenen olumsuz hava durumunun Türk Hava Yolları uçuşlarını aksatma olasılığına karşın gerekli tedbirler alınmaktadır. Yolcularımızın seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu www.thy.com adresinden veya 444 0 849 numaralı çağrı merkezimizden öğrenmelerini rica ederiz" denildi.

GÖKÇEADA VE BOZCAADA'YA 3 GÜN SEFER YOK

Çanakkale'de öğleden sonra beklenen kuvvetli lodos fırtınası nedeniyle Gestaş firması; bugünden itibaren üç gün boyunca Gökçeada ve Bozcaada'ya deniz seferlerinin iptal edildiğini duyurdu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...