Tgrt Haber
25 Eylül 2017 16:57

AB Bakanı Çelik: Almanya seçimlerinde ortaya çıkan tablo alarm veriyor

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya'daki seçimlere ilişkin, "Ortaya çıkan tablo alarm veriyor. Demokratik siyasete inanan herkes dayanışma içinde olmalıdır. Irkçı kesimlere karşı mücadele etmek için Avrupa'da demokratik değerleri savunanlarla ortak çalışmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

AB Bakanı Çelik: Almanya seçimlerinde ortaya çıkan tablo alarm veriyor
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik,Almanya,seçimler

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Twitter hesabından Almanya'daki genel seçime ilişkin  değerlendirmede bulundu. Almanya'daki seçimlerin her bakımdan Alman siyasetinde yeni fay  kırıklarının ortaya çıktığını gösterdiğini belirten Çelik, iktidar ortağı merkez  sağ (Angela Merkel) ve solun (Martin Schulz) 2. Dünya Savaşı sonrası en büyük güç  kaybını yaşayarak yaklaşık yüzde 15 oy kaybettiğine dikkati çekti.

  Avrupa'da yükselişe geçen aşırı sağ ve ırkçı akımlara ilişkin Çelik,  şu uyarılarda bulundu: "Merkez sağ ve sol çökmese de merkez dışı partiler, özellikle ırkçı  parti tayin edici noktaya erişti. Avrupa genelinde olduğu gibi Almanya'da da  merkez siyaset aşırı sağa doğru kaymış oldu. Fransız ırkçı (Marine) Le Pen ve  Hollandalı ırkçı ve İslam düşmanı (Geert) Wilders da Alman ırkçı parti AfD'yi  (Almanya için Alternatif) meclise girmesinden dolayı tebrik etti. Irkçı, göçmen  düşmanı ve İslam düşmanı dalga tüm Avrupa'nın geleceğini tehdit ediyor. Tehdit  her seçimde yükseliyor. Irkçı AfD ilk kez üçüncü parti olarak Meclis'e girdi. Üstelik, AfD  sadece tepki oylarını temsil etmiyor. Seçmen profili, kaygıyı artırıyor. AfD  sadece tepki oylarını temsil etmiyor, oy verenlerin önemli bir çoğunluğu, üst ve  orta gelir grubuna ait seçmenlerden oluşuyor. Bu profil kaygıyı daha da  artırıyor. Çünkü ırkçılığın tepkisellik sonucu değil sahiplenme sonucu büyüdüğünü  gösteriyor." 

 Ana akım Alman siyasetinin, Türkiye'ye teşekkür borçlu olduğunu  belirten Çelik, uygulanan mülteci anlaşması ile Almanya'nın düzensiz göçten daha  az etkilendiğini kaydetti. Eğer bu olmasaydı AfD'nin belki de yüzde 20 oy oranını yakalayacağını,  Almanya Başbakanı Angela Merkel'in birinci gelemeyeceğini ve merkez sağ ile solun  tamamen çökeceğini belirten Çelik, "Alman medyası ve siyaseti, aşırı sağın  yükselmesinden yakınmaya başladı. Buna hakları yok. Kendi elleri ile inşa ettiler  bu tabloyu. İslam, göçmen ve Türkiye düşmanlığı yaparak aşırı sağı kendi  elleriyle beslediler. Aşırı sağ gücünü, merkez siyaset ve medya dilinden aldı."  ifadesini kullandı.

TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI MERKEZ PARTİLERE OY KAYBETTİRDİ!

Türkiye'nin, Türkiye düşmanlığının merkez partilere oy kaybettirdiği  konusunda muhataplarını defalarca uyardığını hatırlatan Çelik, "Türkiye  düşmanlığı yapanın oy kaybedeceği bir kez daha tescillendi." değerlendirmesinde  bulundu. Merkel'in "AfD'ye giden seçmeni geri kazanmalıyız." şeklindeki  açıklamasına atıfta bulunan Çelik, bunun kritik bir cümle olduğunu ve bunun için  seçilecek yolun geleceği tayin edeceğine işaret etti. Başka Avrupa ülkelerinin hatasına düşüp, aşırı sağdan oy kapmak için  aşırı siyasete yaklaşırlarsa daha çok oy kaybedeceklerini ve değerlerin de  çökeceğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti: "Ortaya çıkan tablo alarm veriyor. Demokratik siyasete inanan herkes  dayanışma içinde olmalıdır. Irkçı kesimlere karşı mücadele etmek için Avrupa'da  demokratik değerleri savunanlarla ortak çalışmaya hazırız. Bir kere daha görüldü  ki Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmak Avrupa'da sadece ırkçıların beslenmesine  yarıyor. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı söz söyleyenler bu yaptıklarıyla aşırı  sağa destek verdiklerini unutmasınlar."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...