Tgrt Haber
19 Temmuz 2018 20:29

ABD'li komutan duyurdu: Yakında başlayacak

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Münbiç yol haritası kapsamında Türkiye ile ABD'nin cephe hattında yapacağı ortak devriyeler için verilecek eğitimlerin yakında başlayacağını söyledi.

ABD'li komutan duyurdu: Yakında başlayacak
helsinki,münbiç,abd,yol haritası

Orgeneral Votel, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) video konferans  yöntemi ile bağlanarak, ABD'nin Ortadoğu'daki operasyonları hakkında  değerlendirmelerde bulundu.

MÜNBİÇ'TEKİ ORTAK DEVRİYELER İÇİN EĞİTİM BAŞLIYOR

ABD'nin Suriye'deki faaliyetlerini değerlendiren Votel, Türkiye ile  ABD'nin üzerinde mutabakata vardığı Münbiç yol haritası çerçevesinde Türkiye ile  koordineli bağımsız devriyeler yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Münbiç'te iki ülkenin yürüteceği ortak devriyelere de değinen Votel,  "Diplomatik yol haritasının bir parçası olarak, bu son derece karmaşık ortamda  cephe hattının bazı parçalarında ortak devriye yapmak üzere gerekli eğitimler  yakın zamanda başlayacak." şeklinde konuştu.

HELSİNKİ ZİRVESİ

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir  Putin'in Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yaptığı zirve sonrasında Rusya ile  Suriye'de iş birliği yapma konusunda bir talimat alıp almadığına yönelik bir  soruya ise ABD'li komutan, "Şu aşamada Helsinki görüşmeleri sonucunda bana  iletilmiş bir talimat yok." dedi.

Suriye'de kuvvetlerin güvenli bir şekilde ayrışması için Rusya ile  kullandıkları iletişim kanalının açık olduğunu belirten Votel, bu kanal  üzerindeki iletişimlerini de "profesyonel" bir askeri faaliyet olarak niteledi.

Rusya ile ABD'nin askeri iş birliği yapmasının mevcut Ulusal Savunma  Yetki Yasası kapsamında yasak olduğunu hatırlatan Votel, Rusya ile iş birliği  yapması için Kongre'den yetkinin verilmesi gerektiğini ve kendisinin de  Kongre'den bu yönde bir talepte bulunmadığını ifade etti.

"SURİYE'DE İRAN'A YÖNELİK BİR MİSYONUMUZ YOK"

ABD’nin Suriye’de İran’ın etkisini azaltmaya yönelik bir çabasının  olup olmadığına ilişkin bir soruya da Votel, Suriye’de tek misyonlarının DEAŞ ile  mücadele olduğunu iddia etti.

Votel, “Doğrudan İran’a odaklı bir görevimiz yok. Bununla birlikte  varlığımızla, oradaki operasyonlarımızla onların faaliyetlerini dolaylı olarak  etkiliyoruz. Onların tek taraflı amaçlarının peşinden gitmelerini engelliyoruz ve  zorlaştırıyoruz.” diye konuştu.

PKK-REJİM İLİŞKİSİ

SDG adını kullanan YPG/PKK'nın Suriye'de rejimle iş birliği yapmasına  yönelik bir soruya ise Votel, Suriye'nin kuzeydoğusunda ortaklık yaptıkları  gruplarla iyi ve etkili bir iletişime sahip olduklarını ve bu grupların  kendilerine karşı şeffaf olduğunu söyledi.

Votel, "Biz Suriye Demokratik Güçleri'ni rejimle ilişki kurma  konusunda teşvik etmiyoruz. Tabii sahadaki pragmatik gerçeği de anlıyoruz. O  alandaki tüm aktörler birbiriyle konuşuyor. Bu, o bölgedeki hayatın bir gerçeği."  ifadelerini kullandı.

"AFGAN HALKI VE TALİBAN BARIŞA DAHA HAZIR"

Öte yandan NATO öncülüğünde Afganistan'daki faaliyetlerine ilişkin  değerlendirmelerde bulunan CENTCOM Komutanı, Afgan ordusunun ilerleme  kaydettiğini ve Afgan hükümetinin Taliban'la barış için çaba sarf etmeye devam  ettiğini belirtti.

Afganistan'da kayda değer değişimin yaşandığını vurgulayan Votel,  "Afgan halkı ve Taliban barışa daha hazır hale geliyor." dedi.

Pakistan'la iş birliğinin Afganistan'da sürdürülebilir siyasi uzlaşma  için kilit öneme sahip olduğunu belirten Votel, Pakistan'ın bu süreçte önemli  rolünü oynamasının tam zamanı olduğunu kaydetti.

"ABD’nin doğrudan Taliban’la görüşmeye hazır olduğuna" ilişkin  iddialara da cevap veren Votel, uzlaşma sürecine Afgan hükümetinin öncülük  ettiğini, ABD’nin de süreci desteklediğini söyledi.

ABD’nin Taliban üyelerini görüşmelere getirme konusunda lojistik  destek sağlayıp sağlamayacağına ilişkin soruya ise Votel, “Bahsettiğiniz lojistik  işlerle ilgili özel bir talep almadık. Değerlendirmeyeceğimiz bir şey yok. Bizden  istenilen her şeye bakarız. Politikamızla ve liderlerimizin tam bilgisi dahilinde  yapıldığını temin ederiz ama amacımız olabildiğince yardımcı olmak.” yanıtını  verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...