Tgrt Haber
04 Temmuz 2015 07:18

Askere talimat, 'Tehdit eden her unsuru vur'

Ankara, Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmeler ve DAEŞ tehdidine yönelik hangi adımları atacağına ilişkin çalışmasına son şeklini pazartesi günü gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu'nda verdi.

Askere talimat, 'Tehdit eden her unsuru vur'
asker, talimat,

Toplantıda Genelkurmay'ın "Operasyonun hukuki boyutu sorun oluşturabilir'' sözleri üzerine, Dışişleri Bakanlığı olası müdahalenin hukuki boyutuyla ilgili hazırladığı dosyayı sundu. Dosyada "Birleşmiş Milletler koruma sorumluluğu" kuralına göre Türkiye'nin kendisine sığınan 2 milyon mültecinin haklarını savunma için müdahale yetkisine sahip olduğu bilgisi yer aldı. Asker ikna oldu. Yazılı talimat isteyen askere "Hudut güvenliğini tehlikeye atan, yakın ya da uzak tehdit olarak algılanacak tüm unsurları ayrım gözetmeksizin bertaraf et. Dost unsurları koru" talimatı verildi. Ankara, Suriye'de aşamalı bir strateji izleyecek. DAEŞ'i Türkiye sınırındaki Cerablus'tan uzaklaştırmak için Suriyeli muhaliflerin önümüzdeki günlerde operasyon yapması bekleniyor. Ankara, sınıra yaptığı yığınakla hem sınır güvenliğini sağlayacak hem de uzun menzilli top atışlarıyla DAEŞ mevzilerini etkisiz hale getirecek. Bu kapsamda askerin Suriye'ye geçmesi planlanmıyor. Muhaliflerin ABD ve Türkiye atış desteğiyle DAEŞ'i püskürtebileceği değerlendiriliyor. Eğer, muhalifler yetersiz kalır, DAEŞ Azez'e ulaşırsa orta vadede sınır ötesi operasyon gündeme gelebilecek. Azez'in DAEŞ'in eline düşmesi halinde 70 bin Suriyeli'nin Türkiye'ye sığınabileceği belirtiliyor. Azez'in DAEŞ'in eline geçmesi üzerine PYD'nin Fırat'ın batısına ilerleme böylece kantonları birleştirme arayışına gireceği belirtiliyor. Hazırlanan strateji ABD ile de görüşüldü. ABD, DAEŞ'i püskürtecek bu adıma hava desteği vermeye sıcak baktığını iletti. Bu kapsamda Türkiye'nin talep ettiği bölgelerde 6 hava saldırısı yapıldı. Alınan karar gereğince hazırlıklar tamamlanırken 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

ABD TAMPON BÖLGEYE KARŞI
Türkiye'nin Suriye'ye olası bir müdahalesi, yabancı haftalık dergilerinde de yer buluyor. İngiliz Economist dergisi, Türkiye ve Ürdün'ün "tampon bölgesi" planlarına ilişkin savlara dikkat çekerek, "Tampon bölgelerin kurulmasının önündeki en büyük engelse, buna karşı çıkan ABD" diyor. Bu arada dergi, "Türkiye için en iyi tampon bölge modeli İsrail'inki" diye düşünüyor.

LÜBNAN TEZKERESİ 1 YIL UZATILACAK
Lübnan'da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda, Hükümet'e yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tezkere'de, UNIFIL'in görev süresinin 31 Ağustos'ta dolacağı ve tezkerenin 5 Eylül itibaren bir yıl daha uzatılması istendi. Tezkere, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...