Tgrt Haber
13 Eylül 2018 13:19

Ayasofya için tarihi gün!

Anayasa Mahkemesi (AYM), bugün “Ayasofya Müzesi’nin yılda bir gün namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği” iddiasını görüşmek üzere toplanacak.

Ayasofya için tarihi gün!
ayasofya,cami

AYM’nin vereceği karar, Ayasofya’nın ibadete açılmasına yönelik önemli bir adımı oluşturacak.Ayasofya’nın yılda bir kez olsun ibadete açılabilmesine olanak tanınması için yıllardır süren çabalar, Anayasa Mahkemesi’nin bugün yapacağı görüşmeyle yeni bir boyuta taşınacak. Ayasofya’nın ibadete açılabilmesi için bunca yıldır yürütülen hukuk mücadelesinde, Sürekli Vakıflar Tarihi Eserler ve Çevreye Hizmet Derneği’nin Danıştay’a açtığı dava, bu konuda son dönem verilen kararlardan birini oluşturmuştu.

DANIŞTAY’A DAVA AÇTI

Dernek, Ayasofya Camii’nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptali için yıllar önce dava açmış, Danıştay 10. Dairesi, 2008 yılında adı geçen Bakanlar Kurulu kararının iptal istemini reddetmişti. Hukuk mücadelesini sürdüren derneğin talebinde ısrarcı olup karar düzeltme talebi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, konuyu görüşmüştü. İdari yargıda son merci olan İdari Dava Daireleri Kurulu, konuyla ilgili son kararını 7 yıl sonra verip, Danıştay 10. Dairesi’nin gerekçelerini haklı bularak karar düzeltme başvurusunu reddetmişti. İdare hukuku yönünden tüm itiraz yollarını tüketen dernek, bu sefer de hukuk mücadelesini bireysel başvuru olarak Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun “ret” kararıyla tıkanan yolun Anayasa Mahkemesi’nden açılıp açılmayacağı Yüksek Mahkeme’nin yapacağı toplantı sonunda belli olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...