Tgrt Haber
09 Temmuz 2015 02:58

Divan bugün oluşuyor, sıra hükümette

MHP’nin, 7 Haziran seçimlerinde daha çok oy aldığı gerekçesiyle HDP’den 1 fazla koltuk istediği TBMM Başkanlık Divanı’nda üyelik dağılımı konusunda yaşanan kriz dün çözüldü.

Divan bugün oluşuyor, sıra hükümette
divan, tbmm, ak parti, mhp, hdp,

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz; AK Parti, CHP ve HDP’nin onayladığı 18 üyeli divan modelini genel kurula sundu. Genel kurulda, MHP’nin itiraz etmemesi üzerine öneri kabul edildi. MHP ve HDP’ye 3’er üye düştü. Partiler, kendilerine düşen sayıda üyeyi Meclis Başkanlığı’na bildirecek. Üyelerin, bugün genel kurulun bilgisine sunulması ve divanın oluşması bekleniyor. Divanın oluşumuna ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na vermesi bekleniyor. Böylece hükümetin kurulması için Anayasa’da öngörülen 45 günlük süre de başlamış olacak.

Başbakan Davutoğlu, cuma ve cumartesi günleri Bosna Hersek’te bulunacak. Bu nedenle görevlendirmenin bugün yapılması bekleniyor. Aksi halde görevlendirmenin yurtdışı gezisi sonrası en erken pazar gününe kalması ihtimali de bulunuyor.

AĞIRLIK MUHALEFETTE

Danışma kurulunda uzlaşma sağlanamadığı için genel kurulda AK Parti, CHP ve HDP’nin oylarıyla ve MHP’nin çekimser kalması sonucu kabul edilen yeni divan dağılımı ile muhalefet; 13 yıl aradan sonra Meclis yönetimine ağırlık koydu. Daha önce AK Parti iktidarı divanda tek başına karar alabiliyordu. Bundan böyle önemli kararlarda iktidarın, muhalefetin en azından bir kanadını yanına çekmesi gerekiyor.

SANDALYE DAĞILIMI

AK Parti: 1 başkanvekili, 4 kâtip üye, 2 idare amiri, CHP: 1 başkanvekili, 2 kâtip üye, 1 idare amiri, MHP: 1 başkanvekili, 1 kâtip üye, 1 idare amiri, HDP: 1 başkanvekili, 1 kâtip üye, 1 idare amiri. CHP, divan üyelerini Meclis Başkanlığı’na bildirmişti. MHP de isimleri belirledi ve başkanlığa gönderdi. HDP ve AK Parti’nin isimleri bildirmesi bekleniyor. AK Parti, bugün grup toplantısında isimleri netleştirdikten sonra Meclis Başkanlığı’na iletecek. MHP, TBMM Başkanvekilliği’ne Koray Aydın’ı, İdare Amirliği’ne Seyfettin Yılmaz’ı bildirecek.

CHP, Meclis Başkanvekilliği’ne Şafak Pavey’i, İdare Amirliği’ne Tufan Köse’yi bildirdi. AK Parti’de, Meclis Başkanvekilliği için geçen dönem olduğu gibi Ayşenur Bahçekapılı, İdare Amirliği için de Salim Uslu’nun bildirilmesi bekleniyor.

HDP’de, Meclis Başkanvekilli Yurdusev Özsökmenler, İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, Kâtip üye Erol Dora olacak. TBMM Başkanvekillerinin 3’ü kadın olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...