Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Eylül 2016 15:16

Elektriğin yüzde 3'ü çöpten karşılanabilir

ITC Katı Atık Yönetim Şirketi Yöneticisi Kantur, 'Türkiye'de toplam kullanılan elektriğin yüzde 3’ünü çöpten elde edebiliriz. Ankara'nın toplam kullandığı enerjinin neredeyse yüzde 3’ünü üretiyoruz.' dedi.

Elektriğin yüzde 3'ü çöpten karşılanabilir
elektrik

ITC Katı Atık Yönetim Şirketi yöneticisi Ali Kantur, Türkiye'de çöpten üretilen elektrik miktarının artırılabileceğini ve ülkede kullanılan elektriğin yüzde 3'ünün evsel katı atıklardan karşılanabileceğini belirtti.

Evsel katı atıklardan elektrik elde edilmesi sürecini AA muhabirine değerlendiren Kantur, Ankara'daki katı atık bertaraf tesislerinin, çöp sahalarını düzenleyerek patlamaları engellediğini ve çöpün içindeki gazı çıkararak elektrik ürettiğini ifade etti.

Kantur, şu an katı atığın bertaraf edilmesine yönelik makinelerin tasarım ve üretimini yapabildiklerini aktardı.

Mamak Katı Atık Tesisi'ne ortalama günde 1500-2000 ton çöp geldiğini hatırlatan Kantur, "Ankara’nın çöpünü düzenli hale getirebildik. Ankara'nın toplam kullandığı enerjinin neredeyse yüzde 3’ünü üretiyoruz. Tesislerimiz tamamlandığında bu rakam yüzde 6-7 olabilir. Türkiye'de kullanılan toplam elektriğin yüzde 3’ünü çöpten elde edebiliriz." diye konuştu.

"2020'de Ankara yüzde yüz bertarafa ulaşır"
Kantur, çöpün içindeki metan gazının çıkışını engelleyerek elektrik ürettiklerini ve bu sayede havadaki karbondioksit salınımını 20 kat azalttıklarını belirtti.

Sera etkilerinden dolayı her yıl sadece Mamak'ta yaklaşık yarım milyon ton karbondioksit azaltıldığını vurgulayan Kantur, Ankara'daki çöpün yüzde yüzünün yok edilmesine yönelik çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Kantur, evsel atıkların enerjiye dönüştürülmesini sağlayacak tesislerin bir kısmının kurulumunun devam ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ankara'nın evsel katı atığının bertaraf edilmesinde yüzde 60-70 gibi büyük çoğunluğa ulaştık. 2020'de Ankara yüzde yüz bertarafa ulaşır. Antalya ve Adana’da da aynı şeyi yapabiliriz. Eskişehir’de ilk etapta ayrıştırma ve fermantasyonla başlayacağız. İleride oluşacak ihalelerle nihai noktaya ulaşılabilir. Konya, Bursa, Aksaray, Çarşamba, Elazığ gibi şehirlerde ise sadece eski katı atık sahalarından gaz çıkarıyoruz. Türkiye'de şu an 9 noktadayız ve tüm ülkeye hizmet vermeye hazırız."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...