Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Şubat 2017 19:04

HDP'den AİHM'e Demirtaş başvurusu

HDP'nin AİHM'e yaptığı başvuruda, referandum sürecinde eş genel başkanların tutukluluk haline son verilmesi gerektiği öne sürüldü.

HDP'den AİHM'e Demirtaş başvurusu
hdp, aihm, aihm başvuru,

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuksuz yargılanabilmeleri için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapıldı.

Talep AİHM'e, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu Demir ve milletvekilleri Osman Baydemir, Mithat Sancar ve Ertuğrul Kürkçü tarafından iletildi.

Talepte, referandum sürecinde eş genel başkanların tutukluluk haline son verilmesi gerektiği öne sürülerek, AİHM iç tüzüğünün 41’inci maddesi uyarınca Demirtaş ve Yüksekdağ için yapılan başvuruların AİHM tarafından öncelikli olarak ele alınıp, ivedilikle incelenmesi istendi.

AİHM iç tüzüğünün 41’inci maddesi, karara bağlanacak davaların sırasının tespiti konusunda başvuruya bakan daireye belirli ölçütler temelinde takdir yetkisi veriyor.

HDP başvurusunda, hastalık nedeniyle tedavisi sürdüğü belirtilen ve hakkında yakalama emri çıkarılan Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken için de kararın durdurulması amacıyla "ihtiyati tedbir" istendi.

Milletvekili dokunulmazlıkları Mayıs 2016’da kaldırılan Demirtaş ve Yüksekdağ, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", “silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınıp daha sonra tutuklanmışlardı.

AİHM’in HDP başvurusuyla ilgili kararını ne zaman vereceği ise henüz belli değil.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...