Tgrt Haber
18 Ocak 2018 17:47

Her şey Akar ve Fidan'ın görüşmesinden sonra belli olacak

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Rusya'daki temaslarına ilişkin ilk açıklama ve görüntüler geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Genelkurmay Başkanımız ve MİT Müsteşarımız bugün Moskova’dalar. Bugün görüşmelerini yapıyorlar. Sadece Afrin konusunu değil Suriye sahasında yaşanan bütün hareketliliği ve gelişmeleri değerlendirmek üzere Rus mevkiidaşlarıyla görüşmelerini yapıyorlar. Her şey bu görüşmeden sonra netleşecek" dedi.

Her şey Akar ve Fidan'ın görüşmesinden sonra belli olacak
akar,,fidan,

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile bölgesel güvenlik konuları, Suriye’deki son gelişmeler ve Astana/Cenevre süreci hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Moskova’ya gitmişti. Görüşmeye ilişkin fotoğraflar geldi. 

İLK AÇIKLAMA RUSYA'DAN 

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Akar ve Fidan'ın  Moskova temasları kapsamında Şoygu ile de bir araya geldikleri belirtildi. Görüşmenin yapıcı bir havada geçtiğine işaret edilen açıklamada,  "Taraflar, Ortadoğu'daki son gelişmelerin yanı sıra ortak konuları ele aldılar."  ifadesine yer verildi.

HER ŞEY BU ZİRVEDEN SONRA NETLEŞECEK!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın görüşmeye ilişkin şunları söylemişti: "Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Moskova ziyaretini değerlendiren Kalın,’’Operasyonel detaylara girmeden şunları söyleyeyim. MGK’da yapılan değerlendirmeler neticesinde Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Genel Kurmay Başkanımız ve MİT Müsteşarımız  bugün Moskova’dalar. Bugün görüşmelerini yapıyorlar. Sadece Afrin konusunu değil Suriye sahasında yaşanan bütün hareketliliği ve gelişmeleri  değerlendirmek üzere Rus mevkiidaşlarıyla  görüşmelerini yapıyorlar. Bildiğiniz gibi Afrin’de yaşanan hadiseler var. Afrin tarafından Türkiye’ye dönük atışlar var, tacizler var, saldırılar var. Geçmişte bundan dolayı yaşanmış can kayıplarımız var. Bütün bunları önlemek için Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye’nin sınır güvenliğini ileri bir noktada sağlamak amacıyla Afrin’le ilgili gerekli adımlar atılacaktır. Biz Astana sürecinde yer alan paydaşlarımızla, diğer ülkelerle bunların istişarelerini yaparız. Koordinasyonunun yapılması gerekir. Kendilerinin bugün yapacakları görüşmeler neticesinde tabloyu daha net bir şekilde göreceğiz.

Bu vesileyle bir şeyin daha altını çizmek istiyorum. Afrin, Cerablus, Münbiç yada başka noktalarda Türkiye’nin atacağı kendi ulusal güvenliğini korumaya yönelik adımlarını asla ve asla Suriye Kürtlerine karşı bir hareket olmadığının altını bir defa daha altını çizmek istiyorum. Terör örgütü propaganda amacıyla zaman zaman bunu Türkiye Kürtlerin kazanımlarından rahatsız diye reklamını, propagandasını yapmaya çalışıyor. Israrla bunun altını çiziyorum. PYD ve YPG Suriye’nin Kürtlerini temsil etmez. Orada YPG’nin, PYD’nin, PKK’nın ideolojisini benimsemeyen, onların terör faaliyetlerine karşı çıkan, bundan da mağdur olan Kürtler var. Dün Kürt Suriye Ulusal Konseyi temsilcisinin yaptığı açıklamalar var. Bazen bunlar medyada görünmüyor. Yapılan açıklamalara baktığınız zaman hem sınır gücü oluşturulmasında hem YPG’nin, PYD’nin oradaki baskı, zulüm ve terör faaliyetlerinden ne kadar rahatsız olduklarını açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor. Soçi sürecine giderken, yapılacak Suriye Ulusal Konseyi toplantısında da Suriye toplumunun bütün temsilcilerini orada bulunması, temsil edilmesi için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bunların içinde Araplarda olacak, Türkmenlerde olacak, Kürtlerde olacak ama terör örgütleri olmayacak. Bu noktanın da altını özellikle çizmek istiyorum’’ şeklinde konuştu.
  Afrin’in ulusal güvenliğimizle alakalı olduğunu vurgulayan Kalın,’’ Bunlar baştan beri iki ayrı konuydu zaten. Amerikalılar bildiğiniz gibi Afrin’in onların operasyon alanı içerisinde olmadığını ifade ettiler. Afrin meselesi, bizim ulusal güvenliğimizle ilgili bir konudur. Amerikalıların ya da başkalarının yaptığı açıklamalardan ziyade Türkiye’nin ulusal güvenlik öncelikleri bizim karar mekanizmalarımız arasında belirleyici temel unsurdur’’

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...