Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 May 2016 09:02

İstanbul merkezli paralel yapı operasyonu, 33 gözaltı

Paralel yapıya finansman sağladıkları öne sürülen, şüphelilerin yakalanması için 3 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.

İstanbul merkezli paralel yapı operasyonu, 33 gözaltı
istanbul, operasyon,

Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) finansman sağladıkları öne sürülen, aralarında şirket ve dernek yöneticilerinin de olduğu şüphelilere yönelik, İstanbul merkezli Konya ve Kırklareli'de gerçekleştirilen operasyonda, 33 kişi gözaltına alındı.

TERÖRE FİNANSMAN SAĞLAMAK

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, 5'i kadın 65 şüpheliye yönelik, "silahlı terör örgütüne üye olma", "Yardım Toplama Kanununa muhalefet", "Bankacılık Kanununa muhalefet", "Terörün Finansmanına Dair Kanuna muhalefet", "nitelikli dolandırıcılık", "Çek Kanununa muhalefet" ve "suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklama" gibi suçlardan yakalama, ev ve iş yerlerinde arama kararı çıkarıldı.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, karar doğrultusunda, İstanbul, Konya ve Kırklareli'de, 7 şirket ve bir derneğin de aralarında bulunduğu 65 farklı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda, şirket ve dernek yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 33 şüpheli gözaltına alındı.

Bazı zanlıların ev ve iş yerlerinde de aramalar yapıldı. Şüphelilerden bir bölümü, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Operasyon süreci

Operasyon çalışmalarının 19 Kasım 2014'te bir vatandaşın FETÖ/PDY Yapılanmasının üs olarak kullandığı Maltepe'deki bir restoranda örgüt mensuplarının bazı suç delilleri ve belgeleri kaçırarak yakacaklarını ihbar etmesiyle başladığı, mali polisin çevrede yaptığı araştırmada, durumundan şüphelenilerek durdurulan bir araçta 3 bin 500 kişilik isim listesi, bağış makbuzları ve yapılan gayri resmi harcama ve para transferlerine dair mini kasa defteri ele geçirilmesiyle çalışmalara başlandığı öğrenildi.

Yapılan teknik ve fiziki takip çalışmaları neticesinde, zanlıların yurt dışı bağlantılı faaliyetlerde bulundukları, çok sayıda yurda giriş ve çıkış kayıtlarının bulunduğu (ABD), yüklü miktarda parayı yurt dışına kaçırdıkları ve 14 şüphelinin halen yurt dışında bulunduğu tespit edildi.

60 MİLYON DOLARI KAÇIRDILAR

MASAK raporları doğrultusunda bazı şüphelilerin, 15,5 milyon doları bankacılık sektörü üzerinden Mısır ve bazı Arap ülkelerine aktardıkları, Bank Asya'da örgütsel amaçlı açılan 6 ayrı hesapta, burs, kurban ve "himmet" adı altında vatandaşlardan toplanan 8,7 milyon lirayı akladığı, örgüt şirketleri arasında 60 milyon liralık şüpheli para transferleri gerçekleştirdiği ve 2014-2015 döneminde Bank Asya'dan 4,5 milyon TL'lik usulsüz kredi kullandırdığı belirlendi.

Şüpheliler arasında FETÖ/PDY terör örgütünün 2 numaralı ismi olduğu öne sürülen firari Mustafa Ö, Bank Asya eski ortaklarından Ali Ç. ve Arnavutluk'ta bulunan Bank Asya'nın eski genel müdürü Ahmet B'nin de bulunduğu, Mustafa Ö. ve Ali Ç'nin ABD'de olduğu ileri sürüldü. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...