Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Haziran 2018 17:29

İttifak oyları nasıl sayılacak, hesaplanacak? Seçim sonuçları İttifak oyları nasıl paylaştırılacak?

24 Haziran seçimlerinde ittifak oyları nasıl sayılacak? İttifak oyları nasıl hesaplanacak? İlk kez bu seçimlerde pusulada Cumhur ittifakı ve Millet ittifakı yer aldı. Hal böyle olunca oy veren vatandaşlar "ittifak oyları nasıl sayılacak nasıl hesaplanacak?" sorusunu merak ediyor.

İttifak oyları nasıl sayılacak, hesaplanacak? Seçim sonuçları İttifak oyları nasıl paylaştırılacak?
ittifak oyları nasıl sayılacak,ittifak oyları nasıl hesaplanacak,ittifak oyları nasıl paylaştırılacak

27. dönem milletvekili genel seçiminde sol başta Cumhur ittifakı yani AK Parti ve MHP, sağ tarafta ise Millet ittifakı; CHP İYİ Parti ve Saadet Parti yer aldı. Bu sistem ilk kez uygulandı ve seçmenler, "ittifak oyları nasıl sayılacak, hesaplanacak? sorusunu sormaya başladı. İşte ittifak oylarının sayılması hakkında merak edilenler...

İttifak oyları nasıl paylaştırılacak?

* İttifakın ortak oylarından, ittifaktaki partilere, yasada belirtilen yönteme göre hesaplanan pay düşüyor. Bu pay, ilçe seçim kurullarında sandık tutanaklarının birleştirilmesi sırasında hesaplanarak, partilerin kendi oylarına eklenecek.

* Hesaplama ise şöyle: Milletvekili seçiminde ittifakın oyları, ittifaktaki partilere, partilerin kendi oylarının oranında dağıtılacak.

İŞTE İL İL SEÇİM SONUÇLARI

Oylar nasıl sayılacak?

* Sandıktaki tasnif aşamasında “Cumhur İttifakı”, “Millet İttifakı”, partiler ve bağımsız adayların yanında her biri için açılan ayrı sütunlara yazılacak.

* İlçe seçim kurulları sandık tutanaklarını birleştirecek: Siyasi partiler ile bağımsız adayların her birinin aldıkları oy sayısı, ardından ittifakın oy sayısı ve ortak oylardan gelen paylar hesaplanarak tutanağa yazılacak.

Yurt dışı oyları nasıl paylaştırılacak?

* İlçe seçim kurullarında ittifak partilerinin, ittifakın ortak oylarından aldığı paylar, il seçim kurulunda da yurtdışı oylardan partilere payları eklenecek.

* İl seçim kurulunda yurtdışında ve gümrük kapılarında kullanılan oyların toplamından o ilde partilerin payına düşen miktar ekleniyor.

İttifak partileri baraja takılır mı?

* İttifakta bulunan partilerden her biri, ittifak oyları yüzde 10 barajını aştığında, barajı aşmış sayılacak.

* İttifak yapan partilerin milletvekili adayları ise ayrı ayrı pusulada yer alıyor.

Milletvekili dağılımı nasıl belirlenecek?

* Dağılım iki aşamada gerçekleşiyor: İlk olarak, partilerin ve bağımsız adayların aldıkları oy oranına göre vekillikler dağıtılacak.

* Ardından İttifakın elde ettiği milletvekili sayısı ittifak partileri arasında aldıkları oy oranına göre bölüştürülecek.

* İttifak partileri aldıkları oy oranlarına göre milletvekili sayısına sahip olacak.

18. MADDE NEDİR

MADDE 18- Madde ile 2839 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinde değişiklik yapılmaktadır. Maddede yapılan değişiklikle, ittifak yapılan seçimlerde aynı ittifak içerisinde yer alan siyasi partilerin bir seçim çevresinde almış oldukları geçerli oyun hesaplanma usulü belirlenmektedir. Buna göre ittifak yapan siyasi partilerin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin tek başına aldıkları oy sayısına ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecektir. İttifakın ortak oylarından gelen pay ise ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesiyle elde edilen kat sayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucunda elde edilecektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...