Tgrt Haber
06 Ekim 2015 15:09

İzmir’de sahte can yeleği satan işyerlerine baskın

İzmir’de, Suriyeli mültecilerin Ege Denizi’nden geçmek için kullandığı merdivenaltı üretilen, hemen hemen her iş yerinde satılan sahte can yeleklerine polis ekipleri baskın yaptı. Suda hemen batan binlerce can yeleğine el konulurken can yeleği satan işyerlerine ceza kesildi

İzmir’de sahte can yeleği satan işyerlerine baskın
can yeleği, sahte can yeleği,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ege Kıyılarında yaşayan ve Ege Denizi’ni geçerek Avrupa ülkelerine gitme ümüdiyle ucuz 'Sahte can yelekleri' ile denize açılan Suriyeli mültecilerin yoğunlukta olduğu bölgede satılan merdiven altı üretim 'Sahte can yelekleri' ile ilgili çalışma başlattı. Bakanlık Ankara’dan 5 kişilik ekibi İzmir’e gönderip, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ile ortak araştırma yaptı. Ekipler, dün öğle saatlerinde, Suriyelilerin özellikle yoğun olduğu Basmane, Kemeraltı ve Hisarönü semtlerinde can yeleği satan iş yerlerine baskınlar düzenledi.
SAHTE CAN YELEĞİ SATANLARA CEZA
İşyerlerine yapılan baskınlarda, ilk gün işyerlerinde ve depolarında, standart dışı olduğu tespit edilen toplam bin 387 adet can yeleğine el konuldu. Öte yandan sahte her can yelekleri için işyeri sahiplerine bin 800 lira ceza kesileceği belirtildi. Meşei belli olmayan ve standart dışı olan can yeleklerini sattıkları tespit edilen toplam 11 şahıs ile ilgili olarak 5607 sayılı kanuna muhalefet suçundan işlem yapılırken şahıslar sevkedildikleri adli makamlarca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
''HERKES SATIYOR BEN NİYE SATMAYAYIM?''
Basmane semtinde baskın üzerine baskın yapan polis ekipleri, bir işhanındaki boş olan ve içeri görülmesin diye gazete kağıtları ile kapatılmış boş işyerinden şüphelendi. Burada arama yapan polis ekipleri, satılmaya hazır bekletilen paket halinde çok sayıda can yeleği de ele geçirdi. Bir başka iş yerinde yakalanan sahte can yelekleri üzerine iş yeri sahibi, polisin ‘Neden satıyorsunuz bunları?’ demesine ‘herkes satıyor, ben neden satmayayım?’ diye cevap verdiği ileri sürüldü. Sahte can yeleklerini giyim mağazaları haricinde, bakkal ve bilgisayar parçaları satan işyerlerinde de satılması baskın yapan polisleri şaşırttı.
SAHTE CAN YELEKLERİ SUYA DAYANMIYOR
Öte yandan, piyasaya sahte can yeleklerinin 5 kişinin sürdüğü ileri sürüldü. Sahte can yeleklerinin ayakkabı ve çanta imalathanelerinde belli bir para karşılığında fason olarak diktirip sattığı belirtildi. Polis ekipleri, sahte can yeleklerini piyasaya süren kişileri belirledikleri, bu kişileri yakalama çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Bir can yeleğinin en ucuzunun 90 lira olduğunu ve açık denizler için 150 newton’a dayanıklı modellerin kullanılması gerektiğini belirten yetkililer, piyasada bulunan sahte can yeleklerinin 35-80 lira arasında satıldığını ve hiç birinin dayanaklı olmadığını açıkladı. Mültecilere satılan can yeleklerinin ölüm yeleği olduğu bildirildi. Öte yadan, polis ekiplerinin ‘sahte can yeleklerle’ ilgili çalışmalarının devam ettiği, piyasada satılan sahte can yeleklerinin hepsinin toplanacağı ve imha edileceği bildirildi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...