Tgrt Haber
08 Temmuz 2016 13:47

Kanal İstanbul’a ’Panama Modeli’ mi uygulanacak ?

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 'Kanal İstanbul' projesinin 'Panama Modeli' ile yapılacağı yönündeki haberlere değinerek, projenin modeli ile ilgili bilgiler verdi. Eroğlu, proje üzerinde ilgili bakanlıkların çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Kanal İstanbul’a ’Panama Modeli’ mi uygulanacak ?
Panama Modeli, Veysel Eroğlu

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Kanal İstanbul” projesinin “Panama Modeli” ile yapılacağı yönündeki haberlere değinerek, projenin modeli ile ilgili bilgiler verdi. Eroğlu, proje üzerinde ilgili bakanlıkların çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Eroğlu, Ramazan Bayramı programı kapsamında geldiği memleketi Afyonkarahisar’da bazı şehit ailesi ve gazileri evlerinde ziyaret ederek, bayramlarını tebrik etti. Bakan Eroğlu, program kapsamında sırası ile Şehit Yüzbaşı Pilot Erdinç Şatırer’in ailesi, Gazi Uzman Onbaşı Serdar Aladaş’ı ve Gazi Uzman Çavuş Ertuğrul Demir ve ailesini ziyaret ederek bayramlarını kutladı. Bakan Eroğlu, ziyaretlerin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Eroğlu, İstanbul için büyük önem arz eden “Kanal İstanbul” projesinin nasıl yapılacağı konusunda ulusal basında yer alan ve “Panama Modeli” şeklinde yapılacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine bir açıklama yaptı. Proje ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Eroğlu, “İlgili bakanlıklar bilhassa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı çalışıyor. Yapılır bizim gücümüz her şeye yeter” dedi.

“Dere yataklarının içine ev yapılmaması lazım”

Meteoroloji tarafından yapılan yağış uyarıları konusuna da değinen Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

"Onların dikkate alınması lazım. Vatandaşlar dere kenarından uzak olması lazım. Biz derelerin büyük kısmını yüzde 90’ını eksiklerimiz var tabi orada ıslah ettik. Ama halihazırda çok aşırı yağışlar aşağı yukarı 160 kilogram metrekareye gibi gerçekten çok yüksek yağışlar meydana geldi Ordu’da özellikle ama dün Ordu’daki yetkililerle başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Enver Yılmaz olmak üzere görüştük. Bütün bakanlığımızın diğer bakanlıkların ekipleri hepsi orada ben tabi geçmiş olsun diyorum. Burada yapılacak şey dere yataklarının içine ev yapılmaması lazım. Bir takım moloz hafriyat toprağı dökülmemesi lazım. Bazı köprüler, menfezler maalesef geçmişte eski Türkiye’de sanat kaidelerine uygun yapılmamış yıkılan köprüler oldu. Biz onların hepsini yapacağız diye söz verdik. Bizim yaptığımız köprüler gerçekten çok karayollarının, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yaptığı köprüler herhangi bir problem olmuyor. Geçmişte imece usulü veya iptidai usulle yapılmış bazı köprüler yıkılıyor onların hepsini yeniden yapmaya karar verdik."

"YOLLARIN KURALI OLUR"

Bakan Eroğlu, bir basın mensubunun “Efendim tatilciler dönüş yoluna geçti, buna bağlı olarak da trafik kazalarında artışlar var. Uyarılarınız olacak mı vatandaşlara?” sorusuna yanıt vererek, tatilcilerin yollarda dikkatli olması gerektiğini belirtti. Kazaların büyük bir kısmının insandan, yani şoförlerden kaynaklandığını vurgulayan Bakan Eroğlu, “Karayoluna çıkacaklar aman uykusuz çıkmasın. Birde saatlerce oturuyor ondan sonra yola çıkarken yoldan zaman tasarruf etmek istiyor bu yanlış. Özellikle kaidelere riayet etmesi lazım. Başbakanımızın bir sözü var ’Yolların kralı olmaz yolların kuralı olur’ diye bu kaidelere usullere dikkat edecekler saygı gösterecekler. Yarış içinde olmayacaklar çünkü yakınlarını, evlatlarını düşünsünler veya çarptığı zaman bir şekilde yanlış bir direksiyon hakimiyetini kaybettiği zaman icabında başkasının hayatını zor duruma sokuyor ölüme sebep oluyor aman acı yaşamayalım. İstirhamımız kontrollü şekilde giderlerse veya uykusunu tam alarak gerekirse dinlensinler arada saatlerce 8-10 saat direksiyon kullanılmaz insinler aynı zamanda bel için vücut için de hareket etsinler çay içsinler biraz yürüsünler bu bakımdan özellikle buna dikkat edilmesini rica ediyorum. Çünkü kazaların pek çoğu insan kaynaklı şoför kaynaklı birde arabalarına bakımını yaptırsınlar. Ben özellikle Başbakanımız Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ediyorum. 2003 yılında muazzam bir bölünmüş yol seferberliği başlattılar. Hakikaten bölünmüş yollarda kazalar çok azaldı. Çünkü çarpışma çok azaldı ve neticede 19 bin kilometre bölünmüş yollara sahip Türkiye otobanlara sahip hızlı trene sahip bu bakımdan yolculuk daha kolaylaştı. Biraz daha dikkat ederlerse isabet olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...