Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Haziran 2015 13:16

Kapadokya’da 19 yılda 4 balon kazası yaşandı

Sıcak hava balonculuğunun dünyadaki önemli merkezleri arasında bulunan Kapadokya'da, 19 yılda 4 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 5 kişi hayatını kaybetti, 61 kişi yaralandı.

Kapadokya’da 19 yılda 4 balon kazası yaşandı
Kapadokya, nevşehir

Peribacaları ve kayadan oyma kiliseleri ile Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinde 1996 yılından bu yana düzenlenen balon turları bir Çinli turistin hayatını kaybettiği kaza ile birlikte yeniden gündeme geldi. Meteorolojik imkanların yanı sıra tarihi ve coğrafik güzellikleri ile dünyada sıcak hava balon turlarının yapıldığı en gözde merkez olarak gösterilen Kapadokya bölgesinde, turistlerin peribacalarını havadan izlemelerini sağlamak amacıyla, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden uçuş izni alan 21 firmaya ait 190 balon, günün erken saatlerinde havalanıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin katıldığı balon turlarında sabah güneşin doğuşu ile havalanan balonlar yaklaşık 1 saat havada kalıyor. Balon turları düzenleyen firmalar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından periyodik olarak denetleniyor.
Bölgede yılından beri gerçekleştirilen balon turlarında bugüne kadar 3 ölümlü kaza meydana geldi. Bölgedeki ilk balon kazası 2009 yılında yaşandı. Avanos ilçesine bağlı Zelve Ören Yeri yakınlarında iki sıcak hava balonunun havada çarpışması sonucu meydana gelen kazada 1 İngiliz turist hayatını kaybetmiş 10 turist ise yaralanmıştı.
Bölgedeki ikinci kaza ise geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yaşandı. Göreme beldesi yakınlarında yine iki ayrı balonun birbirlerine çarpması ile meydana gelen kazada 3 Brezilyalı turist hayatını kaybetmiş, 22 turist ise yaralanmıştı. Bölgede üçüncü kaza ise geçtiğimiz yıl Aralık ayında yaşandı. Merkeze bağlı Göreme Beldesi Karadağ mevkiinde ters rüzgar nedeniyle sert iniş yapan 2 sıcak hava balonundan birinde 23 yaşındaki Çinli bir kadın turist hayatını kaybetti. Kazada 11 kişi ise yaralandı. Bölgede meydana gelen son kaza ise; Nevşehir'in Ürgüp ilçesi Ortahisar Beldesi Üzengi Vadi mevkiinde Hava muhalefeti nedeniyle balonunun sert iniş yaptı. Set inişin ardından balon sepeti içerisinde bulunan propan gazı tüpü patladı kazada 18 kişi yaralandı. Yaralananların çoğunluğunun genellikle Çinli turistlerin oluşturduğu 14 Çinli, bir Brezilya iki Yunan, bir Türk, iki ABD vatandaşı olduğu bilgisi verildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...