Tgrt Haber
24 Haziran 2015 04:22

Meclis görevde, gözler iki talepte

25'inci Dönem parlamentosu yemin ederek görevine başladı. Yeni meclisin önünde iki önemli konu bulunuyor. Millet, Meclis Başkanı'nın uzlaşma ile seçimi ve bir an önce ülkenin sorunlarını çözecek hükümetin kurulmasını bekliyor.

Meclis görevde, gözler iki talepte
meclis, hükümet,

Meclis Başkanlığı için ilk tur oylama 30 Haziran'da yapılacak. 3. ve 4. turlar ise 1 Temmuz Çarşamba günü yapılacak. Ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hükümeti kurma görevini seçimden birinci parti olarak çıkan AK Parti'nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na verecek. Böylece Anayasa'da belirtilen 45 günlük hükümeti kurma süreci de başlamış olacak. İşte parlamentonun yeni sakinleri ve parti yöneticilerinin yeni dönemden beklentileri:

İSTİKRAR AÇISINDAN BAKMAK LAZIM

(AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu):
Yeni Meclis'ten milletimizin beklentisi istikrar. Meclis'teki partilerin tamamı bu sorumluluk içinde hareket etmelidir. Yapılması gereken 7 Haziran seçimlerinde milletin verdiği kararı kabul etmektir. Gerek TBMM Başkanlığı gerekse koalisyon çalışmalarına bu açıdan bakmak gerekir.

KOALİSYONDAN PARTİLER KAÇAMAZ

(AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem):
Bu dönem zor, tek parti iktidarı gibi değil, parçalı yapı. İyi niyetle çalışmalar yapılırsa yeni dönem yeni şanslar birtakım avantajları da getirir. Herkesin duruşu, tavrı önemli. Vatandaşın ortaya koyduğu bu koalisyondan partiler kaçamaz. Koalisyon görüşmelerine herkes kırmızı çizgilerle başlarsa bu sıkıntı olur. Kırmızı çizgilerin azalmaya başladığını düşünüyorum.

KISIR ÇEKİŞMELERDEN KAÇINILMALI

(AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül):
Koalisyon çalışmalarında partiler kısır çekişmelerden kaçınarak bir yol haritası belirlemeli. Biz AK Parti'nin kucaklayıcı dilini devam ettiriyoruz. Koalisyon çalışmalarına kırmızı çizgilerle girilmez.

ÖNCE BAŞKAN SONRA HÜKÜMET

(CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba):
İlk iş Meclis Başkanı'nın seçilmesi ve hükümetin kurulması olmalı. Hükümet derhal kurulmalı. Bunun ardından da geçen yasama döneminde muhalefetin karşı çıktığı yasalar elden geçirilmeli. Bunlar arasında ne var? Örneğin MİT Yasası, İç Güvenlik Yasası gibi yasalar elden geçirilmeli. Bunun dışında da yeni dönemde 17 Aralık ve 25 Aralık dosyaları yeniden açılmalı.

MHP: Restorasyon hükümeti daha iyi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk:
Yeni Meclis'in ilk işi Meclis Başkanı'nı seçmek ve hükümeti kurmaktır. Hükümet kurulursa memleketin önünde önemli problemler var. Bir restorasyon hükümeti daha iyi olur.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya:
Meclis Başkanı'nın seçilmesinden sonra ülkemiz için en hayırlısı olacak şekilde hükümet oluşturulmalı ve ülke meselelerine ilişkin çalışmaya başlanmalıdır. Meclis'in görevi, ülkenin yıllardır devam eden sorunlarına, başta kardeşliğin ve milli bütünlüğün bozulması olmak üzere tüm sorunlara çözüm bulmaktır.

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı:
Türkiye'nin birikmiş sorunları var. Bunların çözümü için bir an önce Divan oluşmalı, Meclis Başkanı seçilmeli ve sonrasında Hükümet kurulmalıdır.

HDP: Her partiye kapımız açık

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan:
Türkiye'nin yeni bir seçime ihtiyacı yok. Hükümet hızlı şekilde kurulmalı. Tabii meclis başkanı seçilecek. Koalisyon görüşmeleri başlayacak. İlkelerimiz açık ve net. Kabul eden her partiye kapımız açık. Barış sürecinin devamı için hükümet bir an önce kurulmalı. Bu sıkıntıların giderilmesi için yeni hükümetin güvenoyu alması gerekiyor. AKP-CHP'nin koalisyon kurarak ülkeyi yönetmesini, HDP'nin ana muhalefet görevi almasının faydalı olacağını düşünüyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...