Tgrt Haber
29 Nisan 2016 19:34

Meral Akşener'den karar sonrası ilk açıklama

Eski MHP Milletvekili Meral Akşener, MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin olağanüstü kongreye ilişkin aldığı tedbir kararlarıyla ilgili, "Bu iş, kafasına göre imam arayan Temel'in işine benziyor." dedi.

Meral Akşener'den karar sonrası ilk açıklama
mhp, kurultay, akşener,

Akşener, yaptığı açıklamada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilmiş kararın temyiz hakkının, Yargıtaya müracaat edilmesiyle kullanıldığını söyledi.

Bu saatten sonra ilgili sulh hukuk mahkemesinin kendi kararını yanlış görse bile kararı değiştirme yetkisine sahip olmadığını öne süren Akşener, şunları kaydetti:

"Mahkemenin kararına itiraz edilebileceğini, ihtiyati tedbir yoluyla durdurulabileceğini düşünsek bile buna ilişkin itirazın Ankara'da yetkili asliye hukuk mahkemesine yapılması gerekirdi. Yetkisiz ve görevsiz ne Gemerek mahkemesinin vereceği karar geçerli ne de Tosya mahkemesinin vereceği karar geçerlidir. Bu iş, kafasına göre imam arayan Temel'in işine benziyor. Bu işin herhangi bir karşılığı yoktur. Biz 15 Mayıs 2016 tarihinde Ankara Büyük Anadolu Otel'de Olağanüstü Kongre'de tüzük değişikliği oylamamızı yapacağız."

ŞEN: KURULTAY SÜRECİ DURMUŞTUR DİYEBİLİRSİNİZ

NTV canlı yayınında yerel mahkemenin kararını değerlendiren Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, özetle şu ifadeleri kullandı:

''Anladığım kadarıyla sancılı bir sürece girilmiş durumda. Hukuk üzerinden konuşuyoruz işin siyasi boyutlarını bilemeyiz. Kesinleşmeden bu kararın infazının olamayacağını ifade etmiştik. Bu sürede tedbiren karar infazına girilmemeli yani kurultay daveti yapılmamalı dedik. Farklı fikirler oldu. Bunun bir kayyumluk olmadığı denildi. İnsanlar bir an önce olsun istiyor. Şu anda beklenen tedbir kararı Yargıtay'dan değil de asli hukuk mahkemelerinden alınmış gözüküyor. Bu tip uygulamalar geçmişte yaşandı. Ancak görünen o ki bahse konu tarihte kurultayın yapılma ihtimali bu kararlar devam ettiği sürece pek mümkün gözükmüyor. Kurultay süreci Yargıtay kararını açıklayıncaya kadar durmuştur diyebilirsiniz. Çünkü Türkiye'de mahkemenin verdiği bir karar. Bu karar yetki kapsamında verilen bir kararsa herkes o kararlar kaldırılıncaya kadar saygılı olmak zorundadır. Partiye de zarar vermemek gerekir önemli bir parti.

Muhaliflerin şu şartlarda yapabilecekleri eğer iki mahkeme böyle bir karar vermişse bu kararlar varsa mahkemesince kaldırılmazsa veya Yargıtay'a bu kararlara karşı gidilip de bir tedbirin kaldırılması yöntemi izlenmezse Yargıtay diğer konuda da bu kurultayın yapılması için ihtiyaç yok gibi bir ara karar vermezse şu anda kurultay adını verdiğiniz önce kongrede tüzük değişikliği ardından yönetim değişikliği için oylama meselesine geçilemeyeceği karar kesinleşmeden anlaşılıyor. Kararı Yargıtay bozarsa da silbaştan tekrar başa dönülmüş olacak. Ümit ederim Yargıtay bir an önce kararını ortaya koyup bu arızalı durumu giderir. Bu kararlar geçerliliğini korursa 15 Mayıs kurultay tarihi olmayacak.''

OĞAN: KARAR HUKUKSUZ

MHP'de genel başkan adaylarından Sinan Oğan, olağanüstü genel kurul kararının mahkeme tarafından durdurulması hakkında yorum yaptı.

Kararı "hukuksuz" olarak nitelendiren Oğan, "Üç-dört yerden karar çıkartmanın mantığı yoktur" şeklinde konuştu.

YALÇIN: HERKES YARGIYA SAYGI GÖSTERMELİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da, NTV canlı yayınında mahkemenin kararını değerlendirdi.

Yalçın, olağanüstü kurultay kararının ardından temyize gittiklerini hatırlatarak, "İki duyarlı delegimiz başvurdu, iki mahkeme karar aldı. Temyize başvurulduğunda bir ara karar almaya da gerek yok. Yargıtay kararı olmadan kongre toplanamaz" dedi.

Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Kurultay çağrısını oldu bittiye getirme çabası olarak değerlendiriyorum. Kongreyi toplayacağım demek hukuka aykırılıktır. Bir mahkeme net bir şekilde düzeltti. Yargıtay'ın öncelik tanıyıp tanımayacağını tahmin etmemiz zor. Biz kararımızı ocak ayında vermişiz. Yargı kararı orta yerde duruyor. Herkes yargıya saygı gösterecektir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...