Tgrt Haber
19 May 2015 03:02

Mursi'ye idam kararı tüm yurtta protesto edildi

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesi yurt genelinde protesto edildi.

Mursi'ye idam kararı tüm yurtta protesto edildi
muhammed mursi, idam,

Genç Memur Sen Temsilcisi Ahmet Aygün, grup adına Cumhuriyet Bulvarı Atatürk Anıtı önünde yaptığı konuşmada, darbeci mahkemenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişi hakkında verdiği idam kararının yok hükmünde olduğunu söyledi. İdam kararının adil olmadığını ifade eden Aygün, darbeci mahkemenin hukuk dışı ve faşist kararını kınadıklarını kaydetti.

ÇORUM

Çorum'da 55 sivil toplum örgütünün bir araya gelmesiyle oluşturulan İnsani Değerler Platformu, Mısır'da 106 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.

Çorum Park önünde toplanan grup adına konuşan Hakkı Can Ercelep, Mısır'da, halkın yüzde 52 oyu ile seçilmiş hükümetin daha ilk yılı dolmadan tank ve toplarla yok edildiğini belirterek, 70 yıllık diktatörlüğe ses çıkarmayanların, Mısır'ın ilk ve tek seçilmiş devlet başkanına ve Mısır halkına barışı, selameti ve huzuru çok gördüklerini söyledi.

YALOVA

AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ile bazı siyasi partiler ve Memur-Sen'e üye sendikaların üyelerinden oluşan grup, Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplandı.

Basın açıklaması, Memur-Sen İl Temsilcisi Zekeriya Yayla tarafından okundu.

BURSA

AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ile bazı siyasi partiler ve Memur-Sen'e üye sendikaların üyelerinden oluşan grup, Orhangazi Parkı'nda toplandı.

Basın açıklaması, Memur-Sen İl Temsilcisi Numan Şeker tarafından okundu. Açıklamada, Mursi'nin nasıl ve niçin yargılandığını kimsenin anlatamadığı, Batı'nın da bu zulme ortak olduğu belirtildi.

TRABZON

Atatürk Alanı'nda bir araya gelen Trabzon Sivil İnisiyatifi üyeleri, taşıdıkları pankart ve dövizlerle, idam kararına tepki gösterdi.

Grup adına basın açıklaması yapan Kemal Kocaman, idam kararlarının, "Mısır'daki vahşetin tescili" olduğunu belirterek, zulme sessiz kalmayıp meydanları terk etmeyenlerin değil, darbecilerin yargı önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi.

ARDAHAN

Memur-Sen Ardahan İl Temsilciği ve bağlı birimleri ile Eğitim Bir Sen Ardahan İl Başkanlığı'na mensup bir grup, Milli Egemenlik Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplandı.

Memur-Sen Ardahan İl Temsilcisi Serkan Karaca, darbeci mahkemenin kararını millet olarak tanımadıklarını, buna dünyanın "dur" demesi gerektiğini söyledi.

İZMİT

Memur-Sen Kocaeli İl Temsilcisi Mehmet Akkuş, Sabri Yalım Parkı'nda yaptığı açıklamada, Mursi'ye ve Mısır halkına verilen haksız, hukuksuz kararları ve alçakça saldırıları kınadı.

İdam kararlarının Mısır'daki vahşetin tescili olduğunu vurgulayan Akkuş, "Zulme sessiz kalmayıp meydanları terk etmeyerek, binlerce şehit verenler değil, darbeciler yargı önünde hesap vermelidir" diye konuştu.

KARABÜK

Memur-Sen Karabük İl Temsilciliği öncülüğünde Karabük Belediyesi önünde toplanan grup üyeleri, ellerindeki pankartlar ve sloganlarla idam kararını protesto etti.

Memur-Sen Karabük İl Temsilcisi Zeki Öz, yaptığı açıklamada, Mursi ve mazlumlara sahip çıkmak için meydanlarda olduklarını söyledi.

Mursi ve Mısır halkına karşı verilen haksız ve hukuksuz kararları lanetleyen Öz, "Haklı olanlar, böyle cezalarla susturulamaz. Son hukuksuz karar ve Batı'nın sessizliği, dünya sisteminin nasıl adaletsiz olduğuna ışık tuttu. İran, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve tüm Ortadoğu ülkeleri bu zulme seyirci kalırsa, tarih onları affetmeyecektir" şeklinde konuştu.

BOLU

Bolu Sivil İrade Platformu öncülüğünde İzzet Baysal Caddesi Kadı Camisi önünde toplanan çok sayıda kişi, sloganlar atarak idam kararına tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan Memur-Sen Bolu İl Temsilcisi Ahmet Koçak, "katil" Sisi'yi lanetlediklerini, darbeci mahkemelerin kararını protesto ettikleri dile getirdi.

Koçak, Mursi'ye ve Mısır halkına verilen haksız, hukuksuz kararları ve alçakça saldırıları kınadı.

SAKARYA

Hukukçular Derneği Sakarya İl Temsilcisi Ali Kasım Aksoy da Mursi hakkında verilen idam kararını kınadı.

Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da yönetimi gasbeden darbecilerin sınır tanımaz hukuksuzluğunun yeni boyuta ulaştığını belirtti.

ERZURUM

Erzurum'da, Havuzbaşı Kent Meydanı'nda bir araya gelen Memur-Sen üyeleri, idam kararına tepki gösterdi.

Mursi ve Mısır halkına verilen haksız, hukuksuz kararları ve alçakça saldırıları, despotizmi şiddetle kınadıklarını, lanetlediklerini vurgulayan Memur-Sen Erzurum Şube Başkanı Abdullah Duman, zulme sessiz kalmayacaklarını anlattı.

VAN

Memur-Sen İl Temsilciliği öncülüğünde Hz. Ömer Camisi'nin avlusunda toplanan grup da idam kararına tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan Diyanet-Sen Şube Başkanı Nurullah Arvas, Mısır'daki vahşetin tescili olduğuna değinerek, "Zulme sessiz kalmayıp meydanları terk etmeyerek, binlerce şehit vererek dünyada eşi ve benzerine az rastlanan örnek direnişe imza atanlar değil, darbeciler yargı önünde hesap vermelidir. Haklı olanları cezalar susturamaz, gerçekleri darbeciler örtemez. Mısır halkının izzetli duruşunu ve iradesini cezalar teslim alamaz" şeklinde konuştu.

TOKAT

Tokat Cumhuriyet Meydanı'ndaki Yeraltı Çarşısı üzerinde toplanan grup, "Mursi'ye selam direnişe selam", "Zalim Sisi, Mısır'dan defol" sloganları atarak, tekbir getirdi.

Grup adına konuşan Diyanet-Sen Tokat Şubesi üyesi Gülsüm Altuntaş, Mursi ve Mısır halkına karşı verilen hukuksuz kararları ve saldırıları şiddet kınadıklarını ve lanetlediklerini söyledi.

Protestoya, AK Parti Tokat milletvekili adayı Fatma Gaye Güler de katıldı.

ELAZIĞ

Memur-Sen Elazığ Şubesi üyeleri de Öğretmenevi'nde bir araya gelerek, idam kararlarını kınadı.

"Mursi ve Mısır halkına karşı verilen haksız, hukuksuz kararları ve alçakça saldırıları, despotizmi şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz" diyen Memur-Sen İl Temsilcisi Murat Ergen, Mısır halkının izzetli duruşunu ve iradesini cezaların teslim alamayacağını belirtti.

BİLECİK

Eğitim-Bir-Sen Bilecik Şube Başkanı Ahmet Selöz, "Mursi'ye ve Mısır halkına karşı verilen haksız, hukuksuz kararları ve alçakça saldırıları, despotizmi şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. İdam kararları Mısır'daki vahşetin tescildir" dedi.

Selöz, Şehitler Parkı'nda, "Mursi hakkında idam kararı"na tepki nedeniyle düzenlediği basın açıklamasında, darbeci mahkemelerin kararlarını protesto etmek, Mursi ve mazlumlara sahip çıkmak için toplandıklarını söyledi.

İSTANBUL

Memur-Sen ve Genç Memur-Sen il başkanlıkları öncülüğünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Aksaray Metro İstasyonu Meydanı'nda bir araya geldi.

İdam kararını protesto eden yazıların bulunduğu dövizler ile Mursi'nin posterlerini taşıyan grup, sloganlarla cezaya tepki gösterdi.

Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Durali Baki, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, Muhammed Mursi ve 106 arkadaşının idam kararını protesto etmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Genç Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Mustafa Yılmaz ise Mısır'daki meşru hükümetin darbe yoluyla iktidardan uzaklaştırılmasına sessiz kalan dünyanın, bugün yeni katliamlara kapı araladığını ifade etti.

ANKARA

Ankara'da Memur-Sen, Mursi'nin idama mahkum edilmesini Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önünde protesto etti.

Kuğulu Park'ta toplanan Memur-Sen üyesi grup, "Darbeci mahkemenin kararları hükümsüzdür" yazılı pankart açıp, "Katil Sisi", "Zulme lanet, İhvan'a adalet", "Zalimlere karşı omuz omuza" yazılı Türkçe, İngilizce ve Arapça dövizler taşıdı.

Rabia işareti yapan grup, "Firavun Sisi hesap verecek", "Bir Musa gelecek, firavunu yıkacak", "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık" sloganları atı.

Grup, daha sonra yakındaki Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önüne yürüdü.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yaptığı açıklamada, Mursi ve mazlumlara sahip çıkmak için burada olduklarını belirterek, Mursi ile birlikte 106 kişinin dosyasının idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderilmesine "Yazıklar olsun" diyerek tepki gösterdi.

Öte yandan, Kastamonu, Bingöl, Mardin, Ağrı, Şırnak, Siirt, Batman, Denizli, Manisa, Karabük, Gümüşhane, Kırıkkale, Ordu ve Eskişehir'de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesine tepki gösterdi.

DİĞER ÜLKELERDEN TEPKİLER

Tunus'taki 7 Sivil Toplum Kuruluşu ortak açıklama yaparak, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de aralarında bulunduğu 122 kişi hakkında verilen kararı kınadı.

Açıklamada, "Bu hükümler Mısır'daki askeri yönetimin bir süredir, muhalif gördüğü siyasiler, hukukçular, gazeteciler ve farklı görüş sahipleri için kullandığı siyasi yargılamaların bir sonucudur. Bağımsız, adil yargılama ve savunma hakkı olan siyasi konulara boyun eğmeyen bir mahkemede Mursi ve beraberindekilerin yeniden yargılanmasını talep ediyoruz" denildi.

İTALYA KARARDAN ENDİŞELİ

İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesinden ciddi endişe duyulduğu belirtildi.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, "Mısır'ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler'in diğer yöneticileri hakkında verilen idam cezası kararları karşısında bakanlık, derin endişelerini ifade eder" ifadesine yer verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...