Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Eylül 2015 16:55

Okulun bahçesinden tarih fışkırdı

Manisa’da, bir okulun yıkımı sırasında çöken zeminin içinde büyük bir boşluk ve Osmanlı Türk dönemine ait bina kalıntıları dikkat çekti.

Okulun bahçesinden tarih fışkırdı
Manisa Sarayı, Saray-ı Amire, tarih

Manisa’da, bir okulun yıkımı sırasında bahçede bulunan kamyonun ağırlığına dayanamayan zemin çöktü. Çöken zeminin içinde büyük bir boşluk ve Osmanlı Türk dönemine ait bina kalıntıları dikkat çekti.
Olay, Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki Şehitler İlk ve Ortaokul binasının bahçesinde meydana geldi.
Dün akşam saatlerinde hafriyat almaya gelen bir kamyonun ağırlığına dayanamayan zemin göçerken kamyon vinç yardımıyla girdiği çukurdan kurtarıldı. Çöken bölümün ne kadar derinlere gittiği gündüz vakti ortaya çıktı. Oluşan çukurun bahçenin derinliklerine kadar gittiği görülürken, Osmanlı mimarisine benzer taş duvarlar dikkat çekti.
Manisa Sarayı (Saray-ı Amire)’nın yanı başında bulunan ve 1887 yılında tamamlanan okul binası Yunan işgali zamanında hastane olarak kullanıldı ve işgal sonrası lise olarak eğitim öğretim faaliyetine devam etti. Zamanın ihtiyaçlarını karşılamadığı gerekçesiyle okul binası 1958 yılında yıkılıp eğitim öğretim faaliyetlerine 1956 yılında yapılan iki katlı okul binasında devam edildi. İhtiyacı karşılayamadığı gerekçesiyle 1956 yılında yapılan binanın yıkım çalışmalarında okulun bahçesinde büyük bir boşluk olduğu ortaya çıktı.
Okulda çalışan işçiler kamyonun bir anda çöktüğünü ve ne olduğunu anlayamadıklarını söyledi. İşçiler, durumu Şehzadeler Belediyesine haber verdiklerini ancak mesai bittiği için kendi tuttukları vinç ile kamyonu çukurdan kurtardıklarını belirtti. Kendilerinin bahçede böyle bir boşluktan haberleri olmadığını söyleyen işçiler ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi.
Sekiz yıl önce okulun karşısında bulunan Cumhuriyet meydanı yer altı otoparkı ve meydan düzenlemesi sırasında Saray-ı Amire’ye ait hamamın kalıntıları ortaya çıkmış ve Anıtlar Kurulu tarafından alan koruma altına alınmıştı.
Şehitler İlk ve Ortaokulunun bahçesinde oluşan göçük nedeniyle ortaya çıkan boşlukta yetkililerin inceleme yapması bekleniyor. Bahçenin büyük bir bölümünü kapsadığı düşünülen boşluk için okulların açılmasına kısa bir süre kala nasıl bir önlem alınacağı merak ediliyor. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...