Tgrt Haber
03 May 2016 17:27

Operasyonların uzamasının nedeni sivillere yönelik hassasiyet

Uzmanlar, Terör örgütü PKK'ya yönelik kent merkezlerinde gerçekleştirilen operasyonların uzamasındaki temel nedenin, sivillerin zarar görmemesi konusundaki hassasiyet olduğunu belirtiyor.

Operasyonların uzamasının nedeni sivillere yönelik hassasiyet
Operasyon, pkk,

Terör örgütü PKK'ya yönelik Şırnak'ın Silopi, Cizre ve İdil, Diyarbakır'ın Sur ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerindeki operasyonlar tamamlandı. Şırnak kent merkezi ve Mardin'in Nusaybin ilçesindeki operasyonlar ise sürüyor.Operasyonların uzamasına ilişkin eleştirileri değerlendiren uzmanlar, sivillerin zarar görmemesi konusundaki hassasiyetin operasyonların uzun sürmesinin temel nedeni olduğunu belirtiyor.Terör uzmanı Abdullah Ağar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşın can, mal, namus ve vicdan emniyetini sağlamanın, devletin temel vazifesi olduğunu, yasalarla hareket eden güvenlik kuvvetlerinin de bu doğrultuda yoğun bir çaba gösterdiğini belirtti.Terör örgütüne yönelik kent merkezlerinde gerçekleştirilen harekatın tarihte eşine çok az rastlanan bir operasyon biçimi olduğunu ifade eden Ağar, şunları söyledi:

"Operasyonların bu kadar uzamasının temel nedeni, devletin siviller konusundaki hassasiyetidir. Operasyonlardaki temel düstur, vatandaşların zarar görmemesi ve harekata katılan güvenlik kuvvetlerinin mümkün olan en az kayıpla operasyonu tamamlaması. Şu ana kadar bu tür harekatları üreten ülkeler kendilerini riske atmayıp, operasyonun gereğinin üstünde bir kuvvet uyguladılar. Cizre'nin karakteriyle Nusaybin'in, Nusaybin'in karakteriyle Sur'un, Sur'un karakteriyle Yüksekova'nınki başka. Her birinin kendine özgü farklılıkları ve riskleri var."

"Vatandaştan destek bulamadılar"

Ağar, "Terör örgütü, sivillerin askerle kendisi arasında kalmasını istedi. Fakat tüm çabalarına rağmen bölgedeki vatandaşlardan umdukları desteği bulamadılar. Bunu güvenlik kuvvetlerinin ortaya koyduğu kararlılık sağladı. Güvenlik kuvvetleri zayıf bir kararlılık üretseydi, PKK Cizre'de istediği başarıyı üretseydi çok daha farklı gidebilirdi her şey." dedi.

"Sivillerle ilgili hassasiyetiniz varsa dikkatli davranırsınız"

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Uzmanı, Siyaset Bilimci Mehmet Yeğin de operasyonların çok daha hızlı yürütülebileceğini fakat sivillere zarar gelmemesi konusundaki hassasiyetten dolayı dikkatli davranıldığını vurguladı. Yeğin, "Eğer sivillerle ilgili bir hassasiyetiniz varsa daha dikkatli davranırsınız. Bu da sizin işinizi uzatır. Bir mahallenin, sokağın çok daha uzun süre operasyona maruz kalmasının sebebi bu. Yoksa şiddet uygular geçersiniz." diye konuştu.

"Terör örgütleri sivil kaybı ister"

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Ali Özcan da terör örgütlerinin sivil kayıpları üzerinden propagandayı hedeflediğini belirterek, "Terör örgütlerinin en önemli çabalarından biri, mümkün olduğu kadar sivillerin bu işten zarar görmesi. Çünkü siviller zarar görürse örgüt bunun propagandasını yapacak. Devlet mümkün olduğu kadar siviller zarar görmesin istiyor, terör örgütü de mümkün olduğu kadar siviller zarar görsün diye uğraşıyor." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...