Tgrt Haber
03 Haziran 2023 17:20 - Güncelleme : 03 Haziran 2023 17:36

Paşinyan tarihi geri adımı attı, soluğu Ankara'da aldı

Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesinde iki ülke arasında yaşanan bir dizi gelişmenin ardından dikkat çeken bir son dakika gelişmesi yaşandı. Paşinyan, Erdoğan'ın akşamki yemek davetine katılacağını duyurmadan öcne uluslararası alanda sözde soykırım iddialarını dondurduklarını, büyük Ermenistan hayalinden vazgeçtiklerini açıkladı.

Editör: Burak Kaya / Kaynak: TGRT Haber
Paşinyan tarihi geri adımı attı, soluğu Ankara'da aldı
paşinyan,sözde soykırım

Sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin Ermenistan cephesinde önemli bir gelişme meydana geldi. Paşinyan yaptığı açıklamada, hükümet olarak uluslararası alanda sözde soykırım iddialarını dondurduklarını ve diasporadan da aynı şeyi beklediklerini kaydetti. 

Türkiye ve Ermenistan arasında yaşanan bu gelişme sürpriz değil. Zira bir dizi normalleşme adımları uzun süredir atılıyordu ve bu adımların sonuncusu da dün atılmıştı. Yeniden Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın yemin töreni davetli listesine Paşinyan'ın da adını yazdırdığı haberi geldi.

ERMENİ SOYKIRIMI YALANI YÜKSEK SESLE DİLLENDİRİLİYORDU

Her sene 24 Nisan tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun 1915 senesinde tabiyetinde bulunan Ermenilere soykırım yaptığı iddiası ile yurt dışında bulunan diplomatik temsilcilikler başta olmak üzere Türkiye protestoların hedefinde oldu. 

Şüphesiz sözde soykırım yalanının en büyük savunucularından biri Ermenistan'dı. Ermenistan tüm dünyaya sözde soykırımı anlatmak için büyük bir çaba sarf ediyordu.

İKİ ÜLKE ARASINDA BİR DİZİ NORMALLEŞME GELİŞMESİ YAŞANDI

Soykırım yalanı ilk kez 1948 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda dile getirildi ancak bugün BM'ye üye 193 ülke arasında 33'ü soykırım iddialarını tanıyordu. Bu ülkelerin başında da Ermenistan yer alıyordu. 

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin tekrar normalleşmesi için gerçekleştirilen görüşmelerinin üzerinden 1 yıl geçti ve Türkiye ile Ermenistan arasında direkt uçuşların tekrar başlatılması ile doğrudan hava yolu ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması gibi önemli adımlar atıldı ve bir dizi gelişme yaşandı: 

- Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki 2020 Eylül ayında başlayan ve 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Türkiye ve Ermenistan arasındaki buzlar tekrar erimeye başladı. 

- Eski Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç Türkiye'nin, Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan da Erivan yönetiminin diyalog süreci kapsamındaözel temsilcisi olarak atandı ve ilk toplantı da 14 Ocak 2022 tarihinde Rusya'da yapıldı. 

- Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Antalya Diplomasi Formu'na katıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Mirzoyan, 12 Mart 2022'de Antalya'da bir araya geldi. Bu görüşme, Türkiye ile Ermenistan arasında yaklaşık 9 yıl aradan sonra dışişleri bakanları düzeyinde yapılan ilk toplantı olarak kayıtlara geçti.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Ekim 2022 tarihinde Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısında Nikol Paşinyan'ı kabul etti ve sonrasında yapılan görüşmeler neticesinde hava kargo taşımacılığı önündeki engeller de 1 Ocak itibarıyla kaldırıldı. 

PAŞİNYAN SON DAKİKA AÇIKLADI: SÖZDE SOYKIRIM İDDİALARINI DONDURUYORUZ

Paşinyan son olarak yaptığı açıklamada ise hükümet olarak uluslararası alanda sözde soykırım iddialarını dondurduklarını ve diasporadan da aynı şeyi beklediklerini bildirdi.

Dün yaşanan sıcak bir gelişmeyle Nikol Paşinyan'ın bugün Ankara'ya geleceği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin törenine katılacağı ifade edilmişti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...