Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Nisan 2015 18:22

Prenses Mary Çanakkale şehitlerini andı

Kopenhag’da Ordunun Gizli Servis’inin karargahı olan Kastel’de düzenlenen Anzak gününe ilk kez Veliaht Prens Frederik’in Avustralya asıllı eşi Prenses Mary de katıldı.

Prenses Mary Çanakkale şehitlerini andı
prenses, çanakkale,

Törenlere 96 yaşındaki Çanakkale gazisi George Stuart Menzies de katıldı. Prenses Mary, Çanakkale’de şehit olan Türk askerleri ve diğer ulusların askerleri için kilisede düzenlenen törene katıldıktan sonra Asker anıtına çelenk koydu. Türkiye’nin Kopenhag büyükelçisi Mehmet Dönmez törenlerde Prenses Mary’in yanında yerini aldı. Törene davet edilenler kiliseye sığmayınca konuşmaları hoparlör vasıtasıyla dışarıda dinlediler. Kilisedeki tören sırasında görüntü alınmasına izin verilmedi.

Büyükelçi Mehmet Dönmez törende yaptığı konuşma hakkında DHA’ya bilgi verirken “Çanakkale kara savaşının 100’üncü yılını kutlama törenine ilk kez Prenses Mary de katıldı. Böylece verilen önemin düzeyi Danimarka’da artmış oldu. Konuşmamda, Türkiye’nin, yurdunun işgal edilmesine karşılık gösterdiği büyük direnişle Çanakkale’nin geçilmez olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini, bunun ardından M.K.Atatürk’ün önderliğinde kazanılan kurtuluş savaşı ile Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğunu anlattım. Atatürk’ün 1934 yılında ölen yabancı askerlerin anneleri için gönderdiği mesajla Çanakkale savaşının bir başka boyutuna dikkat çektiğini, Çanakkale’de ölen yabancı askerlerin annelerine “onlar bizim de evlatlarımız sayılır. Türk askerleriyle yan yana uyumaktadırlar” dediğini anlattım. Bu mesajın Avustralyalı ve İngiliz annelere iletildiğini söyledim” dedi.

Büyükelçi Dönmez, Avustralya Büyükelçisi Damien Miller’in konuşmasında çok anlamlı mesajlar verdiğini belirterek “Avustralya Büyükelçisi savaşın kendi tarihleri açısından önemini vurguladı. Başbakanlarının yaptığı açıklamaya yer veridi. Savaşın kayıplara yol açtığı kadar ülkeler arasında dostluğa yol açtığını söyledi. Törende Çanakkale’de ölen bir Avustralya’lı askerin torunu duygusal bir şiir okudu ve ağladı” dedi.

Kilisedeki Törenden sonra Asker anıtına geçildi ve buraya Önce Prenses Mary, Ardından Avustralya Büyükelçisi Miller, Türk Büyükelçisi Mehmet Dönmez ve İngiltere büyükelçisi çelenk koydular. Avustralyalı papaz barış mesajları verdikten sonra, Bir asker trompeti ile saygı duruşuna davet etti. Törenden sonra konuklara kısa bir davet verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...