Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 May 2016 17:36

Sahil Güvenlik'ten nefes kesen tatbikat

Ege Denizi'nde, Türk arama kurtarma bölgesi içerisinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı idaresinde, Deniz Aslanı-2016 Arama Kurtarma Tatbikatı yapıldı.

Sahil Güvenlik'ten nefes kesen tatbikat
sahil güvenlik, tatbikat,

Ege Denizi'ndeki Türk arama kurtarma bölgesi içerisinde düzenlenen tatbikata, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Sahil Güvenlik Kurmay Albay Murat Yılmazarslan, Genel Kurmay Başkanlığı ve ilgili Kuvvet Komutanlıkları, sivil kurum ve kuruluşlardan 18 temsilci, Bosna Hersek, Çin Halk Cumhuriyeti, Kanada, Güney Kore, Kosova, KKTC, Pakistan, Senegal, Slovakya, Sri Lanka, Katar'dan 18 yabancı gözlemci katıldı. Tatbikatla, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) ile TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AKKM) arası koordinasyonun sağlaması, müşterek arama kurtarma faaliyetlerinde iş birliği ve koordinasyonu üst düzeye çıkartılması, senaryo kapsamındaki olayların uluslar arası camiaya duyurulması, tatbikata katılan unsurların arama kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimlerinin geliştirilmesi ve arama kurtarma komuta kontrol sistemlerinin denenmesinin hedeflendiği kaydedildi.

ÖNCE YER TESPİTİ, ARDINDAN KURTARMA

Tatbikatın birinci safhasında senaryo gereği, bir deniz uçağının tehlike sinyali vermesi üzerine, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, durumu Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne (Dz. AKKM) bildirdi. Denize düşen uçaktaki yolcu ve mürettebatı kurtarmak için harekete geçildi. Durumu değerlendiren Dz. AKKM, TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'den yardım talep etti. Daha sonra TSK AKKM, Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinatörlüğünde, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarının müşterek arama kurtarma harekatı başlatması emrini verdi. Hemen harekete geçen Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı TCSG Umut ve TCSG Yaşam korvetleri, TCSG 311, TCSG 107 botları, 1 arama kurtarma uçağı, 1 arama kurtarma helikopteri, Hava Kuvvetleri'ne ait 1 arama kurtarma helikopteri ve Kara Kuvvetleri'ne ait 1 arama kurtarma helikopteri bölgeye sevk edildi. Sinyalin alındığı bölgede, kazazedelerin yeri, uçakla belirlendi. Ardından da uçaktan SAR kiti atıldı. Kite çıkan kazazedelerden bir bölümü, helikopter ve botlarla kurtarıldı, tatbikatın ilk bölümünü tamamladı.

NEFES KESEN ANLAR

Tatbikatın ikinci safhasında ise senaryo gereği, içinde çok sayıda düzensiz göçmen bulunan bir yolcu gemisinden, Yunanistan'a ait Midilli ve Sakız adalarının ortasında kalan bölgeden tehlike sinyali gönderildi. Sinyalin alınmasının ardından harekete geçen Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı TCSG Umut ve TCSG Yaşam korvetleri, TCSG 302, TCSG 109, TCSG 81 botları, 2 arama kurtarma helikopteri, 1 arama kurtarma uçağı, Hava Kuvvetleri'ne bağlı 1 arama kurtarma helikopteri ve Kara Kuvvetleri'ne ait 1 arama kurtarma helikopteri bölgeye sevk edildi. Uçakla geminin bulunduğu nokta tespit edilip işaretlendikten sonra, denizdeki kazazedeler, TCSG Yaşam korvetiyle kurtarıldı. Ardından Sahil Güvenlik helikopterinden gemiye Sahil Güvenlik Özel Harekat (SÖH) personeli yolcu gemisine indirildi. Özel birlikler, gemide emniyetli tahliye istasyonu oluşturduktan sonra, 2 Sahil Güvenlik botu yolcu gemisine yanaşarak kazazedeleri tahliye etti. Güvertede mahsur kalan kazazedeler ise 3 helikopterle kurtarılıp TCSG Yaşam korvetine alındı. Kazazedeler kurtarıldıktan sonra da TCSG 91 ve Sahil Güvenlik korveti Yaşam, su toplarıyla yolcu gemisindeki yangına müdahale etti. Yangının söndürülmesinin ardından tatbikatın ikinci safhası da başarıyla sona erdirildi. Tatbikatta görev alan askeri birlikler tören geçişi yaptı.

CAN GÜVENLİĞİNE YÖNELİK RİSK ARTIYOR

Tatbikatın tamamlanmasının ardından bir açıklama yapan Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, "Son dönemde yaşanan düzensiz göç olayları ve buna bağlı gelişen arama kurtarma faaliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, denizlerimizde özellikle can güvenliğine yönelik riskin her geçen gün daha da arttığını söyleyebiliriz. Denizlerdeki arama kurtarma faaliyetleri gerek Türk, gerekse dünya kamuoyunun ilgisini daha fazla çekmeye ve ülkeleri bu konuda hazırlıklı olmaya zorlamaktadır. Denizdeki yardım çağrılarına en kısa sürede reaksiyon gösterilmesi, insani yaklaşım ve hayat kurtarma açısından bir zorunluluktur. Türk arama kurtarma sahasında 24 saat görev yapabilen etkin bir arama kurtarma kuruluşuna ve yeterli imkan kabiliyetine sahip olduğumuzu gururla söyleyebilirim. Tatbikat arama kurtarma teşkilatının eğitim hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde başarı ile tamamlanmıştır" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...