Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Şubat 2015 08:45

60 bin sahte sigortalı denetime takıldı

Emekliliğine az kalmış ya da sağlık sigortasından yararlanmak isteyenleri dolandıranlar sosyal güvenlik denetimleri sonucu ortaya çıkarıldı.

60 bin sahte sigortalı denetime takıldı
SGK,İzmir,sağlık,sigorta,Sosyal Güvenlik Kurumu

Vatandaşı emeklilik vaadiyle sahte sigortalı gösteren dolandırıcılar denetmenlere takıldı. Emekliliğine az kalmış veya sağlık sigortasından yararlanmak isteyenlerin sahte sigortalı olarak gösterilmelerini önleyen sosyal güvenlik denetmenleri, kamuyu milyonlarca liralık zarardan kurtardı.
Edinilen bilgilere göre denetmenlerin İzmir'de gerçekleştirdiği operasyonda 456 işyerinin sahte olduğu ortaya çıkarıldı. Sahte işyerlerine 60 bin vatandaşın sahte sigortalılık bildiriminin yapıldığı tespit edildi. Bu işyerlerinden sahte sigortalılık bildirimleri sağlanan kişilerin sigortalılıkları iptal edildi. İptal edilen sigortalılık bildirimleri neticesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim kaybı başta olmak üzere toplamda 90 milyon liralık zarardan kurtulmuş oldu.
9 KİŞİ TUTUKLANDI
Kurumun zararı son anda engellenirken, ilgililer hakkında 950 bin Türk Lirası idari para cezası uygulandı. Sosyal güvenlik denetmenlerinin incelemelerinde, küçük bürolardan bin ila 2 bin kişinin sahte sigortalılık bildirimlerinin yapıldığı ortaya çıkarıldı. Kimsesiz ya da kimliğini kaybetmiş kişiler üzerine şirketler kuran dolandırıcıların, emekliliğine az kalmış veya sağlık sigortasından yararlanmak isteyen kişilerden aylık 150-200 TL para toplayarak ve devlete sigorta primlerini ödememek suretiyle haksız kazanç elde ettikleri belirlendi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, konu ile ilgili olarak 9 kişiyi tutuklama kararı istemi ile mahkemeye sevk ederken 5 kişi de tutuklanarak cezaevine konuldu. Bu kişilerden 4'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sahte sigortalı operasyonunda savcılık ve emniyette sosyal güvenlik denetmenleri ile de birlikte çalıştı.
ÇALIŞMADAN SİGORTALI OLUNMAZ
Son yıllarda sosyal güvenlik denetmenlerinin çalışması ile bu tür dolandırıcılık olayları ortaya çıkarılırken yetkililer vatandaşları bu tür olaylara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuyor. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalıların çalışmalarının fiili olması gerekiyor. Bu tür çalışmaya dayanmayan bütün bildirimler tespit edilerek iptal ediliyor ve ilgililer hakkında da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuluyor. (Star) 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...