Tgrt Haber
03 Mart 2015 06:44

Çözüm sürecinde için atılacak 11 adım

Çözüm sürecinde kararlı adımlarla ilerleyen hükümet, atılacak adımların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini istiyor.

Çözüm sürecinde için atılacak 11 adım
Çözüm süreci, Çözüm süreci imralı, silah bırakma çağrısı, hdp heyeti

Nevruz'da verilecek "barış mesajları" da kritik önemde görülüyor. "Silah bırakma"nın hemen ardından "eve dönüş"ün yolu açılacak. 11 alanda adımlar atılacak.

İmralı'dan, terör örgütü PKK'ya yapılan "silahı bırakma" çağrısının ardından gözler uygulamaya odaklandı. Örgütün, sürecin ilerlemesi yönünde atacağı adımların yanı sıra, yol kesme, haraç alma, şantiye basma gibi uygulamalara da son vermesi isteniyor. Bunlara paralel olarak, hükümet de "eve dönüş"ü kolaylaştıracak 11 alandaki uygulamaları hızla devreye sokacak. Nevruz Bayramı'nda verilecek mesajların, "silah bırakma" çağrısını pekiştirici rol oynayacağı vurgulanırken, sürecin hızlı işletilmesi ve seçime kadar gerekli adımların atılması hedefleniyor.

NEVRUZ'LA "ÇÖZÜM BAHARI"

Hükümet, sürecin zamana yayılmasını istemiyor. Bu kapsamda, örgütün silah bırakma kararını süratle almasının, uygulamaların sağlıklı işlemesine katkı yapacağı vurgulanıyor. Silah bırakma çağrısının ardından İmralı ve Kandil'den Nevruz'da verilecek mesajların, gelinen noktayı pekiştirici nitelik taşıması bekleniyor. Nevruz'un ardından atılacak adımlar ise "silah bırakma"nın sağlanması ve hemen ardından "eve dönüş"ü içerecek.

ÇALIŞMALAR KISA SÜREDE BİTİRİLECEK

Çözüm sürecini "çokluk içinde birlik ve kardeşlik" olarak niteleyen hükümet, silah bırakma aşamasıyla birlikte "sosyal yaşama katılım" çalışmalarına hız verecek. Uzun süredir altyapısı hazırlanan 11 alandaki adımlar hızla hayata geçirilecek.

İşte hükümetin çalışma yürüttüğü alanlar

-"Siyasi alana" yönelik çalışmalar kapsamında, Meclis'in sürece katkısı bekleniyor. Milletvekilleri rol üstlenecek.

- "Hukuki düzenlemeler ve insan hakları alanında yürütülecek çalışmalar" kapsamında hasta tutukluların serbest bırakılması için adım atılacak. İmralı'ya sekreterya oluşturulacak.

- "Sosyal programlar" kapsamında Doğu ve Güneydoğu'da terörün etkilerini silecek adımlara ağırlık verilecek.

- "Ekonomik tedbirler" STK'larla birlikte devreye sokulacak. TOBB'dan TÜSİAD'a kadar kuruluşlar, yatırıma hazır.

- "Kültürel programlar"la, farklı dil ve lehçelerdeki eserlerin çoğaltılmasından yayınına kadar destekler verilecek.

-"Toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları" kapsamında akil insanların yeniden devreye sokulması düşünülüyor. Bu kez yeni aşama anlatılacak.

-"Güvenlik ve silahsızlandırma" için "izleme heyetleri" oluşturulacak. Bu heyetler "hakem" olacak.

- "Sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog çalışmaları" kapsamında İmralı ve Kandil'le temas trafiği HDP, MİT ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı dışında diğer aktörlerle de sürecek. Milletvekilleri, sanatçılar, STK temsilcileri rol üstlenecek.

- "Eve dönüşler, sosyal yaşama uyum çalışmaları" kapsamında dağdan inenlerin adaptasyonu hedefleniyor. İş imkanları oluşturulması da dahil adımlar atılacak. Şehit ailelerinin incinmemesi için çalışma yürütülecek.

- "Psikolojik destek ve rehabilitasyon" çalışmaları verilecek. Toplumsal hayata uyum kolaylaştırılacak.

- "Kamuoyu bilgilendirme" çalışmalarıyla toplumda oluşabilecek muhtemel tepkiler önlenecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...