Tgrt Haber
02 Mart 2015 08:07

Tarihi 'silah bırakma' çağrısını 3 adım izleyecek

Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisinde yapılan açıklamayla çözüm sürecinde tarihi bir dönüm noktası geride kaldı. Sırrı Süreyya Önder'in, Öcalan'ın PKK'ya silah bırakma çağrısını okuduğu toplantının ardından çözüm sürecini ileriye taşıyacak 3 önemli adım gündeme gelecek.

Tarihi 'silah bırakma' çağrısını 3 adım izleyecek
çözüm, çözüm süreci,

Bu adımlar İmralı'da Öcalan'ın yanında bulunan mahkumların değiştirilmesi, 20 ila 40 arasındaki hasta tutuklu mahkumun serbest bırakılması ve izleme komisyonunun oluşturulması olarak sıralanıyor. Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan açıklamanın ardından çözüm sürecini ileriye taşıyacak adımların ne olduğu gündeme geldi. Hükümet kaynakları bundan sonra pratik adımların devreye gireceğini belirtiyor. Buna göre kısa vadede öncelikli üç adımın gündeme geleceği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre ilk etapta İmralı'daki Abdullah Öcalan'ın yanında bulunan mahkumlar değiştirilecek. Öcalan'la birlikte İmralı'da tutuklu bulunan beş mahkum bulunuyor. Mahkumların değiştirilmesi talebi HDP tarafından gelmişti. HDP, adaya gidecek yeni mahkumların Öcalan'a çalışmalarında yardımcı olmasını istiyor. Önümüzdeki günlerde atılması beklenen diğer adım hasta tutukluların serbest bırakılması. Uzun süredir gündemde olan bu adımının hayata geçeceği belirtiliyor. Bu kapsamda sayıları 20 ila 40 arasında değişen hasta tutuklular yeni bir yasal düzenleme yapmaya gerek kalmaksızın, Adli Tıp Kurumu kararıyla serbest bırakılabilecek. Önümüzdeki günlerde atılacak üçüncü adımın izleme komisyonları olduğu belirtiliyor. İzleme komisyonlarının oluşturulmasında daha önce gündeme gelen "akil insanlar" formülünün öne çıktığı belirtiliyor. Buna göre izleme komisyonunun, akil insanlar komisyonlarına başkanlık etmiş isimlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulabileceği ifade ediliyor.

20 GÜN GECİKTİ TRAFİK YOĞUNLAŞTI
Çözüm sürecinde tarihi bir dönüm noktası niteliğindeki Dolmabahçe açıklaması 20 günlük bir gecikmeyle gerçekleşti. Gecikmede HDP'nin açıklamanın içeriğine değil ancak dolaylı siyasi konulara itirazları etkili oldu. HDP tarafı ilk olarak ortak açıklamanın yapılabilmesi için hükümetin müzakerelerin başladığını duyurmasını istedi. Bu talep üzerine yaşanan trafik gecikmenin ilk sebebi oldu. Bu talep kabul görmeyince HDP bu kez iç güvenlik paketinin yumuşatılmasını, bu gerçekleşirse açıklamanın yapılacağını hükümete bildirdi. Yaklaşık 2 hafta süren trafiğin ardından hükümet, iç güvenlik paketinin kamu düzenini sağlama amacı güttüğünü, çözüm sürecini tehlikeye atacak her hangi bir unsurun içinde yer almadığını, hükümetin çözüm sürecinde samimi olduğunu HDP'ye iletti. Bunun üzerine ortak açıklamanın önceki gün yapılması konusunda karar alındı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...