Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Temmuz 2015 12:33

TBMM'de gündem Başkanlık Divanı

Meclis, yemin ve TBMM Başkanı seçiminin ardından ilk çalışma haftasında önemli konuları ele alacak.

TBMM'de gündem Başkanlık Divanı
tbmm,meclis,

Meclisin en önemli gündemi, TBMM Başkanlık Divanı üye sayısı ve görev dağılımının belirlenmesi olacak. TBMM Danışma Kurulu, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında 7 Temmuz Salı günü toplanarak konuyu ele alacak. 
TBMM Başkanlık Divanı, İçtüzük uyarınca 15 üyeden oluşuyor ancak Danışma Kurulunda grupların uzlaşısıyla idare amiri ve  katip üyeliklerde artış yapılarak bu sayı artabiliyor. Bu dönemde AK Parti, CHP, MHP ve HDP'ye birer Meclis Başkanvekilliği düşüyor.
Danışma Kurulu 15 üyeden oluşursa AK Parti'ye TBMM Başkanı da dahil 7, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye ise 2'şer üyelik, sayı 16'ya çıktığında AK Parti'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 2'şer üye düşecek. Ancak sayı 17 olduğunda dağılımda sorun çıkıyor. Bu durumda AK Parti'ye 8 ve CHP'ye 4 üyelik düşecek, kalan 5 üyelik HDP ve MHP arasında dağıtılırken kura çekilmesi gerekecek.
Geçmişte 1961 yılında uluslararası bir komisyonda kendilerine düşen üyelik için CHP ve AP arasında, ayrıca 2004 yılında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bağımsız milletvekilleri ile CHP'ye düşen üyelik için kura çekimi yapıldı. Ancak MHP Grubu, kura çekilmesine karşı çıkıyor ve seçimdeki oy oranını göstererek kendi sayısının fazla olmasını talep ediyor.    
TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanması halinde, yeni dağılım  Genel Kurul'a getirilecek. 
İlk iş Tezkere olacak 
Başkanlık Divanı'nın belirlenmesinin ardından Genel Kurul'da Lübnan Tezkeresi görüşülecek. 
Lübnan'da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda Hükümet'e yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin, 8 Temmuz Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor.  
Milletvekili sayısındaki eşitlik RTÜK seçimine yansıyacak 
Meclis'in gündem konularından biri de RTÜK'te boşalan üç üyelik için yapılacak seçim olacak.
RTÜK'te boşalan üyelikten biri AK Parti'ye, ikincisi MHP'ye düşerken, üçüncüsü ise MHP ya da HDP'nin olacak. Üçüncü üyeliğin kime düşeceğinin kura ya da başka bir yöntemle belirlenmesi halinde, seçim de bu hafta yapılabilecek.
Meclis, gündemindeki konuları tamamlaması halinde tatile girecek. Koalisyon görüşmelerinin ardından Hükümet'in kurulması  durumunda Meclis, İçtüzük uyarınca derhal toplantıya çağrılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...