Tgrt Haber
17 Nisan 2015 13:13

Ters lale tehlike altında

Hakkari Cilo Doğa Derneği Başkan Yardımcısı Hacı Tansu, anavatanı Hakkari olan endemik çiçek ters lalenin koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Ters lale tehlike altında
ters lale, hakkari,

Hakkari’de karlı Sümbül Dağı karşısında bulunan Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü bahçesinde yetiştirilen ters lale çiçeği, Hakkari’ye ayrı bir güzellik kattı. Dağlara çıkmaya fırsat bulamayan birçok yabancının kendilerine daha yakın olan ilgili kurumun bahçesine giderek burada ters lale ile hatıra fotoğrafı çektirdiği belirtildi. İlgili kurum tarafından büyük bir özenle korunan ters lale çiçeği, karlı Sümbül Dağı ile birleşmesi ise çevreye ayrı bir renk katıyor. Kurumun bahçesinde ters lale çiçeği hakkında bilgi veren Cilo Doğa Derneği Başkan Yardımcısı Hacı Tansu, ters lalenin endemik bir çiçek olduğunu belirterek, “Yapılan bütün araştırmalar bunu gösteriyor. Anavatanı Hakkari Zap Vadisi ve Şemdinli ilçesi dağları. İlimizdeki dağlarda doğal ortamda yetişiyor. Biz, Cilo Doğa Derneği olarak bu çiçeğe daha çok özen gösterilerek il dışına ve yurt dışına çıkarılmasını önlemek istiyoruz. Bunun için kurumlar veya bireyler kim üzerine ne düşüyorsa yapmalıdır. Ters lale Hakkari kültürünün bir öznesidir.
Dolayısıyla ters lalenin iki gün önce çarşı merkezinde tezgahlarda satıldığına şahit oldum. Doğa harikası bu çiçeğin yerinin orası olmadığını, çiçeğin dalında güzeldir özdeşi ile kendi doğal alanında olması gerekiyor diye düşünüyoruz. Özellikle Hollanda’da, Türkiye’de ise Adıyaman ve Şanlıurfa’da çiftlikler kurulsa bile sektörel olarak Hakkari’de bununla ilgili bir adım atılmamıştır. Koruma altına alınması gerekiyor ve anavatanı Hakkari’dir” dedi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...