Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Mart 2018 07:11

Ünlü fizikçi Stephen Hawking kimdir? Stephen Hawking ALS hastalığı nedir

Ünlü fizikçi Stephen Hawking hayatını kaybetti. Stephen Hawking'in ölümünü aile sözcüsü duyurdu. Stephen Hawking'in çocukları, Lucy Hawking, Robert Hawking ve Tim Hawking yaptıkları açıklamada derin üzüntü duyduklarını ifade ettiler. 76 yaşında olan ve ciddi sağlık problemleri yaşayan Ünlü fizikçi Stephen Hawking kimdir? ALS hastalığı nedir? Stephen Hawking'in hangi teorileri vardı? Stephen Hawking'in hayatı ile ilgili ayrıntılar haberimizde...

Ünlü fizikçi Stephen Hawking kimdir? Stephen Hawking ALS hastalığı nedir
Stephen Hawking kimdir,Stephen Hawking,Stephen Hawking neden öldü,Stephen Hawking kaç yaşındaydı,Stephen Hawking kim

Stephen Hawking 76 yaşında iken hayatını kaybetti. Tekerlekli sandalyede hayatını sürdüren ve kendine özel bir cihazla iletişimini sağlayan ünlü İngiliz profesör ve fizikçi Stephen Hawking bir çok teori ve çalışmalarını geride bırakarak hayata gözlerini yumdu. Peki Stephen Hawking kimdir, hangi çalışmaları vardır? Evli midir? İşte tüm merak edilenler haberimizde... 

Ünlü fizikçi Stephen Hawking kimdir? Stephen Hawking ALS hastalığı nedir

Stephen Hawking kimdir, Prof. Dr. Stephen William Hawking, Albert Einstein‘den sonra dünyanın en önemli teorik fizikçisi olarak gösterilen, İngiliz profesör. 1960‘ların başında tüm kas hareketlerini durduran Amyotrofik Lateral Skleroz adlı bir hastalığına yakalanan ancak çalışmalarına devam ederek, Görelik Kuramı ve kuantum fiziğinden yararlanarak kara deliklerin özelliklerini teorik olarak ortaya koydu ve bu teorilerle büyük yankı uyandırdı.

8 Ocak 1942 tarihinde İngiltere‘nin Oxford kentinde, biyoloji uzmanı olan Frank Hawking ve Isobel Hawking‘in çocukları olarak dünyaya gelen Hawking’in, doğumundan sonra ailesi Londra‘ya geri döndü.

Oğlak burcu erkerği olan Stephen Hawking 8 yaşındayken ailesiyle birlikte St. Albans, Hertfordshire‘a taşınan ve 11 yaşına geldiğinde burada, şu anda halen çeşitli konferanslar vererek bağını koruduğu, yerel bir özel okul olan St Albans School‘da öğrenim gören  iyi olmasına karşın pek de parlak bir öğrenci olarak tanınmadı.

Bilime ilgisi o yıllarda başlayan ve daha sonra babasının da mezun olduğu Oxford University College‘a matematik dalında öğrenim görmek için giren Hawking’in babası oğlunun tıp okumasını arzuluyordu. Okulda matematik bölümü olmaması üzerine fizik bölümüne giren Hawking’in o dönemde ilgisini, termodinamik, kuantum fiziği ve görelik konuları çekiyordu.

1962 senesinde Oxford University’den mezun olan ve astronomi dalında incelemeler yapmak için okulda kalan Hawking daha sonra, incelemeden çok teori geliştirmeye ilgi duyduğunu farketti. Bunun ardından okuldan ayrılarak Cambridge, Trinity Hall‘a geçen Hawking, burada teorik astronomi ve kozmoloji çalışmalarına başladı.

Cambrige’e geldiği sıralarda, bir motor nöron hastalığı olan ve tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz’a yakalandı. Cambridge’deki ilk iki yılında çok zorluk çekmeyen Hawking, hastalığının ilerlemesinin ardından akademik danışmanı Dennis William Sciama‘nın da yardımıyla çalışmalarına devam ederek doktorası için çalışmaya başladı. Bu dönemde çok yakında ölebileceği fikriyle yaşayan ve kendi için neden doktora yaptığını sorgulayan Hawking, daha sonra yaptığı açıklamalarda, 1965 senesinde bir dil öğrencisi olan Jane Wilde ile yaptığı evliliğin, yaşamında bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. 1985 senesinden bu yana sesini de kaybeden Hawking, kendini tekerlekli sandalyesindeki, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı vasıtasıyla iletişim kurmaya başladı.

Ünlü fizikçi Stephen Hawking kimdir? Stephen Hawking ALS hastalığı nedir

Yaptıkları evlilikten 3 çocukları olan Wilde – Hawking çifti, 1991‘de, şöhret yüzünden artan baskılar, Hawking’in hastalığının çok ilerlemiş olmasının zorlukları ve Hawking’in ilk tekerlekli sandalyesindeki konuşan bilgisayarın tasarımcısı David Mason‘un karısı ve kendisinin bakıcılarından olan Elaine Mason ile yaşadığı ilişki sebebiyle ayrıldı. Daha sonra 1995 senesinde evlenen Mason – Hawking çifti, Ekim 2006‘da bu evliliği noktaladı.

Kara deliklerle ilgili teorileri ve kuantum fiziği alanındaki çalışmalarıyla, günümüzde yaşayan, en tanınan bilim adamı olarak kabul edilen Hawking’in kitapları, 40 dile çevrildi.

Dünya çapında on milyondan fazla satılan Zamanın Kısa Tarihi adlı kitapla şöhreti yakalarken, devamı sayılabilecek Zamanın Daha Kısa Tarihi adlı kitabıyla teorilerini geliştirmeye ve pekiştirmeye devam etti. Son kitabı Ceviz Kabuğundaki Evren‘de Hawking, kuantum teorisinden Süpersicim Kuramı‘na, bütünsel beyin algılanımından süper kütle çekimine, süpersimetriye ve görelikten zaman yolculuğuna kadar evrenin birçok merak uyandıran konularına eğilerek, Albert Einstein’in Genel Görelik Teorisi ve Richard Feynman‘ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayarak, tek bir bütün teori üretmeyi hedefledi.

Fiziğe katkılarından dolayı 12 onur derecesi alan, 1974‘te Royal Society‘nin en genç üyelerinden biri olan ve 1979 yılında, Isaac Newton için kurulan Lucas Kürsüsü‘ne getirilen Hawking, 1982‘de de Kraliçe Elizabeth II tarafından CBE ile ödüllendirildi. 1989‘da Companion of Honour‘a layık görülen Hawking, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir.

Ocak 2007‘de 65. doğumgününü kutlayan Hawking, bir havacılık şirketin sponsorluğunda uzaya seyahat etmek istediğinin haberini verdi.

Ünlü fizikçi Stephen Hawking kimdir? Stephen Hawking ALS hastalığı nedir

Dünyaca ünlü fizikçi ve yazar Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti.

STEPHEN HAWKING'IN HASTALIĞI NE?

Genç yaşlarında ata binmek ve kürek çekmekten hoşlanıyordu ancak Cambridge döneminde motor nöron hastalığına sahip olduğu (ALS) teşhisi konuldu. İlk eşi Jane ile 1964'te evlenme hazırlığı yaparken, doktorlar Stephen Hawking'e 2 ya da 3 yıl daha ömür biçiyordu. Ancak hastalık beklenenden çok daha yavaş ilerledi.

Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti. Ünlü bilim insanı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor. Şu anda Hawking, bilimsel uğraşlarında ve günlük yaşantısında çevresinden ve ailesinden büyük destek almaktadır. Konuşmak istediği anda, elindeki elektronik aleti sıkarak, sandalyesine bağlı özel bilgisayarının ekranına, dakikada ortalama 10 kelimeyi sıralayabilmektedir. Bu sessiz konuşan dehanın, özel bilgisayarının hafızasında yaklaşık 2600 kelime bulunmaktadır. Böylece herhangi bir kelimeyi söylemek istediğinde ekrana yazabilmektedir. Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı da 2500 civarındadır. Dolayısıyla Hawking, duygularını ifade etmede kelime sıkıntısı çekmemektedir.

1988 yılına geldiğimizde çiftin üç çocuğu vardı ve Hawking'in 'Zamanın Kısa Tarihi' isimli kitabı 10 milyon kopyadan fazla sattı.

1995'te ilk eşi Jane'de ayrılarak hemşirelerinden biriyle evlenen Hawking, 2001'de Cambridge Üniversitesi'nden matematik profesörlüğü yaparken, ikinci kitabı olan Ceviz Kabuğundaki Evren'i çıkardı.

2007 yılında, içerisinde özel olarak yer çekimsiz ortam oluşturulan bir uçakta ağırlıksız olmayı deneyen ilk felçli insan oldu. Bu denemeyi insanları uzay yolculuğuna özendirmek için yaptığını belirten Hawking, "Dünyadaki yaşamın nükleer savaş veya ölümcül bir virüs gibi tehlikeler nedeniyle yok olma riskinin giderek arttığına inanıyorum. Bence, eğer uzaya gidilmeyecekse insan ırkının bir geleceği olmayacak. Bu yüzden uzaya olan ilgiyi teşvik etmeye çalışıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

76 yaşında hayata gözlerini kapayan Stephen Hawking'in hayatı 2014 yapımı The Theory of Everything (Her Şeyin Teorisi) isimli filmle beyaz perdeye yansıtılmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...