Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ağustos 2016 16:07

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılıyor

Türkiye'nin dev projesi Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete giriyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılıyor
Yavuz Sultan Selim Köprüsü,

İstanbul Boğazına inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda dünya liderinin katılımıyla hizmete açılıyor. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile otoyol ve bağlantı yollarının açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic ve Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı devlet adamının katılması bekleniyor.

Dev ekranlar kuruldu
 
Açılış töreni öncesi yoğun güvenlik önlemleri alındı.Tören alanı ve çevresine çok sayıda özel harekat, atlı jandarma ve polis konuşlandırıldı. Vatandaşların alana girişleri saat 14.30 itibarıyla başladı.Kendileri için ayrılan güvenlik kapılarından geçerek tören alanına giren vatandaşlara Türk bayrakları dağıtıldı. Törenin yapılacağı Garipçe'ye çıkan yollarda trafik yoğunluğunun arttığı görüldü. Polis helikopteri de güvenlik amaçlı uçuşlar gerçekleştiriyor.Konuşmaların yapılacağı kürsünün her iki yanına dev ekran kuruldu. Başta Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmak üzere birçok yere Türk bayrakları asıldı. Vatandaşların ihtiyaçları için tuvalet ve mescit gibi alanlar oluşturulurken, çok sayıda ambulans da hazır bekletiliyor.Açılışı törenini, ulusal ve uluslararası medyadan da çok sayıda basın mensubu takip ediyor.Törende mehteran takımının marşlar seslendirmesi bekleniyor. 

Asya ve Avrupa üçüncü kez birleşecek

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirecek. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak. 

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.

Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.

Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Geçiş ücreti otomobiller için 9 lira 90 kuruş

Köprü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...