Tgrt Haber
23 Şubat 2017 00:36

Yemen Genelkurmay Başkan Yardımcısı öldürüldü

Yemen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı Tümgeneral Ahmed Seyf Yafii, Muha bölgesindeki çatışmalarda öldürüldü.

Yemen Genelkurmay Başkan Yardımcısı öldürüldü
yemen, genelkurmay, başkan yardımcısı, öldürüldü,

Yemen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı Tümgeneral Ahmed Seyf Yafii ülkede devam eden çatışmalarda öldü.

Olay, Yemen’in Taiz kentine bağlı stratejik Muha bölgesinde gerçekleşti.

Akdeniz’in sahilinde yer alan stratejik bölgede Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava desteği sağladığı hükümet güçleri ile İran yanlısı Husiler arasındaki çatışmalar sürüyor.

GÜDÜMLÜ FÜZEYLE ÖLDÜRDÜLER

Yemen ordusundan olaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak Al Jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, İran yanlısı Husi milislerinin Tümgeneral Yafii’yi güdümlü bir füze ile hedef aldığını ifade etti. İsabet alan Yafii ve yardımcıları bölgedeki sahra hastanesine kaldırıldı. Ancak Yafii tüm müdahalelere rağmen hastanede hayatını kaybetti.

BÖLGEYE DENETİM İÇİN GİTMİŞTİ

Muha bölgesinin doğusundaki Taiz kentinde bulunan Al Jazeera muhabiri Hedil Yamani’nin elde ettiği bilgilere göre, Tümgeneral Yafii hedef alındığı sırada bölgeye bir denetim amaçlı ziyaret gerçekleştiriyordu.

Moha kenti, dünyadaki petrol ticaretinin büyük bir kısmının yol olarak kullandığı Bâbu’l-Mendeb boğazına hâkim bir konumda. Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri bu bölgeyi geçtiğimiz ay ele geçirmişti.

ÖNEMLİ BİR İSİMDİ

Yafii, Suudi Arabistan destekli hükümetin savunma bakanlığının önemli generallerinden biriydi. Yafii, 2013 yılında Orta Bölge'nin, 2015 yılında ise 4’üncü Askeri Bölge'nin başkomutanlığı görevini yürütmüştü.

Lahic ve Aden kentlerindeki operasyonların yanı sıra ülkenin güneyindeki önemli Anad Askeri Üssünün kurtarma harekâtında da önemli bir katkısı olmuştu.

HUSİLERİN DARBESİ VE ÜLKEDEKİ SAVAŞ

İran yanlısı Husiler, eski Yemen Başkanı Ali Abdullah Salih ile işbirliği yaparak 2015’de ülkede bir askeri darbe gerçekleştirmişti.

Darbeden sonra Suudi Arabistan’ın liderliğinde bir koalisyon, bu güçlere karşı askeri bir müdahale başlatmıştı.

Husilerin Sana’yı ele geçirmesinden sonra ülkenin ikinci başkenti güneydeki Aden’e sığınan başkan Abdurabbu Mansur Hadi, hükümetine bağlı güçleri koalisyonun hava desteğiyle harekete geçirmişti.

O tarihten bu yana iki taraf arasında çatışmalar devam ederken BM’nin arabuluculuğunda sürdürülen siyasi çözüm çabalarında somut bir ilerleme kaydedilemedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...