Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Eylül 2016 11:22

Yeni yaptırımlar geliyor

Yer ve imkan sağlama suçunun cezasında alt sınır 1 yıla çıkacak. Adli para cezasında da alt sınır 5 gün yerine 200 gün olarak belirleniyor. Sanal kumar oynatan aracılar için de geçerli.

Yeni yaptırımlar geliyor
yeni yaptırımlar,

Son dönemde kumar oynatılan yasa dışı yerlerin sayısındaki artış hükümeti harekete geçirdi. Akşam Gazetesi'nden Hakkı Kurban'ın haberine göre Adalet Bakanlığı, bu tür suçlarda verilen hapis ve para cezalarını artıracak düzenlemeyi hazırlayarak Başbakanlığa gönderdi. Yeni yasama yılında Meclis'ten çıkarılması beklenen düzenlemeye göre, kumar oynanması için yer ve imkan sağlayanlara verilecek cezanın alt sınırı 1 aydan 1 yıla yükseltiliyor.

HAPİS VE PARA CEZASI ARTIRILIYOR

Taslağa göre, kumar oynatılması için imkan sağlayan kişi 1 aydan değil, 1 yıldan başlayan cezalarla yargılanacak. Cezanın üst sınırı da, düzenleme hayata geçtiğinde 1 yıl değil, 3 yıl olacak. Bu suçun para cezası da yükseltildi. Adli para cezasında alt sınır 5 gün yerine, 200 gün olarak belirlendi. Bu uygulama internet üzerinden kumar oynatan aracılar için de geçerli olacak.

1.5 MİLYARLIK VURGUN OPERASYONU

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, İngiltere, KKTC ve İstanbul merkezli yasadışı kumar oynatan internet siteleriyle ilgili bir operasyon yapmıştı. Yasadışı kumar oynatan siteleri belirleyen polis, kumar çetesinin bir günde 1 ile 5 milyon TL arasında para kazandığını belirlemişti. İstanbul’daki operasyonda, 1.5 milyar dolarlık vurgun yaptığı tespit edilmiş ve kumar çetesine ait toplam 700 milyon dolarlık malvarlığına el konulmuştu.   

SANAL KUMAR YAŞI 15'E KADAR İNMİŞ

Emniyet güçlerinin yaptığı araştırma, kumar ve bahis oynama yaşının 15’e kadar indiğini ortaya koyuyor. Verilere göre Türkiye'de sadece ‘sanal kumar’ oynayanların sayısı 2.5 milyon civarında. Yüzde 82'si erkek, yüzde 18'i kadın. Ağırlıklı yaş profili ise 15-40 yaş arasında.  

ÇOCUKLAR OLURSA BİR KAT ARTACAK

TCK’nın 228’inci maddesinde yapılan düzenleme, otomatikman diğer cezalara da yansımış olacak. Mevcut kanunda, “Çocukların kumar oynaması için yer ve imkan sağlanması halinde verilecek ceza bir katı oranında artırılır” hükmü bulunuyor. Bu hüküm aynen korunuyor. Ceza Kanunu’nun uygulanmasında kumar, “Kazanç amacıyla icra edilen ve kâr ve zararın talihe bağlı olduğu oyunlar” olarak tarif ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...