Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Şubat 2017 19:40

YPG ve DEAŞ arasında korkunç alışveriş

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, YPG ve DEAŞ'ın birbirlerinden silah alıp, sattıklarını hatta petrol ticareti yaptıklarını söyledi

YPG ve DEAŞ arasında korkunç alışveriş
YPG,DEAŞ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü PKK'nın  Suriye uzantısı YPG ile DEAŞ'ın birbirine karşı güç mücadelesi yaptığını  belirterek, "Suriye'nin geleceği için değil, ikisi de birbirinden toprak almaya  çalışıyor ama yer yer birbirinden silah alıyorlar, değiştiriyorlar, satıyorlar.  Petrol dahil birbirleriyle ticaretleri var. Bunu da zaten herkes biliyor." dedi. 
 
Çavuşoğlu, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı ve 53. Uluslararası  Münih Konferansı için geldiği Almanya'daki temaslarının ardından basın  mensuplarına değerlendirmede bulundu.
 
Bonn kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında,  aralarında ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Rusya Dışişleri Bakanı  Sergey Lavrov'un da bulunduğu çok sayıda dışişleri bakanı ile uluslararası  örgütlerin temsilcileriyle görüştüğü bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, aynı zamanda  "Suriye Fikirdaş Ülkeler Toplantısı" ile Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye  ve Avustralya'nın üyesi olduğu MIKTA Platformunun 9’uncu Dışişleri Bakanları  Toplantısı'na başkanlık yaptığını kaydetti.
 
Çavuşoğlu, yoğun ilgiyle karşılaştıkları Münih Güvenlik Konferansı  kapsamında ise ikili görüşmelerine devam ettiğini bildirerek, "30 civarında ikili  görüşme gerçekleştirdik. Birçok ülkeden, değişik kıtalardan bizimle görüşmek için  yoğun talepler vardı ancak bazılarını da karşılayamadık." diye konuştu.
 
Konferans kapsamında bugün katıldığı panelde de başta Filistin-İsrail  meselesi olmak üzere Ortadoğu'daki sorunlar, Suriye, Irak, Libya, Yemen ve  terörle mücadele konularında Türkiye'nin vizyonunu, çözüm önerilerini açıkça  ifade ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, dört gündür devam eden Bonn ve Münih  ziyaretlerinin çok verimli geçtiğini söyledi.

"Yeni yönetimin gerçekleri anlamasını istiyoruz"

"Son dönemlerde ABD ile artan görüşmelerde, yeni yönetimin Türkiye'nin  hassasiyetlerini anladığını düşünüyor musunuz?" sorusuna ise Çavuşoğlu, ABD'deki  Donald Trump yönetiminin, eski Başkan Barack Obama döneminde yapılan hataların  farkında olduğunu belirtti.
 
Yeni yönetimin, Türkiye ile yeni sayfa açmak isteklerinin kendilerine  iletildiğini ifade eden Çavuşoğlu, kendilerinin de FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in  iade edilmemesinden ve terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG'ye verilen  desteğe kadar Obama dönemindeki sorunları yeni yönetime aktardıklarını vurguladı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Binali Yıldırım'ın ve  kendisinin de  ABD'li muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde, Türkiye'nin YPG  konusundaki hassasiyetini ilettiklerini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
 
"Teröristlerle iş birliği yapmanın mahsurlarını, yanlışlarını ve  riskini ABD'li dostlarımıza anlattık, anlatıyoruz. Doğru gruplarla birlikte  hareket edersek DEAŞ'ı, El-Bab'tan sonra Rakka'da ve diğer alanlarda yenebiliriz,  Suriye'den temizleyebiliriz. Irak'ta da daha iyi bir stratejimiz olmalı ki bir an  evvel Musul DEAŞ'tan kurtulmalı. Bu siyasi düzeydeki görüşmelerin yanı sıra  istihbari ve asker düzeylerde de görüşmeler yapıldı ve yapılacak."
 
Çavuşoğlu, Trump yönetiminin, Türkiye'nin endişelerini anlamalarını  beklediklerini vurgulayarak, "Gerçekler, her şey ortada. Yeni yönetimin  gerçekleri anlamasını istiyoruz. Eğer bu anlayış olursa ilişkilerimiz tekrar eski  günlerine döner." ifadesini kullandı.

YPG ve DEAŞ'ın karşılıklı silah satışı 

Terör örgütleri DEAŞ ile PYD-YPG'nin birbirlerine silah sattıklarına  yönelik soruyu da Çavuşoğlu, şöyle cevapladı:
 
"Suriye'de değişik gruplar arasında ticaret var, yardımlaşma var. Bir  taraftan da birbirlerini öldürüyorlar. Verilen silahların bile yarısının DEAŞ'a  yarısının da YPG'ye gittiğini gördük. Zaten YPG'nin eline silahın geçmesi demek  PKK'nın eline geçmesi demektir. Bunu operasyonlarda görüyoruz, yakalıyoruz bu  silahları. YPG ile DEAŞ esasen birbirine karşı güç mücadelesi yapıyor. Suriye'nin  geleceği için değil, ikisi de birbirinden toprak almaya çalışıyor ama yer yer  birbirinden silah alıyorlar, değiştiriyorlar, satıyorlar. Petrol dahil  birbirleriyle ticaretleri var. Bunu da zaten herkes biliyor. Bugün de YPG'ye  silah vermenin tehlikesini ve risklerini ön plana çıkarmaya, herkesin dikkatine  getirmeye çalıştık."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...