Tgrt Haber
10 Ocak 2014 12:53

Klavye ve cep telefonlarındaki gizli tehlike

Dr. Fulya Gürkan , 'Cep telefonu, klavye, kapı kolları gibi sık dokunduğumuz yerleri sık sık temizlemekle birlikte, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçının'

Klavye ve cep telefonlarındaki gizli tehlike
virüs,H3N2 virüsü,grip,cep rtelefonu klavye,

Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre son günlerde tüm Türkiye’de etkisini hissettiren H3N2 virüsü ve virüsün etkisiyle tespit edilen grip vakalarındaki artış ile ilgili uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanı Dr. Fulya Gürkan, virüsün vücutta oluşturduğu etkilerle birlikte mevsimsel olarak ortaya çıkan bu enfeksiyondan korunmanın yöntemlerini açıkladı.
Son bir ayda grip ve gribe bağlı akciğer hastalıklarında büyük bir artış saptandığını aktaran Gürkan, “Daha önceki griplerden daha ağır geçen ve ölümcül olabilen bu grip, H3N2 virüsüyle oluşan griptir. Geçen yıllardaki domuz gribi ise H1N1 virüsüyle oluşmaktaydı. Bu yılki salgından yüzde 80 oranında N3N2 virüsünün sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. H3N2, girdiği bünyeyi zayıf düşürerek vücudu diğer bakteri enfeksiyonlarına karşı hassas bırakıyor. Yatağa düşürüp ateş ve halsizliğe neden oluyor” dedi.H3N2 virüsünün belirtilerine değinen Gürkan, “Virüs; bulaştığı kişilerde halsizlik, ateş yüksekliği, baş ve boğaz ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetlerle başlamakta ve önceki griplerden daha ağır seyretmektedir. Tedavi edilmezse daha sonra tabloya öksürük, balgam da eklenerek bronşite ve zatürreye çevirerek özellikle yaşlılarda ve bebeklerde ölümcül olabilmektedir. Gribin tedavisinde antibiyotikler etkisizdir, antiviral tedavinin ilk 48 saat içinde kullanılması gerekmektedir. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon eklenmişse antibiyotik tedavisi doktor tarafından tedaviye eklenmelidir” diye konuştu.Enfeksiyona karşı korunma yöntemlerini sıralayan Gürkan, “Ellerimizi sabunla sık sık yıkamalı ve gripli kişilerden uzak durmalıyız. Cep telefonu, klavye, kapı kolları gibi sık dokunduğumuz yerleri sık sık temizlemekle birlikte, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmalı, toplu taşıma araçlarındaki tutaçları, alışveriş merkezlerindeki kapı kolları gibi dokunduğumuz yerleri mümkünse kağıt mendille tutmalıyız. Dengeli beslenmeyle beraber, bol su içmek ve uykumuzu yeterince almak hastalıkla mücadelede çok önemli” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...