Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Ağustos 2016 20:38

'Türkçe Bayramı teröre verilen en anlamlı cevaptır'

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, "Bugün kutladığımız bayram aynı zamanda teröre verilmiş en güzel en anlamlı cevaplardan biridir. Çünkü terör, bizim gündelik hayatımızı sekteye uğratmak için faaliyettedir." dedi.

'Türkçe Bayramı teröre verilen en anlamlı cevaptır'
türkçe, bayram, tören,

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, kutlanılan Türkçe Bayramı'nın aynı zamanda teröre de verilen en güzel ve en anlamlı cevaplardan biri olduğunu belirterek, "Çünkü terör, bizim gündelik hayatımızı, bu türden faaliyetlerimizi sekteye uğratmak, imkansızlaştırmak için de faaliyettedir. Ona verilecek en güzel cevap, 'Biz sana rağmen güzel işler yapmaya, hayırlar işlemeye devam edeceğiz' demektir." dedi.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından gerçekleştirilen "2. Türkçe Bayramı", Türkçe Yaz Okulu'na 46 ülkeden katılan 540 öğrencinin de yer aldığı etkinlikle kutlandı.

Ülker Sports Arena'da yapılan etkinlikte konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Türkçe'nin, büyük medeniyetler kurmuş bir milletin dili olduğunu, yaygınlık ve kullanım bakımından dünyanın sayılı dilleri arasında yer aldığını ifade ederek, dilin tarihi süreç içinde güçlü bir ırmak gibi geçtiği bütün coğrafyalardan kelimeler aldığını, bunları kendi renk musiki mayasında birleştirdiğini, kendi mührünü kelimelerine ve yapısına vurduğunu kaydetti.

"Türkçe Ahmet Yesevi'lerin, Yunus Emre'lerin dilidir"

Avcı, Türkçe'nin köklü ve güçlü bir dil olduğuna dikkati çekerek, zengin söz varlığı yapısıyla, Türkiye tarihini, kültürünü, sanatını ve medeniyetini taşıyacak güçte olduğunu anlattı.

Gönül dili olan Türkçe'nin, dünyayı sevgi ve barışla donatmanın en büyük fazilet olduğuna inanan Ahmet Yesevi'lerin, Yunus Emre'lerin, Sarı Saltuk'ların dili olduğunu dile getiren Avcı, şöyle devam etti:

"Dilimiz, harap etmeyi değil, mamur eylemeyi, gönüllere kin, nefret intikam tohumları değil, sevgi, şefkat, merhamet tohumları ekmeyi şiar edinmiş bir milletin dilidir. Türkçe, yüzyıllardan beri yeryüzüne hak ve hakikat yoluyla barış, güven, huzur ve adalet yaymak için mücadele veren erenlerin ve alplerin dilidir. Yedi iklimden turnalar misali ülkemize gelen sevgili öğrencilerimiz, dünyanın her zamankinden daha çok sevgi, barış ve kardeşlik çağrısına ihtiyaç duyduğu bir dönemde, insan ve Türkçe temasıyla bütün insanlığa sevgi ve kardeşlik çağrısında bulunarak, kutsal bir vazife yapıyorsunuz. Bu çağrı, çağlar öncesinden 'Gelin tanış olalım/ İşi kolay kılalım/ Sevelim sevilelim/ Dünya kimseye kalmaz' diyen Yunus Emre'nin dilidir."

Avcı, Türkçe Bayramı'nın teröre rağmen kutlanmasına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün kutladığımız bayram, aynı zamanda teröre de verilmiş en güzel en anlamlı cevaplardan biridir. Çünkü terör, bizim gündelik hayatımızı, bu türden faaliyetlerimizi sekteye uğratmak, imkansızlaştırmak için de faaliyettedir. Ona verilecek en güzel cevap, 'Biz sana rağmen güzel işler yapmaya, hayırlar işlemeye devam edeceğiz' demektir."

"Kültürel diplomasinin en önemli unsuru Türkçe'nin öğretilmesidir"

YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise yurt dışında Türkiye'nin dostlarını arttırmak ve sevenlerini çoğaltmak için yoğun bir kültürel diplomasi yürüttüklerini, en önemli unsurlardan birisinin de Türkçe'nin öğretilmesi olduğunu söyledi.

Ateş, Türkçeyi, Türkiye'nin kadim kültürel değerleri eşliğinde aktarmaya çalıştıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Öyle ki, gizli gündemlerinin arkasına saklanarak Türkçeyi karanlık senaryolarının bir parçası haline getirmek isteyenlerin aksine Yunus Emre Enstitüsü, başta Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü desteği, devletimizin imkanları ve milletimizin samimi dualarıyla Türkçeyi dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar doğru bir şekilde öğretmeye gayret etmektedir. Bu faaliyetlerin en önemli halkalarından biri de Enstitümüzün her yıl düzenlediği Türkçe Yaz Okulu’dur. Bu sene 46 ülkeden 540 Kültür Elçimizin, hain darbe girişimine rağmen davetimize uyup ülkemize gelerek insanımızla kucaklaşmaları hiç şüphesiz önemli bir mesajdır."

Kendilerine destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakan Binali Yıldırım'a, YEE Mütevelli Heyet Başkanı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya teşekkür eden Ateş, Türkiye'ye dostluk elçileri kazandırmak için çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Etkinlikte, yurt dışından Türkçe öğrenmek için gelen yabancı öğrencilerin, Osmanlı sokağı temalı dekoru önünde bayram gelenekleri, Hıdrellez ve askerlik canlandırmaları sahneledi. Kafkas, Karadeniz, Ege yöresi gibi halk oyunu gruplarının sahnelediği, horon, zeybek gibi gösteriler izleyicilerden büyük alkış aldı.

Asker kıyafetli dansçıların canlandırdığı etkinlik sonunda bir oyuncunun "Piyade Başçavuş Ömer Halisdemir! Emret komutanım!" tekmilinin ardından 15 Temmuz'la ilgili videolar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesinden "Dua" şiiri dinlettirildi. Gösterinin ardından şehitler için saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu

Etkinlikte "Eyvah Oğul" eseri eşliğinde ise son günlerde yaşanan terör saldırıları kınandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...