Tgrt Haber
25 Şubat 2014 23:38

ABD'li bilim adamları o evleri inceliyor

Türk ve ABD'li bilim adamları, dünyanın ilk üniversitesinin bulunduğu Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki tarihi evlerde inceleme başlattı.

ABD'li bilim adamları o evleri inceliyor
bilim adamı,ABD

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne bağlı bulunan GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi (GAP-YENEV) ile Amerika Birleşik Devletinde bulunan Iowa State Üniversitesi'nin ilgili birimleri sürdürülebilir mimari tasarımlar ve sürdürülebilir yapılaşma alanında Harran evleri üzerinde ortak bir proje çalışmasına başlattı. Amerika Birleşik Devletlerinden gelen ekipte bulunan Ulrike Passe, Baskar Ganapathysubramanian, Umesh Vaidya ve Lucas Mutti isimli araştırmacılar ile Harran Üniversitesi'ndeki alanında uzman akademisyenler, geleneksel konik kubbe mimarisi, kullanılan yerel yapı malzemesi, doğal aydınlatma ve havalandırma kanalları gibi özellikler nedeniyle dünyada özel bir yere sahip olan Harran evlerinde inceleme başlattı. Medeniyetin doğduğu yer olarak bilinen ve dünyanın ilk üniversitesine sahip olan bölgede, saha ziyareti gerçekleştirildi. Türk Ve ABD'li akademisyenler, bina içindeki ve bina dışındaki sıcaklık, nem, rüzgar hızı gibi iklimsel parametrelerin yerinde ölçümünü yapabilmek amacıyla Harran Kaymakamlığı'na ait tarihi Harran Kültür Evi'nde deneysel sistem kurdu. Ölçümleri başlatan heyet, Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu'yu makamında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Proje ekibi, ziyarette, Rektör Mutlu'ya ve Harran Kaymakamlığı'na destekleri nedeniyle teşekkür etti

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...