Tgrt Haber
01 Şubat 2018 21:04

'Erdoğan aleyhine konuşmazsan konser yapmayacağız'

Türkiye sevgisi ile tanınan ve 25 yıldır Filistinliler için konser veren ünlü Fransız piyanist ve besteci Stephane Blet, Erdoğan ve Osmanlı’ya duyduğu ilgi nedeniyle birçok engelleme ve yasak ile karşılaştı. Erdoğan hakkında kötü şeyler söylemezse konserine izin verilmeyeceği yönünde tehditler alan Blet, “Politik konuları konuşmak istemiyorum. Bazı insanlar beni bu konuda zorladı” şeklinde konuştu. Mehmetçik için de konser vermeyi düşünen Blet’le Türkiye sevgisini, Afrin operasyonunu ve Avrupa’nın Türkiye hakkındaki yalan haberlerini konuştuk.

'Erdoğan aleyhine konuşmazsan konser yapmayacağız'
kültür sanat

Türkiye Afrin Operasyonu’nu başlattığında siz de sosyal medya hesabınızdan Mehmetçik için dua istediniz. Avrupa ise Zeytin Dalı harekâtını “Kürtlere operasyon yapılıyor” şeklinde veriyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ben tam tersini düşünüyorum Fransa’da bu yüzden bana faşist, diyorlar. Ben Türkiye’nin haklı olduğunu söyledim. Türkiye’de neler olduğunu, PKK’nın ne olduğunu Fransız halkı bilmiyor. Ben onlara Kürtler ve Türklerin kardeş olduğunu söyledim. Televizyonda her gün Türkler’in kötü, PKK’nın melek olduğuna yönelik yayınlar yapılıyor.

Macron’la Erdoğan da operasyonla ilgili telefonla görüştü. Afrin operasyonunda Fransa’nın tutumu nasıl?

Macron’a güvenmemek lazım. Macron seçimlerde başkan oldu ama nasıl oldu? Bir yıl önce Macron’un kim olduğunu hiçbir Fransız bilmiyordu. Bir senede ortaya çıktı. Hayatımızda böyle bir şey görmedik. Seçimi kazandıktan sonra sembol olarak Netenyahu’yu davet etti. Fransa’da, medya da hükümet de Siyonistlerin elinde. Ama halk değil. Jacques Chirac’a kadar böyle değildi. Sarkozy’den beri böyle ve o kadar beter oldu ki artık ne yapacağımızı bilmiyoruz.

MEHMETÇİK İÇİN KONSER VERMEK İSTİYORUM

İki ay önce Türkiye’ye yerleştiniz. Ne düşünüyorsunuz Türkiye hakkında? Gelmeden önceki fikirleriniz değişti mi?

1992 yılında Türkiye’ye ilk kez bir konser için geldiğimde bir fikrim yoktu. Bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum. Türk tarihini, Türk müziğini falan araştırdım. Mesela Leyla Gencer Ödülü programı düzenledim. Avrupa’da meşhur bir ödül oldu. Türk besteleri ve Osmanlı müzikleri çalarken, sanki birkaç yüzyıldır burada oturuyormuşum gibi hissediyorum. Osmanlı müziğini seviyorum. 12 tane Osmanlı ve Türk rapsodisi besteledim. Dede Efendi’den, Eski Osmanlı müzikleri.

Türkiye’de de konserler veriyorsunuz. Mesela geçen ay Sivas’ta Filistinliler için bir konser verdiniz. Yakında bir konser planınız var mı?

25 yıldan beri Filistinliler için konserler veriyorum. Bir ay önce de Sivas’ta verdim. Mehmetçik için de bir konser vermek istiyorum. Konserler çok güzel geçiyor. Fakat bazı konserlerim, Erdoğan hakkında kötü şeyler söylemediğimden dolayı iptal edildi.

ERDOĞAN'I KÖTÜLEMEDİM DİYE KONSER YAPTIRMADILAR

Nasıl yani? Kim iptal ettirmek istedi sizin konserlerinizi?

Birkaç yıl önce Boğaziçi Üniversitesinde bir konser verdim. İptal ettirmeye çalıştılar, ama başaramadılar. Benim hem Osmanlı hem de Türk rapsodilerim var. Osmanlı rapsodisi yazan bestemin ismini Türk rapsodisi şeklinde değiştirdiler. Bazıları Osmanlı’yı istemiyor.

Erdoğan hakkında kötü şeyler söylemenizi istiyorlar ve siz ısrarla Erdoğan’ı sevdiğinizi söylüyorsunuz. Çekinmiyor musunuz?

Ben bir şeyden korkmuyorum. Ne düşünüyorsam onu söylüyorum. Köle olmak için sanatçı olmadım ben. Aslında siyaset konuşmak hiç istemiyorum, ama bu insanlar beni zorluyor. Benden Erdoğan için kötü şeyler söylememi istediler. O bir faşist dediler. Ben yabancıyım, ne istiyorsunuz benden, ne yapmaya çalışıyorsunuz dedim. Erdoğan’a karşı bir şey söylemezsen sana konser yapmayacağız dediler. Her şeyi politikleştirdiler, o yüzden artık onlarla çalışmıyorum.

FRANSA'DA İSRAİL LOBİSİ VAR

Filistin isimli bir eseriniz de var. Üstelik tüm dünya İsrail’in yanındayken, siz Filistin için beste bile yapıyorsunuz. Fransa’da da bu bestelerinizi icra edebiliyor musunuz?

Önceden çalabiliyordum fakat artık yasak. Fransız medyasında Filistin ya da Filistinli kelimesi yasak. Müslümanlar için artık İslamist kelimesini kullanıyorlar. Beni de boykot ediyorlar. Hatta antisemitist iddiasıyla bana dava bile açtılar. Filistinliler için bir şeyler yapmaya çalışan insanlara artık davalar açıyorlar. İsrail lobisi var Fransa’da. Her şeye onlar karar veriyor.

Filistin’e böylesi karşı olmalarının temel sebebi ne olabilir? Orayı iyi tanımamak bir bahane olabilir mi?

Herkesin uyanması lazım, her gün korkunç şeyler yapıyorlar. Bu politik bir mesele değil, bu insanlık meselesi. Böyle şeyleri kabul edersek ne olacak, ne anlatacağız çocuklarımıza, torunlarımıza… Ama Fransa artık yüzde yüz Siyonist bir ülke. O kadar inanılmaz bir propaganda var ki…

MEDYA HER ŞEYİ TERSTEN GÖSTERİYOR

Fransa’dan Türkiye’ye nasıl bakıyorlar?

Biliyorsunuz bütün medyamız Siyonist olduğu için hep kara propaganda yapıyor. Türkiye’yi bilen yabancılar çok seviyor. Ama bilmeyen insanlar nasıl öğrensin, her şey ters gösteriliyor medyada. Sarkozy’den beri medya gerçekten çok kötü. Bizim Müslümanlarla hiçbir sorunumuz yok. Ama öyle bir şey yapmaya çalışıyorlar ki Hristiyanlar ve Müslümanlar savaşsın diye her şeye hazırlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...