Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Mart 2014 09:23

İstiklal Marşı'nın kabulünün 93. yılı

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nın kabulünün 93. yıl dönümünde Kültür ve Turizm Bakanlığının 8 ilde düzenleyeceği 8 konserle anılacak.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 93. yılı
milli şair,milli şairimiz,mehmet akif ersoy,istiklal marşı,istiklal marşı'nın kabulü,

Yarışmayı kazanana verilecek ödülü almak istemeyen Mehmet Akif, parayı 'Darül Mesai' adlı bir yardım kurumuna bağışladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Klasik Türk Müziği koroları 12-18 Mart'ta Mehmet Akif Ersoy'un anılacağı özel konserlerle sahneye çıkacak. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü koroları 12 Mart'ta Elazığ, İstanbul, Ankara ve Bursa'da; 14 Mart'ta ise Samsun ve Diyarbakır'da sanatseverlerle buluşacak.
İstiklal Marşı'nın kabul edilişi
Kurtuluş Savaşı yıllarında, ordu tarafından bir İstiklal Marşı yazılması isteği gelmesi üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanlığınca 500 lira ödüllü bir yarışma açıldı. Bakanlık, yarışmaya gönderilen 724 şiirden 6 tanesini seçip, bastırdıktan sonra milletvekillerine dağıttı. Bu şiirleri yeterli bulmayan dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, yarışmaya para ödülü olduğu için katılmadığını öğrendiği Burdur Milletvekili Mehmet Akif'e Ersoy'a, bir mektup yazarak yarışmaya katılmasını istedi. Meclisin 12 Mart 1921'de, İstanbul Milletvekili Adnan Adıvar başkanlığında yaptığı toplantıda, 7 şiirin ele alınmasının ardından, Bakan Hamdullah Suphi tarafından okunan Mehmet Akif'in şiiri İstiklal Marşı olarak kabul edildi.
Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, saat 10.00'da, Bakanlık Merkez Binası Toplantı Salonu'nda dinleyiciyle buluşacak. Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, saat 19.30'da, İstanbul Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nda müzikseverlerin karşısına çıkacak. Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, saat 20.00'de, Bursa Işıklar Askeri Lisesi'nde, Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ise Elazığ'da dinleyicilere klasik müzik dinletisi sunacak.
Bakanlığın 14 Mart'ta gerçekleştireceği etkinliklerde Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, saat 19.00'da, Samsun AKM Büyük Salonu'nda; Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu saat 20.00'de, Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi'nde vatandaşla bir araya gelecek. Devlet Klasik Türk Müziği Koroları 17 Mart saat 14.00'de ise Mersin'de Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Prova Salonu'nda, İzmir'de de Özel Ege Lisesi Salonu'nda sahneye çıkacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...